Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Reklam Dünyasında Yapay Zekâ Değişimi [Bigumigu’da 2023]

Reklam Dünyasında Yapay Zekâ Değişimi [Bigumigu’da 2023]

Bigumigu’da 2023 yılını özetliyoruz: Yapay zekâ ürünü reklam senaryoları, görüntüler, film festivalleri, şarkı listeleri. Reklam sektöründe yapay zekâ ile ilgili iş birlikleri, deneysel çalışmalar ve farkındalık kampanyaları.

2024’e doğru geri sayım devam ederken yılın haberlerini inceledik ve 2023’te ele aldığımız konular arasında öne çıkanları, içerdikleri temalara göre derledik. Tüm derlemelerimize buradan erişebilirsiniz. Bu derlemede, yapay zekanın etkisiyle reklam dünyasında yaşanan değişimlere yer verdik.

Bu yıl markaların ve ajansların, yapay zekâyı reklamlarına yalnızca işlevsel değil bağlamsal olarak da en yaratıcı şekilde dahil etmenin yollarını aradığına şahit olduk. HAYTAP’ın, Koroplast’ın ve Sephora İtalya’nın kampanyaları bunun belirgin örneklerindendi. Bu kampanyalarda hem içerikler yapay zekâyla üretilmişti hem de yapay zekâ, insanın kendisine ayna tutması için önemli bir referans noktası olarak konumlandırılmıştı. WPP’nin, Runway ve Getty Images’in duyuruları da sektöre dair öngörü sağlayacak türdendi.  Gelin bu yıl başka neler olup bittiğine hep birlikte yakından bakalım.

Reklam Ajansı Yapay Zekâlı Müşteriden Geri Bildirim Alırsa

Denstu Creative, yapay zekânın yaratıcı alandaki kullanımına farklı bir bakış açısı getirerek “The Artificial Client” (yapay müşteri) isimli bir proje geliştirdi. Ajans, bu deneysel çalışma için “Acımasız Eleştirmen”, “İdealist Hayalperest” ve “Kafası Karışık Yaratıcı” olmak üzere üç farklı kurgusal kişiliğe sahip yapay müşteri yarattı.


Runway ve Getty Images, Hollywood’a ve Reklam Sektörüne Yapay Zekâ Modeli Geliştirecek

Google ve Nvidia tarafından desteklenen üretken yapay zekâ girişimi Runway yaptığı açıklamada, yeni bir üretken yapay zekâ video modeli geliştirmek için dünyanın en büyük stok görsel sitelerinden biri olan Getty Images ile iş birliği yaptığını duyurdu. Hollywood ve reklam sektörü için için video üretecek bu yapay zekâ video modelinin ismi, Runway <> Getty Images Model (RGM).


ChatGPT Tarafından Hazırlanan Reklam Kampanyası

Kurucusu olduğu Maximum Effort ajansıyla reklam dünyasına adım atan oyuncu Ryan Reynolds, ortağı olduğu Mint Mobile için ChatGPT’nin oluşturduğu kampanya senaryosunu okuduğu bir video yayınladı. Reynolds’un ifadesine göre yapay zekânın oluşturduğu reklam fikri ürkütücü olmakla birlikte oldukça ikna edici.


Yapay Zekânın Değil İnsanın Oluşturduğu Görüntüler

HAYTAP, yapay zekâ üzerinden insanlığa ayna tuttuğu kampanyasında hayvanat bahçelerine gidenlerin vicdanına sesleniyor. HAYTAP uzun süredir  hayvanat bahçelerinin kapatılması, özel mülklerde ya da otel gibi mekanlarda esaret hayatı süren hayvanların kurtulması adına hukuki mücadele veriyor. Birçoğunda olumlu sonuçlar da elde ediyor. Mücadelenin en zor olanı ise geniş kitlelerin vicdanını uyandırmak olsa gerek. Konuyu yapay zekâlı görüntü oluşturma araçları üzerinden anlattığı yeni kampanyası oldukça çarpıcı bir iş.


Yapay Zekânın Bile Hayal Edemediği Kirlilik

Koroplast’ın reklam filmleri, yapay zekânın bile hayal edemediği kirliliği insanın kolayca gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor. Filmlerde, yapay zekânın hayal gücüyle gerçekte insanın yarattığı görüntü kıyaslanıyor.


Tatil Fırsatlarına Yönlendiren QR Sanatı

Etstur, yaz fırsatlarını duyurmak için tatille ilgili renkli sahneler içeren sanatsal QR’lar kullandı. Diğer QR sanatı örneklerinde olduğu gibi, Etstur’un kampanya için hazırladığı kodlar da işlevsel. Zaten bu sanatın en hoş yanı da bu; karmaşık görünümlerine rağmen çalışan kodlar ortaya çıkması. Etstur Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Mert Doğru, kampanya ile ilgili şu açıklamaları yapmış: “Generative AI ve Machine Learning reklam ve pazarlama modellerimiz ile birlikte iş yapış şekillerimizi de değiştiriyor. Kullanmaya alışık olduğumuz QR kodlarını, Etstur için AI teknolojisi ile birleştirince, ortaya bu eşsiz QR-Art uygulamaları çıktı.”


Çiftlik Hayvanları Yaşlanabilselerdi Nasıl Görünürlerdi?

Bitki bazlı gıda teknolojisi şirketi NotCo, çiftlik hayvanlarını yapay zekâ kullanarak yaşlandırdığı yeni kampanyasında hayvanların tamamlayamadıkları gerçek ömür sürelerine dikkat çekiyor. Çiftlik hayvanlarının doğal ömürlerinin yalnızca bir kısmını yaşayabildiğini belirten NotCo, kampanya görsellerinde çoğu insanın bilmediği şaşırtıcı gerçeklere yer veriyor. Örneğin inekler doğada 48 yıla kadar yaşayabiliyorken, domuzlar 23, tavuklar ise 20 yaşını geçebiliyorlar. ChatGPT, Stable Diffusion ve Midjourney dahil olmak üzere yapay zekâ araçlarının bir karışımıyla hazırlanan kampanya görsellerinde, domuz, inek, koyun ve tavukların yaşlandırılmış hiper-gerçekçi görüntülerine yer veriliyor.


Saniyeler İçinde Bir Reklam Yaratmak

Pictelate adlı dijital içerik üretici, yapay zekâ yardımıyla 21 saniyede reklam afişi hazırlanabileceğini uygulamalı olarak kanıtladı. Pictelate, Adobe‘nin yapay zekâsı Firefly’a getirdiği son yenilik olan üretken doldurmadan (Generative Fill) yararlanarak Vermeer’in ikonik eseri İnci Küpeli Kız’ı bir reklam yıldızına dönüştürdü.


Yapay Zekâ Disleksi Olursa?

Virgin Group, küresel yardım kuruluşu Made By Dyslexia iş birliğiyle iş dünyasında disleksiye yönelik farkındalığı artırmak amacıyla yapay zekâ destekli bir kampanya yayınladı. Kreatif ajans FCB Inferno imzalı “DyslexAI” adlı kampanya için yapay zekâ araçlarından kültür, sanat ve teknoloji alanında önemli başarılara imza atan ve aynı zamanda disleksi olan isimlerin çalışmalarını yeniden yaratmaları istendi.


ChatGPT’nin Yazdığı Senaryolarla “Mağdur Suçlayıcılığa” Ayna Tutmak

Sephora İtalya’nın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla hazırladığı farkındalık kampanyası, mağdurları suçlamanın nasıl sistemik sorun haline geldiğini ortaya çıkarmak için ChatGPT’den yararlanıyor. Kampanya dahilinde üç reklam filmi hazırlanmış. Filmlerde kadınlar karşılaştıkları üzücü taciz hikayelerini detaylarıyla anlatıyor. Ancak daha sonra başlarına gelenler için kendilerini suçluyorlar. Her bir senaryo, mağdur suçlayıcılığın farklı bir örneğini ortaya koyuyor. Filmlerin en vurucu noktası ise bu senaryoların ChatGPT tarafından yazılmış olması.Her filmin sonunda şu mesaj veriliyor: “Yapay zekâ bile kurbanları suçluyorsa, değişime ihtiyaç vardır” diyor.


Atatürk Bugün Hangi Şarkıları Severdi?

Şi̇şecam, bu soruya Lokal iş birliğiyle hazırladığı yapay zekâ destekli bir projeyle yanıt veriyor.
Atatürk’ün en sevdiği şarkıları hepimiz biliyoruz. Peki bugün, Atatürk hangi şarkıları severdi? Kimleri dinlerdi? Hangi şarkılarla kederlenir hangileriyle neşelenirdi? İşte “Atatürk’ün En Seveceği Şarkılar” projesi, bu sorulara teknoloji aracılığıyla yanıt veriyor. Şişecam, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün müzik zevkini bugüne uyarlayan yapay zekâ teknolojileriyle hazırlanmış bu proje için yukarıda da söylediğim gibi yaratıcı ajans Lokal ile iş birliği yapmış. Yapay zekâ ve sanat konusunda Türkiye’nin önde gelen isimleriyle hayata geçirilen proje kapsamında 55 parçadan oluşan özel bir çalma listesi oluşturulmuş.


WPP ve Nvidia’nın Yapay Zekâ Ortaklığı

Nvidia ile iş birliği yapan WPP, reklamcılık sektöründe içerik üretimini dönüştürecek yapay zekâ destekli bir içerik motoru kullanmaya başlayacağını duyurdu. Ogilvy, Wunderman Thompson, AKQA ve VMLY&R gibi önde gelen iletişim, reklam ve halkla ilişkiler ajanslarını çatısı altında bulunduran WPP, reklamcılık sektöründe içerik üretiminin matematiğini değiştirecek olan yeni iş birliğini duyurdu. Dijital reklamcılık için üretken yapay zekâ tarafından desteklenen bir içerik motoru oluşturmak üzere Nvidia ile ortaklık kuran reklam sektörünün dev ismi, yaratıcı ekiplerin yüksek kaliteli ticari içeriği daha hızlı, daha verimli ve geniş ölçekte üretebilmesini sağlamayı amaçladıklarını açıkladı.


Yapay Zekâ Destekli Çöp Tanrısı

Tayvan’ın New Taipei şehri, sokaklara bırakılan çöp sorununu yapay zekâ destekli bir ‘Çöp Tanrısı’ yaratarak çözdü. Şehir yönetimindeki BaoXing Konseyi, Leo Burnett Tayvan ve Digitas Tayvan iş birliğiyle ilahi bir yeniliğe imza attı. Taoizm’de bulunan yüzlerce Tanrı’dan yola çıkan ekip, çöp kamyonlarını algılayarak holografik bir Tanrı yansıtan ve insanlara atıklarını doğru bir şekilde atmalarını hatırlatan yapay zeka destekli bir cihaz geliştirildi. GOD-IS-WATCHING adlı davranış tanıma dedektörü, Tayvan’da herkes tarafından oldukça saygı gören bir tanrı olan Toprak Tanrısı Tudigong’a göre modellenen bir çöp tanrısı hologramı ile insanlara çöplerini yasalara aykırı şekilde sokaklara bırakmamaları gerektiğini hatırlatıyor.


Cadılar Bayramı için Yapay Zekâyla Üretilmiş Kısa Film Festivali

Şeker markası Airheads, Cadılar Bayramı’nı yapay zekâ ürünü kısa filmlerin gösterildiği bir festivalle kutladı. Airheads, ismindeki AI harflerini de avantaja çevirip A.I.RHEADS Scarefest adını verdiği ilk film festivalini düzenledi. Marka, sinema meraklıları için Cadılar Bayramı temalı ve yapay zekâ ürünü olan filmler yapma konusunda bir challenge düzenledi. En önemli şartlardan biri ise ikonik Airheads balonunun akıllıca filme dahil edilmesiydi. Aynı zamanda bu kısa filmlerin gerçek korku ve mizah arasında bir denge kurması bekleniyordu. Dolayısıyla bu tür filmleri izlemekten korkanların bile keyif alması mümkün olacaktı.


Yapay Zekânın Çektiği Spekülatif Reklamlar

Next On Now adlı kreatif stüdyo, ses ve görsel açıdan tamamen yapay zekâ tarafından üretilen spekülatif reklam filmlerine imza atıyor. Stüdyo, ısmarlanmamış dolayısıyla da yayınlanmamış reklam çalışmalarını içeren spekülatif reklamları oluştururken yapay zekâ destekli ses teknolojisi ElevenLabs, AI tabanlı içerik üreticisi Runway ve metinden görsel oluşturan yapay zekâ aracı Midjourney‘den destek alıyor. Next On Now ekibi reklam filmlerinin yanı sıra yapay zekâ destekli kısa filmler ve müzik klipleri de hazırlıyor.


Paylaşmanın Karanlık Tarafı: Sharenting

Deutsche Telekom kreatif ajans adam&eveBERLIN iş birliğiyle hazırladığı kampanyasında, dijital dünyadaki verilerin kötüye kullanımı ve yapay zekânın gelişimi ile birlikte ebeveynlerin karşı karşıya kaldığı artan risklere dikkat çekiyor. #ShareWithCare adlı kampanyada yapay zekâ ve deep fake teknolojilerinden yararlanan yaratıcı ekip, 9 yaşındaki bir çocuğun görüntülerini manipüle ederek kimlik istismarının yaratacağı tehlikeleri gözler önüne seriyor.


KitKat’tan Reklamlara Yapay Zekâ Molası

KitKat’ın yıllardır yaptığı mola çağrısına uyan markanın kreatif ekibi, son reklam kampanyasını yapay zekâya hazırlattı. 1957 yılından bu yana “Have a Break Have a KitKat” (KitKat’la Molana Tat Kat) sloganını kullanan KitKat, yıllardır tüketicilere yaptığı bir mola verme çağrısına bu kez kendisi kulak verdi. Yaratıcı ekibinin ara vermesine izin veren marka, son reklam kampanyasının hazırlıklarını yapay zekâya teslim etti. Wunderman Thompson Australia iş birliğiyle hazırlanan kampanyanın liderliğini üstlenen üretken yapay zekâ, iletilen istemler doğrultusunda alternatif reklam senaryoları oluşturdu.


Parfüm Şişesinden Sanat Tarihine Bakış

Fransız parfüm üreticisi Guerlain, “Bee Bottle” olarak adlandırılan ikonik şişesinin 170 yıllık yolculuğunu yapay zekânın yardımıyla canlandırdı. Fransız kreatif ajans MNSTR iş birliğiyle hazırlanan kampanyada yapay zekâ, sanat tarihi ve Guerlain’in arşivlerinin derinliklerine inerek birbirinden çarpıcı ve yaratıcı kampanya görselleri oluşturdu. Maison Guerlain, ‘Flacon aux Abeilles’ini yani ikonik şişesini tanıyarak yeniden üretebilen bir yapay zekâ modeli geliştirerek eğitmek üzere dijital stüdyo Bonjour Lab ile birlikte çalıştı.


Michelangelo ve Rodin’in İmkânsız Birlikteliği

Michelangelo’nun kusursuz anatomik detayları, Takamura’nın ahşabı dile getiren yaklaşımı, modern heykelin babası kabul edilen Rodin’in insan doğasına odaklanan sanatı… Farklı zaman dilimleri ile coğrafyaların birbirinden ayırdığı bu dehalar hiçbir zaman birlikte çalışma fırsatı bulamadılar. Ancak ortak eserleri şu anda İsveç’in Stockholm kentindeki Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi‘nde sergileniyor. Nasıl mı? İsveçli mühendislik şirketi Sandvik, heykel sanatının beş büyük ismini yapay zekâ yardımıyla bir araya getirerek Impossible Statue (İmkânsız Heykel) adlı bir eser ortaya koydu.

Görsel: HAYTAP