Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gerçek Ekmekler Aydınlatma Tasarımlarına Dönüşüyor

Gerçek Ekmekler Aydınlatma Tasarımlarına Dönüşüyor

Yukiko Morita, kendi yaptığı ekmeklerden ürettiği Pampshade adlı aydınlatma tasarımlarına yenilerini ekledi.

Ekmek aslında bir sanat ve bunu pek çoğumuz karantina sürecinde deneyimledik. Açıkçası karantinanın ilk günlerinden bu yana evde ekmek yapma geleneğini sürdürüyorum ben. Kimi zaman içeriğini kimi zaman da biçimini geliştirecek yeni şeyler deneyip yaratıcılığımı da katıyorum ekmeklerime. Aslında ekmeğin sanat ve tasarım değerini çok daha önceden keşfetmiş sanatçılara yer verdik Bigumigu’da. Bunlardan biri ekmek yüzeyini tuval olarak kullanan VineyardBaker’ın çalışmalarıydı. Daha öncesinde ise ekmek yapıp daha sonrasında da bunları aydınlatma tasarımlarına dönüştüren Yukiko Morita’nın işlerini keşfetmiştik. Aradan geçen zamanda yeni işler üretmeye son sürat devam eden Morita’nın çalışmalarına bugün tekrar bakmaya ne dersiniz?

Pampshade

Sıcacık bir ışık veren ekmekler: Pampshade

Japon tasarımcı Yukiko Morita, gerçek ekmeklerden yaptığı aydınlatma tasarımlarını Pampshade adı altında markalaştırmış. Tasarımlar, ekmek çeşitlerinden farklı unlu mamüllere uzanan zarif lambalardan oluşuyor.

Bir dönem fırında çalışan Morita’nın görevlerinden biri, satılmayan ekmekleri çöpe atmakmış. Bu görev onun yaratıcılığını tetiklemiş. Bu küçük yenilebilir sanat eserlerinin çöpe gitmesini istemeyen Morita, ekmeği ve diğer hamur işlerini aydınlatma tasarımlarına dönüştürmeye başlamış.

Morita artık doğrudan aydınlatmalar için ekmek yapıyor. Ekmeklerin içini çıkarıyor ve yenmek üzere ayırıyor. Dış kabuğu ise çürümemesi ve sağlamlık kazanması için reçine ile kaplıyor. Ayrıca uzun yıllar kullanılabilmesi için antibakteriyel ve mantar önleyici bir katman da ekliyor. .Ardından içine elektronik aydınlatma elemanlarını yerleştiriyor.

Tasarımlar özellikle yemek masası ve gece aydınlatması olarak tercih edilebilecek yumuşak, sıcacık bir ışık yayıyor. Tasarımları Pampshade’in internet mağazasından satın almak mümkün.

Pampshade

Görsel: Pampshade