Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ulaşımda Elektrikli Dönem [Bigumigu’da 2020]

Ulaşımda Elektrikli Dönem [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Elektrikli bisiklet, scooter, wingsuit ve diğer kişisel ulaşım araçları. Ambulans yerine acil durum bisikleti, beyine bağlı EEG bisikleti. Otomobil ve teknoloji devlerinin yeni elektrikli araç projeleri.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Elektrikli otomobiller ve kişisel ulaşım araçları yakın gelecekte yaygınlaşması beklenen ürünlerken, iklim krizi ve pandemi bu araçların geniş kitlelere yayılmasını hızlandırdı. Hatta söz konusu olan elektrikli scooter ve bisiklet gibi küçük araçlarsa bu alanda bir mikro mobilite devriminden bahsetmek mümkün. Tüm bunların yanı sıra kişisel hava araçları da bilim kurgu hikayelerine özgü olmaktan çıkıp yaşamlarımıza girmek üzere. Şimdi hep birlikte bu alanlarda bu yıl meydana gelen heyecan verici gelişmelere bakalım.

Electrified WingsuitBMW’den Elektrikli Wingsuit

BMW’nin sürdürülebilir mobilite teknolojilerini üreten kuluçka merkezi BMW i tarafından geliştirilen Electrified Wingsuit, wingsuit uçuşlarına yeni bir soluk getiriyor. Yerçekimine en doğal yoldan karşı koyarak yapılan wingsuit uçuşu (wingsuit flying), havada düşüş hızını yavaşlatmak için özel olarak geliştirilmiş bir kıyafet (wingsuit/kanat kıyafeti) ile gerçekleştiriliyor. Uçaktan veya yüksek bir yerden atlayarak yapılan bu ekstrem sporda, yere iniş için paraşüt kullanılıyor. BMW i‘nin bu kanat kıyafeti için geliştirdiği elektrikli sürüş sistemi hem bu spora hem de uçma hayallerimize yeni bir soluk getiriyor.


Dizüstü Bilgisayar Boyutlarında Taşınabilir Elektrikli Araç: Walkcar

Cocoa Motors tarafından geliştirilen, dizüstü bilgisayar boyutunda ve ağırlığındaki portatif araç Walkcar şehir içi ulaşımına alternatif getiriyor. Şekil olarak klasik dizüstü bir bilgisayara benzeyen ulaşım aracının ağırlığı da neredeyse klasik dizüstü bilgisayarlar kadar. Hafif karbon fiber gövdesi ve alüminyum çerçevesi sayesinde sadece 2,9 kilogram ağırlığındaki Walkcar 80 kiloya kadar olan sürücüleri rahatlıkla taşıyabiliyor. Dört tekerlekli aracın ön tekerleri motor görevi görüyor. İki farklı modu olan elektrikli araç spor modunda 16 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Tek pil süresi boyunca 5 kilometre yol yapmanın mümkün olduğu söyleniyor. Ekonomik seçenekte ise 10 km/s hıza çıkarken bu modda tek şarj ile 7 kilometreye kadar gidebileceği bildiriliyor.


Elektrikli Hiper Scooter: Dragonfly

D-Fly, dünyanın ilk hiper scooter’ı olarak nitelendirdiği Dragonfly isimli elektrikli katlanır scooter’ı ön siparişle piyasaya sürdü. Her ne kadar ismini helikopter böceğinden/yusufçuktan almış olsa da tasarımıyla kobrayı andırıyor. Hafif karbonfiber gövdesi, düşük ağırlık merkezi, eğime dayalı direksiyon ve 4,5 inçlik yüksek çözünürlüklü ekranı da onu farklı kılan özelliklerden. Dragonfly üç tekerli ve dört tekerli olmak üzere 2 farklı modelde sunulmuş. Üç tekerli olanı 108,6 cm uzunluğunda, diğeri ise 115,2 cm. Bu dört tekerii modelde, geliştirilmiş dönüş çapı ve arazi lastikleri ekleme seçeneği bulunuyor. Üç tekerli satın alanlar dört tekerliye geçiş yapmak istediğinde, 4 tekerlide bulunan uzun gövdeyi ve arka tekerlek/süspansiyon bloğunu satın alabiliyor.


Segway’den İki Tekerlekli Elektrikli Koltuk: S-Pod

Segway, CES 2020’de geleceğin akıllı şehirlerinde alternatif ulaşım aracı olabilecek, WALL·E’deki taşıtları andıran S-Pod adı verilen iki tekerlekli elektrikli koltuğunu tanıttı. Aracın kontrolü Segway’in önceki ürünlerinin aksine bir kol ile sağlanıyor. Daha önceki ürünlerde vücut ağırlığına göre yönlendirmeleri gerçekleştiren kullanıcı bu araçta oturarak yol aldığı için koltuğun sağ tarafında yer alan hassas kumanda üzerinden yönlendirmeyi gerçekleştiriyor. Bu eklenti iki tekerlekli aracın kontrol edilmesini kolaylaştırıyor. Havaalanı, park ve kampüs gibi sınırları alanlarda kullanılabilmesi için tasarlanan iki tekerlekli koltuk hantal görüntüsüne rağmen dar alanlarda oldukça rahat manevra yapabiliyor.


vision urbanaut

Elektrikli Araçta Ev Konforu: MINI Vision Urbanaut

MINI Vision Urbanaut; farklı iç mekan vizyonunu, fütüristik ve sürdürülebilirlik odaklı tasarımını elektrikli bir motor ile birleştiriyor. MINI, #NEXTGen 2020’de tamamen elektrikli MINI Vision Urbanaut konseptini tanıttı. Otomobilin içinde bir ev konforu sunmayı hedefleyen marka, bu geniş yaşam alanını çevreci bir tutumla birleştiriyor. Otomobil için sıra dışı bir iç mekan vizyonu benimseniyor. Çeşitli şekillerde kullanılabilen ve hareket kolaylığı sağlayan bir iç mekan sunuluyor.

Sony Elektrikli Otomobil Pazarına Giriyor: Vision-S

Sony’nin CES 2020’de tanıttığı prototip araç Vision-S, markanın mobilite alanındaki gelecek vizyonunu görselleştirmek için hazırlanmış bir konsept tasarım. Vision-S bünyesinde 33 farklı sensör bulunduruyor. Bu sayede hem araç içinde hem de dışında olan biteni fark edebiliyor. LIDAR ve Time-of-Flight (ToF) kameralar da aracın otonom sürüş gerçekleştirmesi ve araç içindeki insanları görebilmesi için araca eklenmiş. 360 derece ses ve her an diğer cihazlara bağlanmaya hazır yapısıyla da tanıdığı birisi araca yaklaşırsa otomatik olarak anlıyor ve aracı ona uygun hale getiriyor.


Şişirilebilir Elektrikli Bisiklet: Poimo

Sırt çantasında taşınabilen termoplastik poliüretandan yapılmış Poimo elektrikli bisikleti çantadan çıkarıp bir dakikada şişirip yola koyulmak mümkün. Poimo (POrtable and Inflatable MObility) Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan bir ürün. Henüz prototip aşamasında olan elektrikli bisiklet kullanım öncesi şişiriliyor. Varış noktasına geldikten sonra havası indirilip tekrar çantaya koyulabiliyor. Projeyi geliştirenler arasında olan Ryuma Niiyama gelecekteki şehir ulaşımında şişirilebilir ulaşım araçlarının daha fazla kolaylık sağlayacağı için tercih edileceğine inanıyor.


harley davidsonHarley-Davidson’dan Elektrikli Bisiklet

Harley-Davidson, elektrikli bisiklet pazarına 2021 yılında çıkaracağı Serial 1 Cycle isimli modeliyle giriyor. Serial 1 Cycle isimli elektrikli bisiklet, motosiklet üreticisinin ürün geliştirme merkezinde tasarlanıyor. Bu ismin seçilme nedeni de özel. Harley-Davidson’ın 1903 yılında tanıttığı ve en eski modeli olarak bilinen Serial Number One’a gönderme yapılıyor. Tasarımsal açıdan 1903 yılındaki motosiklete benzeyen Serial 1 Cycle, markanın adına yakışır detaylara sahip. Beyaz lastikleri, deri selesi, gidonu ve siyah çerçevesiyle 1903 yılındaki motosikletin tasarımını andırıyor. Pil, ön kısımdaki iskeletin içerisine saklanmış. Elektrikli motor ise pedalların olduğu bölümde yer alıyor.


emergency bikes

Acil Durum Bisikleti ile Yoğun Trafikte Hastalara Hızlı Ulaşım

Yolda kaybedilen her dakika hastaların yaşama şansını yüzde 10 oranında düşürüyor. Doktorlar için tasarlanmış, şehir içi kullanıma uygun Emergency Bikes (Acil Durum Bisikleti) bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Fikir, Paris’te ve ardından Fransa’nın genelinde Kasım 2019’da başlayan grevle birlikte ortaya çıkıyor. Eko-mobilite çözümleri araştıran elektrikli bisiklet markası Ecox, şehirde karmaşanın hakim olduğu zamanlarda doktorların hastalara ulaşması için bir çözüm üretmek istiyor. Acil durum doktorlarının ihtiyaçlarını da dinleyerek ilk prototipi oluşturuyor ve ardından ürünü geliştiriyor.


EnaBeyindeki Tehdit Algılama Sistemiyle Bağlantılı Çalışan Elektrikli Bisiklet

Bu elektrikli bisiklet, Avustralya’da bulunan Monash Üniversitesi’ndeki Exertion Games Lab (Egzersiz Oyunları Laboratuvar) araştırmacılarının imzasını taşıyor. Bu laboratuvarın 2 farklı elektrikli bisiklet projesi daha var. Bunlar; kullanıcının öne eğilme seviyesine göre destek sağlayan Ava ve yoldaki hızınızı planlamanıza yardımcı olmak için akıllı şehir altyapısını kullanarak yeşil ışıkları tutturmayı sağlayan Ari adlı bisikletler. Laboratuvarın yeni projesi ise kaskın altına yerleştirilmiş ve beyne bağlı olan elektroensefalogram (EEG) beyin izleme başlığıyla çalışan Ena. Bu başlıktaki elektrotlar, sürücünün beyninin arkasındaki oksipital bölgedeki elektriksel aktiviteyi izliyor.

Elektrikli bisikletle seyahat eden gezginler için:

Bonus 1

Elektrikli Bisiklet için Römork Karavan

Bonus 2

Hem Bisikletli Karavan Hem Tekne

Bonus 3

ENVO Kitiyle Bisikletler Elektrikli Kar Bisikletine Dönüştürülebiliyor

Görsel: D-Fly