Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rembrandt Müzesi’nden Dövme Stüdyosu

Rembrandt Müzesi’nden Dövme Stüdyosu

Amsterdam'da bulunan Rembrandt Müzesi, ünlü ressamın eserlerini kalıcı birer hatıraya dönüştürebilmek için müze içinde bir dövme stüdyosu açılacağını duyurdu.

Sanatseverler ve ziyaretçiler üzerinde uzun süreli kalıcı bir iz bırakmak isteyen Rembrandt Müzesi, müze içerisinde bir pop-up dövme stüdyosu açılacağını duyurdu. Hollandalı dövme sanatçıları Henk Schiffmacher (Hanky Panky) ve Tycho Veldhoen ile iş birliği yapan müze, 19-25 Haziran 2023 tarihleri arasında ziyaretçilere orijinal bir Rembrandt dövmesi sahibi olma fırsatı sunacak. Rembrandt’ın 1639’dan 1658’e kadar yaşadığı ve çalıştığı yer olan Amsterdam’daki müze, dövme stüdyosunu The Poor Man’s Rembrandt Project kapsamında hayata geçiriyor.

Hayatı boyunca 600’ün üzerinde tabloya ve çok sayıda gravür çalışmasına imza atan Rembrandt van Rijn, eserlerindeki belirgin ışık ve gölge kullanımını adeta kendi imzası haline getirdi. Bu tekniğin hayat verdiği figürleri dövme modeline dönüştüren sanatçılardan Henk Schiffmacher, müze ile gerçekleştirdiği iş birliği ile ilgili “Hiç sanat koleksiyonu yapmayacak insanlar için biraz sanat yapıyoruz. Rembrandt tekniği bakır üzerine kuru noktalı bir iğne ile kazımayı içeriyor, bu yüzden artık insanların derisi gravür levhası görevini görecek.” ifadelerini kullandı.

Hollandalı sanatçının gravürleri, otoportreleri ve imzasından esinlen dövme modellerinden birine sahip olmak isteyenler web sitesi üzerinden modellere göz atabilir ve randevu alabilirler. Son dönemde özellikle Avrupa’da dövme sanatı kültürel turizmin önemli bir parçası haline geldi. Bunun son örneklerinden birine, sokak sanatı ile dövme sanatını buluşturarak ikonik mozaik kaldırım desenlerini dövme modellerine dönüştüren Lizbon‘da rastlamıştık.


Görseller: Museum Rembrandt Huis, Instagram