Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıradan Objelerden Stop Motion Karakterler

Sıradan Objelerden Stop Motion Karakterler

Dina Amin, günlük hayatın bir parçası olan eşyaları parçalarına ayırarak bu parçalarla stop-motion karakterler ve hikayeler yaratıyor.

Ainslie Henderson’ın kukla yapımının büyülü dünyasına götüren Stems adlı animasyonu, stop-motion film yaratma açısından oldukça ilham vericiydi. Henderson; ufacık tahta parçalarından, metal atıklardan ve daha nice buluntu objeden şirin mi şirin karakterler yarattığı stop motion filmiyle kalplerimizi fethetmişti. Endüstriyel tasarımcı Dina Amin de benzer yaklaşımla kısacık stop-motion animasyonlar üretiyor.

Günlük yaşamdaki objelerin anatomisi

Dina Amin’in stop-motion filmleri, günlük yaşamdaki objelerin içini açıyor, parçalarına ayırıyor ve bu parçalardan yepyeni karakterler ortaya çıkarıyor. Zaten filmlerin başlıkları da çoğunlukla çalar saatimin içinde ne var, kasetimin içinde ne var gibi bir şablonu takip ederek ilerliyor. Bu seri Amin’in her cuma bir film üretmek üzere kendine meydan okuduğu bir maraton. Adı da “Tinker Friday” (tamir cuması). Film başlıklarının yanında kaçıncı film olduğuna dair numaralandırma yaptığını da görebilirsiniz. Her cuma bir projeyi tamamlıyor ve hafta sonu yeni bir tanesine başlıyor. Şimdiye kadar 38 proje üretmiş.

Dina basit elektronik cihazların ve araçların parçalarını sökerek, keserek ve şekillendirerek stop-motion teknikleriyle bu dönüşümden film yaratıyor. Cep kamerası, bilgisayar faresi, saç kurutma makinesi gibi sıradan cihazların yanı sıra kibrit kutusu, oyuncak bebek gibi daha basit objeler de Dina’nın konusu olabiliyor. Dina her bir parçalanma filminden sihirli bir hikaye çıkarmayı başarmış.

Mısırlı endüstriyel tasarımcı Dina, nesnelerin içini açmayı ve nasıl çalıştıklarını gözlemlemeyi çok seviyor. Her bir parça ona bir yapboz parçası gibi gizemli görünüyor. Seçtiği çoğu obje de bozulmuş, kırılmış ve başkaları çöpü boylamasına karar verilen şeylermiş. Dina bu anlamda tüketim toplumu olarak bu objelerde ve makinalarda kaçırdığımız detaylara, her birinin içindeki farklı evrenlere dikkat çekiyor. Bu noktada annesinin hatırası nedeniyle atamadığı eşyalardan duygusal bir atık sanatı projesi yaratan Lydia Ricci’nin işlerini de anmadan geçemeyeceğim.

30 Yıldır Evde İstiflenen Çöplerden Minyatür Objelere

Dina’yı Vimeo ve Instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Sıradan Objelerden Endüstriyel Tasarımcı Eliyle Stop Motion Karakterler Sıradan Objelerden Endüstriyel Tasarımcı Eliyle Stop Motion Karakterler

Görsel: YouTube