Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kafa Patlatan Animasyon: La Nuit Je Danse avec La Mort

Kafa Patlatan Animasyon: La Nuit Je Danse avec La Mort

Fransız yapımı La Nuit Je Danse avec la Mort, bir gencin partideki tüm iniş çıkışlarını ve yaşadığı yolculuğu anlatıyor.

Bağımsız animasyon yönetmeni Vincent Gibaud imzasını taşıyan La Nuit Je Danse avec la Mort, 6 dakikalık sessiz bir animasyon. Türkçe karşılığı Ölümle Dans Ettiğim Gece olan kısa animasyon, bir gençlik hikayesini renkli ve akışkan görsellerle anlatıyor. Hikaye boyunca kahramanın iniş çıkışları, bölünüp birleşmeleri ve dağılışını görebiliyoruz. Arjantin’deki ANIMA – Córdoba International Animation Festival’da anlatıcı olmayan – soyut kategorilerinde en iyi animasyon ödülününe layık görüldü. Bu ödülün dışındaysa KLIK! Amsterdam Animation Festival ve BFI London Film Festival gibi 25 farklı animasyon ve film festivalinin seçkisinde yer aldı. Film ekibi, bu kısa animasyonu Kiss Kiss Bang Bang sitesinde topladıkları fonla hayata geçirdi.

Özendirmeyi Amaçlamayan Animasyon

Ana karakter mavi parlak üçgen şeklinde olan uyarıcıyı ağzına attığı gibi kafası patlıyor. Bizler de etki altına giren karakterin gözünden partiyi izlemeye başlıyoruz. Karakterimiz video boyunca partinin geçtiği evi ışıldar vaziyette ve içerisinde halüsinasyonlar gezerken görüyor. Karakter, gerçeklikle arasındaki zinciri kırıp attıktan sonraysa, açılan algılarla zihninin içinde dolandığı bir yolculuğa da çıkıyor. Kısaca, karakter uyarıcı etkisinde daldan dala atlarcasına kafalardan kafalara dolanıyor duruyor.

 

Diyaloğa sahip olmayan kısa animasyon, farklı algı ve zihin katmanları arasında özgürce dolaşıyor. Aynı uyarıcının gerçek etkisi gibi animasyon da serbest çağrışıma kayabilecek bir biçime sahip. Karakter 6 dakikalık animasyonda etraftaki olumlu ya da olumsuz verilerden etkileniyor. Fakat karakter inanılmaz mutlu ve özgürken, bir anda bilinçaltından gelen bir canavarla birlikte karanlığa gömülüp köşeye sıkışabiliyor.  Neyseki kısa filmin ana karakterini kurtarmaya gelen bir kadın var hikayede. Bu kadın, karakterin içine düştüğü kötü durumu fark ediyor ve onu oradan çıkartıp hazza davet ediyor.

Sözleri yok ama hisleri var

Fransız animatör Vincent Gibaud, aşırı miktarda uyarıcı madde kullanımının nelere dönüşebileceğinden ilham alıyor. Bu sorunun cevabını ise hissedilenleri aktarmak adına çok güzel bir görsel dünya inşa ederek bizlere gösteriyor. Animasyon, bilinçaltımızın uyarıcılar eşliğinde nerelere uçabileceğinin ve fantezilerimizin nasıl şekilleneceğinin dürüst bir kanıtı. 

Görsel: La Nuit Je Danse avec la Mort