Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Stems: Müziğin Ritminde Canlanan Kuklalar

Stems: Müziğin Ritminde Canlanan Kuklalar

Ainslie Henderson'ın 2 dakikalık stop-motion'ı bizleri kukla yapımının büyülü dünyasında onların nasıl yaşam dolduğuna dair bir yolculuğa çıkarıyor.

Dans ve müzik bizi biz yapan şeylerden. Müziğin ritminde salındıkça canlanıyoruz. Bize yeni yaşam alanları açıyor. Ainslie Henderson’ın Stems’i de kukla yapımını anlatan şairane stop-motion’ı da bizleri müzikle hayatı yeniden keşfeden kuklaların hikayesine sürüklüyor.

Kuklacılık çok eski bir gelenek. Üzerinden ateş başında hikayeler mi anlatılmadı, meydanlara sahneler kurulup oyunlar mı oynanmadı, ebeveynler çocuklarını mı güldürmedi? Neler neler yapıldı. Pinokyo’nun hikayesini hepimiz dinledik. Ainslie Henderson da bu hikayede bir nevi Geppetto aslında. Belki bir çocuğu olması arzusuyla bu kuklaları yapmıyor ama kuklalar onun hayal dünyasında can buluyor ve müzik yapmaya başlıyor.

Ritme Kulak Ver

Stems 2 dakikalık bir stop-motion kısası. Ainslie’nin küçük kuklaları üzerinden kukla yapımına dair hem düşünsel hem de yaratıcı keşfettiriyor bizlere. Video, kukla yapımının ne kadar büyüleyici olduğunu hatırlatıyor bizlere. Filmin ilk bir dakikasında hızlı bir şekilde ahşapların oyulmasını ve bedenlerin yapılmasını, tellerden bacakların ve enstrumanların yapılmasını görüyoruz.

Ve sonra müzik giriyor. Müzikle beraber, doğumuna şahit olduğumuz kuklalar enstrumanların başında tamamlanıyorlar ve müziğe eşlik etmeye başlıyorlar. Ainslie, videonun ilk ilk kısmında onları yaratırken ne kadar konuşuyorsa bu kısımda da bir o kadar sözü onlara bırakıyor. Bu kısım gerçekten çok eğlenceli. Kuklalar müziğin bir parçası olduğu için o kadar keyifliler ki izleyici de ister istemez keyifleniyor onları izlerken.

Kuklaların şekilleri ise çok tatlı. Bir tanesi sekiz kollu bir E.T. mesela. Biri sanki az önce mumyaymış gibi. Biri daha uzun ve sanki Susam Sokağı’nın kukla seçimlerine gitmiş ama orda yer alamamış gibi. Hepsi birbirinden canlı ve eğlenceli. Bir tanesi elinde makasla müzik yapıyor mesela.

Ainslie bu kısa filminde kusurluluğu vurgulamak istemiş. Sanatçı bu kısanın hazırlanmasında bazı şeyleri bilerek olduğu gibi bırakmış ve mükemmelliğin baskısından sıyrılmayı denemiş.  Ainslie, müziğin ön planda olduğu kısımdaysa Poppy Ackroyd’la birlikte çalışmış. Burada müzisyenin ona yolladığı ses dosyalarına göre kuklaların hareketlerini şekillendirmiş.

Stems güzel geçireceğiniz iki dakika vadediyor sizlere. İzleyip arkadaşlarına izleteceğiniz bir stop-motion kısası. İzletirken de BAFTA kazandığını bir bilgi olarak belirtebilirsiniz.

Görsel: Vimeo