Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tsutomu Yamaguchi’nin İnanması Güç Gerçek Hikayesi

Tsutomu Yamaguchi’nin İnanması Güç Gerçek Hikayesi

Gerçek ve sahte haberlerin birbirine karıştığı bu dönemde Brezilya'daki haber doğrulama platformu Boatos.org, 2 atom bombasından kurtulmuş bir adamın hikayesinin gerçekliğini soruyor.

Son yıllarda post-truth diye bir kavram hayatımıza girdi. Artık dijital veya geleneksel kanallarda duyduğumuz haberlerin hangisinin doğru olduğuna duygularımız ve inançlarımız ile karar veriyoruz diyebiliriz. Oxford Dictionaries tarafından 2016 yılının kelimesini seçilen post truth kavramı gerçeğin ötesi, gerçek sonrası anlamına geliyor ve son yıllarda herkesi etkisi altına alan, gerçek ötesi haberler, bilgiler, iddialar ve değerlerin karşılığını ifade ediyor. Son dönemlerde medyanın dikkatini çeken en önemli konulardan biri de bu. İnternet kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte büyük bir bilgi kirliliği yaratılıyor. Brezilya merkezli Boatos.org ise bu konuya dikkat çekmek amacıyla oldukça çarpıcı ve bir o kadar da ilgi çekici animasyon reklam filmi yayınladı.

İki atom bombasından kurtulan adam

Detaylı incelemeden geçmeyen, birden fazla kaynak tarafından onaylanmadan; ilgi çekme, kazanç sağlama, manipülasyon amaçlı işleyen günümüz yayıncılığına bir eleştiri yaparak bu konuda farkındalık yaratmak için Filadelfia reklam ajansı ve prodüksiyon şirketi Março tarafından hazırlanan The Story of Tsutomu Yamaguchi başlıklı film yayınlandı. Hem Hiroşima’ya hem de Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulan tek kişi olan Tsutomu Yamaguchi’nin inanılmaz hikayesi 2 dakikalık 2 boyutlu animasyonla anlatıldı.

”Gerçek hikayeler sahte görünebilir ve sahte hikayeler de doğru görünebilir” stratejisiyle yola çıkılan reklam filminde yaşanmış bir hikayeyi günümüzün sahte haber anlayışıyla izleyiciyi düşünmeye itiyor. Japon bir mühendis olan Tsutomu Yamaguchi, II. Dünya Savaşı’nda ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerindeki atom bombası saldırısından kurtulduğu onaylanan tek kişi ve bu haber her ne kadar inanılması güç, yalan bir haber gibi görünse de tamamıyla gerçek. Reklam filminde de bu oldukça farklı hikayenin ilk bakışta ne kadar sahte göründüğü ama tamamıyla doğrulardan oluştuğu, uç bir örnekle anlatılıyor.

Künye:

Reklamveren: Boatos.org
Reklam Ajansı: Filadelfia, Brazil
Yaratıcı Yazarlar: Dan Zecchinelli, Manuel Rolim
Sanat Yönetmeni: Ricardo Matos
Metin Yazarı: Manuel Rolim:
Prodüksiyon:Março
Yönetmen: Leo Drigo

Görsel: YouTube