Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Şansı Daha Hak Eden İşler [Bigumigu’da 2017]

Bir Şansı Daha Hak Eden İşler [Bigumigu’da 2017]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Hak ettiği ilgiyi bulamamış işler, güçlü olmalarına rağmen bir türlü kendini gösterememiş, göz ardı edilmiş çarpıcı çalışmalar..

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Sene boyunca reklam, tasarım ve teknoloji alanından pek çok haber paylaşıyoruz. Bazı haberler var ki daha yazarken insan “Bu çok ilgi çekecek!” diye düşünüyor. Bu, kimi zaman doğru çıksa da kimi zaman o çok sevip beğenerek yazdığınız haber beklediğiniz kadar dikkat çekmiyor. İşte bu derleme; editörlerimizin çok iyi olduğunu düşündüğü, hatta Cannes Lions ve SXSW gibi önemli festivallere katılmış, ödül almış ama sosyal platformlarda hak ettiği ilgiyi bulamamış o ürünler, kampanyalar, filmler, projeler… Buyrun, senenin -bize göre- güçlü ama bir sebepten diğer haberler arasından sıyrılamamış, gözden kaçmış işleri… Bu çalışmalar kesinlikle bir şansı daha hak ediyorlar!

derleme_2017_bigumigu

Dikkatsiz Sürücüleri Anlatan Palyaço Metaforu

Otomobil kazalarının çoğu başkalarının hatalarına verdiğimiz tepkilerden kaynaklanıyot. Otoyolda makas atanın, alkollü kullananın, kırmızıda geçenin, yola fırlayanın hatasının bedelini çoğu zaman oradan geçmekte olan ödüyor. Audi de son A8 reklamında şahane bir metaforla bu gerçeği ele alıyor ve yoldaki sorumsuz sürücüleri palyaçolar olarak konumluyor.


derleme_2017_bigumigu

Çocuk Kitaplarının Tezatıyla Anlatılan Sert Gerçeklik

“Welcome to My Neighborhood” orta sınıf gençlerin şehrin gelir düzeyi düşük kesimlerinde yaşayan çocuk ve gençlerin neler yaşadığını anlamasını amaçlayan bir kampanya. Bu kadar çetrefilli bir konuda beklenmeyen bir mecra olan çocuk kitaplarını kullanan kampanya; uyuşturucu, cinayet, tecavüz, açlıkla bezeli hayatları çocuk kitaplarının çizimleri ve diliyle anlatıyor. O kitapların masumiyeti; suç, şiddet ve fakirlik içerisinde yaşayan gençlerin sert gerçekliğiyle birleştiğindeyse ortaya çok sarsıcı ama çok etkili bir kampanya çıkıyor.


derleme_2017_bigumigu

Muhteşem Manzaralarda Banal Sohbetler

Geyik diyebileceğimiz sıradan sohbetler hayatın bir parçası. Bir anlamda boş, anlamsız ve klişe bu sohbetler aktris ve yönetmen Lisa Östberg‘in “Meaningless Conversations in Beautiful Environments” isimli kısa filminin de temelini oluşturuyor. Filmde yer alan görüntüler arasında etkileyici dağ, deniz, piramit, sıradağlar, sanat galerisi, Stonehenge gibi mekanlar bulunuyor. Fonda ise bir kadınla bir erkeğin anlamsız dialogları aktarılıyor.


derleme_2017_bigumigu

Kült Korku Filmlerinin Kısa Halleri

Stockholm’de düzenlenen korku filmleri festivali Elmsta 3000 Horror Fest’in kısa film bölümü için hazırlanan nefis kampanyada, bilindik korku filmlerinin çok kısa versiyonları çekilmiş. Kült korku filmlerine bir gönderme, bir saygı duruşu havası taşıyan filmler; görsellikleri ve anlatım dilleriyle dönemi birebir yansıtıyor.


derleme_2017_bigumigu

30 Yıldır İstiflenen Çöplerle Yaratılan Minyatür Objeler

Lydia Ricci’nin sihirli dünyasında her şey çöpten yapılmış. Philadelphia’da çalışmalarını sürdüren sanatçı, günlük yaşama dair eşyalardan oluşan “from scraps” (çöplerden) adlı minyatür dünyayı, 30 yıldır evde biriken çöplerle inşa ediyor. Ardında çocukluk hatıralarının saklı olduğu bu çalışmalar, en duygusal atık sanatı örneklerinden.


derleme_2017_bigumigu

Kurşun Deliklerini Kullanan Açık Hava Kampanyası 

Eski futbolcu Jorginho tarafından Rio de Janeiro’nun tehlikeli bir semtinde kurulmuş bir okul olan Instituto Bola Pra Frente, spor ve özellikle futbol yoluyla bölgedeki çocukları uyuşturucudan, suçtan uzak tutmayı amaçlayan bir spor okulu. Bu okulu tanıtmak içinse semtin her yerinde görülebilecek gerçek kurşun delikleri tespit edilmiş. Etraflarına mural tarzında futbol sahaları çizilmiş ve delikler sanki taktik şemasındaki öğelermiş gibi davranılmış. Mesaj ise tertemiz: “Hayat bu dört çizgi arasında değişir.”


derleme_2017_bigumigu

Hollywood ile Fransız Sinemasının Uyuşmazlığını Konu Alan Deney

Küresel Alliance Française’in bir kolu olan Alliance Française de Singapour’un Fransız filmi gösterimini duyurmak amacıyla yaratılan kampanya; ilginç bir deney çevresinde dönüyor. Deneyde genç bir film yönetmeni Los Angeles’ta önemli yapımcılarla randevu ayarlıyor. Bu randevularda çağdaş Fransız sinemasında başyapıt olarak kabul edilen ve Cannes’da ödül almış 3 filmi, kendi senaryosuymuş gibi satmaya çalışıyor ve başaramıyor. Deney; Hollywood ve Fransız sinemasının uyuşmazlığını çok net bir şekilde ortaya koyuyor.


derleme_2017_bigumigu

Çöp Dağından Yaratılan Bir Ülke

Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde bulunan neredeyse Fransa büyüklüğündeki çöp dağı;  deniz kirliliğine dikkat çekmek için hazırlanan bir kampanyanın baş rolünde. Reklam yaratıcıları Michael Hughes and Dal Evans De Almeida’nın meşhur sosyal medya yayıncısı LADbible ve kar amacı gütmeyen çevre kuruluşu The Plastic Oceans Foundation ile bir araya gelerek başlattıkları proje; dünya liderlerini var olan sorunu görmeye zorluyor. Proje çerçevesinde bu kurgusal ülke için bayrak, para, pasaport ve pul tasarımları yapılmış, imza kampanyaları açılmış.


derleme_2017_bigumigu

Güldürürken Korkutan Kısa Film

Jason Tostevin‘in yönettiği “Born Again” korku- komedinin bilindik tınılarını zekice taşıyan bir film. Birçok festival tarafından gösterim için seçilen ya da ödül alan filmde, korkunun yıkıcı ögeleri, eski İngiliz komedisini hatırlatan esprilerle birleştirerek güzel bir harman ortaya çıkarıyorlar. Çoğu zaman gülmek için seyircide bir şok yaratmayı amaçlayan bir komedi algısında olmamalarıysa Born Again’i diğer korku komedilerden ayrıştırıyor.


derleme_2017_bigumigu

Dijital Modellerle Eller Havaya

Görsel sanat yönetmeni Kouhei Nakama; yeni çalışması MAKIN’ MOVES ile dijital modellerdeki hareket döngü ve desenleriyle çarpıcı bir işe imza attı.  Nakama, MAKIN’ MOVES çalışmasında dijital olarak modellediği insan figürlerini Broke For Free’nin Hella parçasının ritmi eşliğinde farklı desenlerle glitch benzer bozulmalar yaratıyor. Başlangıçta kapı gıcırtısına omuzlarını oynatan erkeklerle başlıyor ve yatay dilimlere bölünen, matruşka bebeği gibi içinden çıkan, dalgalanan, bükülen figürler arka arkaya diziliyor.


derleme_2017_bigumigu

Tek Lokmalık Korku Kısaları

Cadılar Bayramı vesilesiyle Mars ve Fox bir araya gelerek “Bite Size Horror” adlı şahane bir kampanya başlattı. Filmlerin her biri Mars’ın bir markasının sponsorluğunda çekilmiş; biri Skittles, biri M&Ms, biri Starbust, biri de Snickers’ın sunumuyla geliyor. Biraz “Alacakaranlık Kuşağı” tadında tek lokmalık korku hikayelerinin anlatıldığı kampanya; sosyal medyada insanları ciddi şekilde ürpertmeyi başarmış.


derleme_2017_bigumigu

Uzaya Doğru Sihirli Bir Atlayış

İngiliz mobil operatörü giffgaff, uzunca bir zamandır görmediğimiz güzellikte bir reklam ile karşımızda. Bütünleşik bir reklam kampanyasının bir ayağı olan “The Big Swim” adlı film; büyülü bir uzay yolculuğu eşliğinde operatörün taahhütsüz sözleşme anlayışını anlatıyor. Kolaylıkla sıkıcı olabilecek bir konu ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi… Filmin müziği, görselliği, renkleri ve her şeyi nefis.


derleme_2017_bigumigu

Gerilim Dolu Bir Snapchat Filmi

Yazar ve yönetmen Trim Lamba‘nın kısa filmi “Cracked Screen” sosyal medya ve güzellik ilişkisini sorgulayan bir film. Londra’da yaşayan bir kadının günlük yaşantısını kadının Snap’leri aracılığıyla hikayeleştiren filmde; kırılma anı kadının hayatını değiştiren bir olay yaşamasıyla geliyor. Bu olayın öncesi ve sonrası da kısa filmi kanınızı donduracak derecede etkili olmasını sağlıyor.


derleme_2017_bigumigu

Yaratıcı İnsanların Kurşun Kalemleri

Fotoğrafçı Mike Tinney ve Endüstriyel Tasarımcı Alex Hammond ikilisi, kendi jenerasyonlarındaki diğer yaratıcı insanlar için kurşun kalemin vazgeçilmez bir araç olduğunu gözlemlemiş. Böylece yaratıcı insanların kurşun kalemlerini bir araya getiren The Secret Life of the Pencil (kurşun kalemin gizli yaşamı) kitabı doğmuş. Tanınmış sanatçılar, tasarımcılar ve fotoğrafçıların kurşun kalemlerini özel bir teknikle fotoğraflamışlar. Öyle ki bu fotoğraflar aynı zamanda sahiplerini ya da onların sanatını işaret eden incelikli bir sanatsal kurguyla çekilmiş.


derleme_2017_bigumigu

Bizi Gözetleyen Kameralara Kızılötesiyle İfşa

Alman sanatçı Paul-Ruben Mundthal, yüksek lisans tezi için hazırladığı Beschattung projesinde Berlin başta olmak üzere Almanya’nın farklı şehirlerinde bulunan kamuya açık alanlardaki kapalı devre kameraları, modifiye edilmiş kamerasıyla fotoğraflayarak yönetimin gözetlediği bölgeyi ortaya çıkardı. Proje; hem analog tekniklerle fütüristik, bilim kurgu evreni gibi görüntüler yaratırken, hem de bu görsellerin oluşumunu bir mantık çerçevesine oturtmayı başarıyor.


derleme_2017_bigumigu

Çocuklar İçin Eğlence, Anne-Babalar İçin “Oyun” Zamanı

Çocuğu olan çiftlerin çocuklarıyla ilgilenmekten birbirleriyle ilgilenememesi sorununa el atan prezervatif markası Four Seasons Condoms, bu soruna uzaylı kuklalarla çözüm getirmeye karar vermiş. Marcel Sydney & Paris tarafından hazırlanan “The Extendables” çocuklara yönelik sevimli bir internet programı. Ancak işin sırrı, programın ebeveynlerin kontrolünde olması ve bu sayede onların da çocuklar eğlenirken keyif yapabilmeleri.


derleme_2017_bigumigu

Marra Dilini Yaşatmaya Yönelik Etkileşimli Belgesel

Avusturalya’daki pek çok yerli dil gibi Marra dili de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bugün Marra’yı akıcı bir şekilde konuşan sadece üç yaşlı insan kalmış. My Grandmother’s Lingo, tam da bu noktadan hareket ediyor ve Angelina Joshua isimli 28 yaşındaki Aborijinal bir kadının hikayesini temel alıyor. Ölmekte olan Marra dilini yaşatmaya çalışan bu canlandırma belgesel; ses kontrollü oyun teknolojisi kullanarak size bu dilde sözcükleri Angelina’nın anlatımı eşliğinde, etkileşimler aracılığıyla öğretiyor.


derleme_2017_bigumigu

İnsanların Hapsolduğu Kafesler

Hayvan barınakları denince aklımıza gelen görüntü üzücüdür. Kafesler ardında, üzgün, korkmuş ve bekleyiş içindeki hayvanlar… İşte bu karanlık görüntü BBDO New York’un Mars Petcare / Pedigree için hazırladığı sahiplenme temalı filme de temel olmuş ama bu öğeyi alıp tamamen ters köşe bir biçimde kullanmış. “Pick me” ismini taşıyan ve başından itibaren izleyeni şaşırtmayı başaran film, bir hayvan sahibi olmanın hayatımızda yaratabileceği değişime odaklanıyor.


derleme_2017_bigumigu

Pembe ile Mavinin Çatışması

Bebeklikten itibaren cinsiyetleri ayırmanın ve renklere, oyuncaklara cinsiyet atfetmenin anlamsızlığını ele alan “Pink or Blue” çok etkileyici bir film. Jake Dypka tarafından çekilen 3 dakikalık film, İngiliz ozan Hollie McNish tarafından yazılan ve seslendirilen sözlerle ilerliyor. İkiye bölünmüş ekran içerisinde iki cinsiyeti gösteren film; izleyene yan yana bir kıyas sunuyor.


derleme_2017_bigumigu

Bedendeki İzlerle Yaratılan Animasyon

Reklam ajansı DBLG, sektördeki 10. yılını kutlamak amacıyla Londra merkezli animasyon stüdyosu Animade ile iş birliği yaparak “Hey Pressto!” adlı deneysel bir animasyon hazırlamış. Uzun süren beyin fırtınası seanslarının ardından ortaya çıkan bu animasyon, çıplak insan bedenine damgalanan izlerden oluşan bir stop-motion.


derleme_2017_bigumigu

Göz Ardı Edilen Filmlerin Görülmesi Gereken Afişleri

Wrong Side of the Art, ismiyle belki yanlış tarafta olduğunuzu söylüyor ama filmseverler için çok doğru bir afiş derleme sitesi. Sitede bulunan film türleri herkese hitap etmeyebilir fakat afişleri gerçekten incelenesi. Sitenin 1910’lardan 2010’lara uzanan, B-film, korku, bilimkurgu gibi film türlerinde, derin bir arşivi var.


derleme_2017_bigumigu

Kendini Otele Kapatan Müzik Grubunun Sahte Belgeseli

Fransız Pop-Rock grubu Naive New Beaters, reklam ajansı BETC Paris‘in ibis otel zinciri için yarattığı “Do Not Disturb” isimli bir (sahte) belgeselde rol almış ve ortaya çok eğlenceli sonuçlar çıkmış. Farklı bir içerik üretimi sağlandığı gibi grubu da oteli de başarıyla tanıtan, seyir zevki olan bir çalışma yaratılmış. Belgesel; müzik gruplarının dünyasıyla ve oradaki egolarla inceden dalga geçerken otelin özelliklerini vurgulamayı da ihmal etmiyor.


derleme_2017_bigumigu

Google Haritaları ile Hyperlapse Dünya Turu

Matteo Archondis timelapse tekniğini masasından bir adım bile atmadan kullanıyor ve etkileyici bir işe imza atıyor. Google Maps’in doğum günü olan 8 Şubat’ta, gezegenimizin devasa haritasına adanmış bir çalışma olan “Google Maps: Hyperlapse Around the World” ile adeta sanal bir dünya turu atıyoruz. Archondis, Google Earth üzerinde adım adım gezerek ekran görüntüleri alıyor ve her bir adımıyla dünyanın ikonik noktalarına gidiyor. 2 dakika 30 saniye uzunluğundaki dünya turunu gerçekleştirmek için Archondis toplam 3.305 ekran görüntüsü kullanmış.


derleme_2017_bigumigu

Pakistan’a Dair Fütüristik Bir Paralel Evren

Mühendis ve çizer Omar Gilani, Pakistan’ın bilim kurgu versiyonunu çizdiği serisiyle büyük beğeni topluyor. Çizimlerde, geleneksel Pakistan hayatından görüntüler, son derece beklenmedik detaylarla bezeniyor. Gelenekselle fütüristik öğeler bir arada şahane bir şekilde harmanlanmış olarak hayat buluyor ve insanı adeta paralel bir evrene taşıyor.


derleme_2017_bigumigu

Küçük Çocuk ve Arısı

Çocuklar ve hayvanların dostluğu reklamda yeni bir tema değil. Kediler, köpekler, atlar, balıklar… Peki ya bir arı? Bir çocuk ve arının dostluk hikayesi kulağa saçma geliyorsa İtalyan telekomünikasyon şirketi Wind’in reklamını seyredip karar verin derim. Ogilvy İtalya tarafından yaratılan “Bee” (Arı) adlı film, çok arkadaşı olmayan bir çocuğun kavanozdan kurtardığı bir arıyla olan dostluğunu anlatıyor.


derleme_2017_bigumigu

Bir Uzaylı, Bir Dünyalı ve Piyango

İspanya Geleneksel Noel Piyangosu, son senelerde olduğu gibi bu sene de çarpıcı bir film yaptı. , Oscar ödüllü yönetmen Alejandro Amenábar tarafından yönetilen reklam, 20 dakikalık bir kısa film. Dünya dışı ve büyülü bir yılbaşı teması yaratan filmde, dünyayı yılbaşı döneminde ziyarete gelen uzaylı, ilk gördüğü reklam panosundaki kadının formunu kopyalıyor ve indiği şehre adapte olmayı deniyor.


derleme_2017_bigumigu

Dünyanın Gittiği Yöne Gitmeyen Filmler

Sinema reklamı üzerine yoğunlaşan Arjantinli reklam şirketi FilmSuez için La Comunidad reklam ajansı tarafından hazırlanan reklam kampanyası, modern dünyanın getirdiklerine yönelik bir hiciv.  Augusto Giménez tarafından yönetilen filmler, her ne kadar abartılı da olsa insana tanıdık geliyor. Kampanya, günümüzün küçük takıntıları ve trendleri ile dalga geçerken de sanatın ve filmlerin değerini anımsamamızı sağlıyor.

Görsel: YouTube