Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
30 Yıldır Evde İstiflenen Çöplerden Minyatür Objelere

30 Yıldır Evde İstiflenen Çöplerden Minyatür Objelere

Lydia Ricci, annesinin hatırası nedeniyle atamadığı eşyalardan "from scraps" adlı duygusal bir atık sanatı projesine imza atıyor.

Lydia Ricci’nin sihirli dünyasında her şey çöpten yapılmış. Philadelphia’da çalışmalarını sürdüren sanatçı, günlük yaşama dair eşyalardan oluşan “from scraps” (çöplerden) adlı minyatür dünyayı, 30 yıldır evde biriken çöplerle inşa ediyor. Ardında çocukluk hatıralarının saklı olduğu bu çalışmalar, Edwige Massart’ın 4 yaşından bu yana biriktirdiği kişisel çöplerle inşa ettiği anatomik çalışmaları anımsatıyor. Aslına bakarsanız Ricci’nin çalışmaları, belki de en duygusal atık sanatı örneklerinden.

Sevimli objelerin ardındaki hüzünlü gerçekler

Ricci’nin malzemeleri, annesinin 48 yaşındayken yaşamını yitirmesinin ardından kendisinin ve babasının atmaya içinin el vermediği materyallerden oluşuyor. Özellikle babasının bir parça istifçi olduğunun altını çiziyor Ricci. Çöp ev yaratacak denli uç noktalarda bir biriktirme alışkanlığı olmasa da “duygusal bir istifçi” olarak tarif ediyor babasını. Günlük objeler annesini hatırlattığı anda onları atmak hatta birilerine bağışlamak dahi kendisi ve babası için imkansız hale gelmiş. Bu nedenle hiçbir şeyi elden çıkarmamışlar. Ricci bu çöpleri minyatür objelere dönüştürmeye 2005 yılında başlamış.

Kusurlarla ortaya çıkan eşsiz objeler

Ricci’nin bu objeler üzerinde çalışmaya başlama hikayesi ise oldukça ilginç. grafik tasarımı eğitimi aldığı yıllarda bir üniversite profesörü onun 3 boyutlu çalışmalarının pek de başarılı olmadığını söylemiş. Ricci, profesörü bazı açılardan haklı bulduğunu, 3 boyutlu dünyayı görmekte zorluk çektiğini belirtiyor. Ancak sanatçı bu kusurlu görüş açısını kendi lehine çevirmiş. Başlangıçta hatalı bir şekilde kesip birleştirdiği objelerin üzerine, düzeltme amacıyla bir kat daha uygulama yapıyor. İlk aşamadaki kusurlu yapıdan bir tür planlama süreci olarak faydalanıyor ve o kusurlu başlangıç olmasa objeleri inşa edemeyeceğini ifade ediyor. Atıklarla ve kağıtlarla çalışma yapan pek çok sanatçı var ve Ricci’nin bunlar arasında ayırt edici tarzını ortaya koyan da bu süreç olsa gerek!

Eski eşyalardan yapılan eski eşyalar

Ricci’nin minyatür objeleri arasında tüplü televizyon, eski tip telefon, kasetçalar, eski model otomobil, eski tip ütü, eski tip projeksiyon makinesi, eski tip saç kurutma makinesi, atari gibi nostaljik eşyaları sık sık görmek mümkün. Her bir minik objenin yapımı 1 gün sürüyor.

Lydia Ricci’nin güncel çalışmalarını Instagram ve Twitter profilleri aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Görsel: from scraps