Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Destekli Çöp Tanrısı

Yapay Zekâ Destekli Çöp Tanrısı

Tayvan'ın New Taipei şehri, sokaklara bırakılan çöp sorununu yapay zekâ destekli bir 'Çöp Tanrısı' yaratarak çözdü.

Tayvan’ın New Taipei şehri, çöp sorunuyla mücadele etmek için Tanrı ile yapay zekânın güçlerini birleştirdi. Çöp atmanın başlı başına bir mücadele gerektirdiği Tayvan’da, evlerindeki çöpü dışarı çıkarmak isteyenler günde yalnızca bir kez geçen çöp kamyonunun gelmesini beklemek zorundalar. Çöp kamyonuna yetişemediklerinde ise çöplerini ya eve geri götürüyorlar ya da kimse görmeden sokağa terk ediyorlar. Sokağa terk edilen çöpler ise ciddi bir çevre ve sağlık tehdidi oluşturuyor. Ülkede sokağa çöp bırakılması hukuken yasak ve cezaya tabi ancak bu durum ne yazık ki caydırıcı bir etki yaratmamış.

Çöp boşaltma sorununu çözmek isteyen şehir yönetimindeki BaoXing Konseyi, Leo Burnett Tayvan ve Digitas Tayvan iş birliğiyle ilahi bir yeniliğe imza attı. Taoizm’de bulunan yüzlerce Tanrı’dan yola çıkan ekip, çöp kamyonlarını algılayarak holografik bir Tanrı yansıtan ve insanlara atıklarını doğru bir şekilde atmalarını hatırlatan yapay zeka destekli bir cihaz geliştirildi. GOD-IS-WATCHING adlı davranış tanıma dedektörü, Tayvan’da herkes tarafından oldukça saygı gören bir tanrı olan Toprak Tanrısı Tudigong’a göre modellenen bir çöp tanrısı hologramı ile insanlara çöplerini yasalara aykırı şekilde sokaklara bırakmamaları gerektiğini hatırlatıyor.

Üç ay süren bir pilot program çerçevesinde test edilen yapay zekâ destekli çöp tanrısı, görevinde oldukça başarılı oldu ve bu süre zarfında sokaklara terk edilen atıklar yüzde 73 oranında azaldı. Şehir yetkilileri bu teknolojiyi ilerleyen dönemde New Taipei City’de bulunan diğer mahallelere de yaymayı planlıyorlar. GOD-IS-WATCHING projesinin geliştirilmesi ve uygulanışını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Görseller: Youtube