Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bordalo II’dan Bir Çöp Harikası: Attero

Bordalo II’dan Bir Çöp Harikası: Attero

Sokak sanatçısı Bordalo II, çöpleri değerlendirdiği yeni işlerini bu sefer bir depoda açtığı Attero sergisinde ziyaretçilerle buluşturuyor.

Bordalo II lakabıyla bilinen Portekizli sokak sanatçısı Artur Bordalo, şehirden çıkan çöpleri, sanat eserlerine dönüştürmeye devam ediyor. Daha önce de çöplerle yaptığı çalışmalara yer verdiğimiz yetenekli sanatçı Artur Bordalo, işlerine yenilerini ekledikçe biz de takibe devam ediyoruz. Sanatçı son iki yıldır Portekiz’de, Lizbon sokaklarının havasını değiştiriyor. Şimdi de, yine Lizbon’da bulunan terk edilmiş bir depoda, “Attero” adındaki ilk sergisini açtı. Bordalo II, canlı renklerdeki dokuya sahip çalışmalarıyla çöplere ve atıklara bambaşka anlamlar yüklüyor.

Bordalo II Attero Lisbon 1 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 2 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 3 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 4 bigumigu

Tüketen ve Dönüştürmeyen Bir Dünyanın Sergisi

Sergide sanatçının yeni çalıştığı eserlerini görebiliyorsunuz. Hatta latince çöp anlamın gelen Attero, sanatçının şimdiye kadarki en büyük sergisi. Sergi alanın olduğu depoda, Bordelo II’nin birçok farklı hayvandan esinlendiği eserleri var. Bordalo II, geri dönüşümü yapılmayan ürünleri şehri gezerek topluyor ve o ürünlerin geri dönüşü artık bir sanat eseri oluyor. Attero sergisindeki resim ve graffitileri gibi işlerini ise ahşap eski kapılar gibi zeminler üzerine çalışıyor. 

Serginin ziyaretçisi ise hiç eksik olmuyor. Adeta duyan geliyor. Bordalo II’nun sergisini daha ilk haftadan 8 bin kişi ziyaret etti bile. Kürator ve sanatçıyla olan tüm turların biletleri serginin bitimine 10 gün kala tükenmiş bile. Sergide Bordalo II dışında sanatçının bir senedir nasıl ürettiğini kaydeden Rita Grazina‘nın dört videosu da görülebiliyor.

Attero’nun küratörü Lara Seixo Rodrigues’e göre, Bordalo II’nin eserlerinin ölçüsü ne olursa olsun, insanları sorgulamaya ittiğini düşünüyor. Aynı zamanda aktivist de olan Bordalo II, doğanın sunduğu kaynakları kötü tüketen insanları yeniden düşünmeye çağırıyor.

Bordalo II Attero Lisbon 5 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 6 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 7 bigumigu

İlhamını Sokaktan Toplayan Sanatçı: Bordalo II

2015 yılından beri Bordalo II, eserleri için sokaklardan malzeme topluyor. Sanatçı materyalleri eritiyor, deforme ediyor, yeni bir şeye dönüştürüyor. Bordalo II, bu malzemelerle birçok hayvandan esinlendiği renk renk heykeller ve graffittiler yaratıyor. 

Sanatçı çerçeveler içinse ahşap eski kapılar, pencere kenarları ve çerçeveye benzer metal ya da plastikler topluyor. Bordalo II gerçek dünyadan ilham aldığını düşünüyor. Sanatçı birçok şehirde üretim yapmasına rağmen en çok Lizbon’da üretmeyi seviyor. Lizbon pozitif ve negatif olarak ona ilham veriyor.

Bordelo II’nin Instagram ve Facebook sayfalarından tüm işlerini inceleyebilirsiniz.

Bordalo II Attero Lisbon 14 bigumigu

Bordalo II Attero Lisbon 8 bigumiguBordalo II Attero Lisbon 12 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 11 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 10 bigumigu Bordalo II Attero Lisbon 9 bigumigu

Görsel: Attero