Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evcil Hayvanlar Çöp Değildir

Evcil Hayvanlar Çöp Değildir

Brezilya'da bulunan sivil toplum kuruluşu Tomba Latas ülkedeki terk edilen evcil hayvanlara dikkat çekmek amacıyla bir kampanya başlattı.

Evcil hayvanların sahipleri tarafından terk edilmesi büyük bir sorun. Küresel anlamda bir problem haline gelen bu durum için pek çok ülkede farklı kampanyalar düzenleniyor. Düzenlenen kampanyalarla birlikte hayvanları terk eden insanların onları nasıl bir pozisyonda bıraktığı gösterilmeye çalışılıyor. Fransa’nın evcil hayvanlarını terk eden ülkeler arasında Avrupa birinci oluşundan duyduğu utancı göstermek isteyen 30 Millions d’Amis kurumu “We Are the Champions” şarkısı eşliğinde bu duruma gönderme yapan bir film hazırlamıştı. BETC Paris ajansında sanat yönetmenliği yapan Nicolas Amiard ise Fransa’nın Avrupa birinci oluşunun yanı sıra dünya üzerinde terk edilen tüm hayvanlar için bir proje gerçekleştirmişti. Ünlü çizgi roman ve çizgi filmlerde yer alan evcil hayvanların terk edilme anını çizen sanat yönetmeni yarattığı eserleri kendi sosyal medya platformlarından paylaşmıştı.

Brezilya’da 30 milyon evsiz hayvan bulunuyor

Her yıl yaklaşık 100 bin evcil hayvanın terk edildiği Fransa’da olduğu gibi okyanusun bir diğer tarafında, Brezilya’da da aynı sorunlar yaşanıyor. Ülkede neredeyse 30 milyon evsiz hayvan bulunuyor. Sokakta bu kadar çok hayvanın olmasının en büyük etkenlerinden bir tanesi evcil hayvanların sahipleri tarafından terk edilmesi oluyor.

Zamanını ve kaynaklarını hayvanları korumaya adayan Brezilya’nın Curitiba şehrinde bulunan STK Tomba Latas Brezilya’daki terk edilmiş hayvanlara dikkat çekmek amacıyla bir kampanya hazırladı. LTC tarafından hazırlanan Pets Are Not Trash (Evcil Hayvanlar Çöp Değildir) isimli kampanyada şehrin çeşitli bölgelerine köpek şekli verilmiş çöp poşetleri yerleştirildi. Çöp kutularının ya da diğer çöp poşetlerinin yanına konulan köpek şeklindeki çöp poşetlerinin önüne bir de yazı konuldu. “Evcil hayvanlar çöp değildir. Hayvanını sokağa terk eden birini gördüğünüzde 156’yı arayın.”

Evcil hayvanlarını terk eden insanlar güvenlik kameralarında gözüküyor

Sokaktan geçen insanlar meraklı bakışlar içerisinde çöp poşetlerinin yanına yaklaşıyor. İçlerinde gerçekten bir hayvan olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Kontrol ettikten sonra ise çöp poşetlerinin yanına bırakılmış yazı ile karşılaşıyor. Tomba Latas terk edilen evcil hayvan sayısındaki yüksek sayıya dikkat çekmiş olurken ilerleyen süreçlerde yaşanacak olayların bir nebze de olsa engellenebileceğini anlatmış oluyor.

Kampanya için hazırlanan reklam filminde güvenlik kamerasına takılan görüntüler sayesinde insanların evcil hayvanlarını nasıl arabadan indirip bıraktıkları görülebiliyor. Belli bir vakit geçirdikleri hayvanlarla herhangi bir duygusal bağ yaşamadan ayrılabilen bu insanlar geride bırakılan hayvanların duygularını görmezden geliyor. Birlikte vakit geçirdikleri arkadaşlarına bir çöp gibi davranan bu insanlar hem kendilerine hem de bir süre hayatlarını paylaştıkları bu canlılara büyük zarar vermiş oluyor. Sokağa bırakılan evcil hayvanlar dışardaki yaşama adapte olmakta zorlanıyor. Maalesef bir kısmı hayatlarını kaybediyor.

Künye

Müşteri: Tomba Latas
Ajans: LCT, Curitiba, Brezilya
Stüdyo: Easy Filmes
Ajan Yapımcısı: Rafaela Tramontini, Stela Biernaski
Metin Yazarı: Junior Cardoso, Rafael Pavelegini
Sanat Yönetmeni: André Luiz Graciano, Ricardo Tramontini
Yaratıcı Yönetmen: Ricardo Tramontini

Görsel: Youtube