Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Farklı Bir Kamp Deneyimi [Bigumigu’da 2022]

Farklı Bir Kamp Deneyimi [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022 yılını özetliyoruz: Genişleyebilen ultra hafif ve küçük karavanlar, çok katlı çadırlar, yarı karavan yarı çadır hibrit araçlar, hem suda hem de karada gidebilen amfibik tasarımlar.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında öne çıkanları belirledik. Bigumigu’da 2022’nin öne çıkan konularını derlemelerimizde görebilirsiniz. Bu derlemede, alışılmışın dışında kalan karavan ve çadır tasarımlarına yer vereceğiz.

Bu yıl bisikletlerle ve elektrikli araçlarla çekilebilen ultra hafif karavanlar, yarı karavan hibrit araçlar sıkça karşımıza çıktı. Çoğu, hem kompakt hem de konforlu olmaya odaklanan çözümler sundular. Özellikle küçük ve genişleyebilir karavanlar büyük ilgi gördü. Çadırlarda ise geçen yıl başlayan çok katlılık trendi bu yıl da devam etti. Tavan arası olan ya da yüksek ayaklar üzerine kurulup 2 karlı olarak da kullanılabilen tasarımlar ses getirdi. Yine çadırlı karavan ya da şişme yapıyla tamamlan hibrit karavanlar da radarımıza takılanlar arasındaydı. Şimdi bunlara hep birlikte yakından bakalım.

Güneş Enerjili Karavan Bisiklet

GoCamp GoLo Bike, hem sürüş hem de konaklama için olabildiğince konfor sunan; elektrik destekli ve güneş enerjili bir karavan bisiklet.GoCamp GoLo Bike; 85 x 220 cm yatak, çok işlevli bir masa, katlanabilir tente, cibinlik ve pencerelere sahip. Masada yemek yemek, oyun oynamak gibi aktiviteler için içine iki kişi bile sığabiliyor. Yalnızca 88 cm’lik sınırlı bir genişliğe sahip olup, kullanıcıların diğer sürücüleri engellemeden dar bisiklet yollarında veya ortak yollarda sürmesine olanak tanıyor.


Hem Suda Hem de Karada Giden Elektrikli Karavan

Alman Caracat şirketi, patentini aldığı sistemiyle karavan ile katamaranı birleştirdi ve elektrikli bir amfibi taşıt tasarımı ortaya çıkardı. Caracat 860 üç modele sahip: 66, 76 ve 86. Bu isimler metre cinsinden tam uzunluklarını ifade ediyor. Caracat 860 modellerinde 4 ila 6 kişi ağırlanabiliyor. Tüm modellerin küçük bir balkonu ve güneşten koruyan bir tentesi bulunuyor. Güverte donanımı sıradan bir katamaran ile aynı. Üçünün de çatı bölümleri güneşlenme terası olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Ağırlıklı deri ve ahşap kaplama iç tasarımı, daha çok bir stüdyo daireyi andıran Caracat 860, katlanır yataklı iki oturma alanı, duşlu banyo, mutfak ve gardırop bulunduruyor. Yalnızca banyo diğer bölümlerden ayrı olarak konumlandırılmış durumda. Aydınlatma sorunu yaratmayacak kadar geniş yan camları dayanıklılığı sağlaması için termal temperli.


Genişleyebilen Mikro Karavan

Hitch Hotel, Traveler ile elektrikli otomobiller dahil pek çok farklı türde araçla çekilebilen ultra hafif bir mikro karavan sunuyor. Boşken 431 kg ağırlığa sahip olan karavan; bu yılın en güçlü, en küçük ve ultra hafif kamp römorkları listesinde 1.000 libre (454 kg) altı karavanlar grubunun en dikkat çekici üyelerinden biri oldu. Tekerleri olduğundan, kendi adını taşıyan eski mikro konaklama ürününe göre çok daha fazla türde araç tarafından çekilmesi mümkün. Sadece büyük Amerikan SUV’ları ve kamyonetler tarafından değil; dünya genelinde crossover’lar (CUV), küçük hatchback’ler, sedanlar ve elektrikli otomobiller tarafından da çekilebiliyor.


Elektrikli Bisikletlere Özel Römork Karavan

Martha, detaylı iç tasarımıyla bisiklet tutkunlarına konforlu bir kamp deneyimi vadediyor. Martha, Wernigerode (Almanya) merkezli Maxmess Design tarafından hayata geçirilmiş. Tamamen alüminyumdan yapılmış, tek kişilik bir karavan. Güneş enerjisi bağlantılı pille, elektrik kumanda merkeziyle, aydınlatmalarla, iç/dış mekan masası gibi kamp yaşamını kolaylaştıran özelliklerle donatılmış.


Düğmesine Basılınca Şişen Çekme Karavan

Mars Campers’ın piyasaya sürdürdüğü Space X Air isimli kamp aracı, kullanıcının tek hamlesiyle kendi kendine şişerek hazır hale geliyor.Bu off-road canavarına, dört yetişkin ve iki çocuk konaklayabiliyor. Kapalıyken 5.900 mm x 2.340 mm x 1.560 mm (uzunluk x genişlik x yükseklik) ölçülerinde olan araç, 650 kg yük taşıma kapasitesine sahip. Römorkun üstünü kaplayan şişme/çadır yapı 6.000 mm x 2.100 mm genişliğinde. Çift dikişli ve güçlendirilmiş, ağır hizmet tipi 16 oz su geçirmez sık dokuma kanvastan yapılmış.


Bu Çadırlı Karavanda 4 Kişi Konaklayabiliyor

4 kişilik çadırlı çekme karavan GO, aynı zamanda bisiklet, motosiklet, kano ve ATV gibi araçları taşımak için de kullanılabiliyor. GO, 4 kişinin uyuyabileceği, hafif ve açılır çadırlı bir kamp aracı. Öyle ki Mini Cooper dahil herhangi bir araç tarafından çekilebiliyor. Gelmiş geçmiş en havalı kamp aracı olarak tanıtılıyor. Tasarımında hafifliğin (381 kg) yanı sıra konfor ve dayanıklılık ön plana alınmış. Ayrıca yalnızca konaklama için değil, yükseltilebilir iskeleti sayesinde taşıma işleri için de farklı biçimlerde kullanılabiliyor.


Kış Çadırı

Tentsile’in yeni çadırı Insulated Cabin; yalıtımlı kumaşı, tavan arası ve iç cepleriyle konforlu ve eğlenceli bir kış kampı vadediyor. Ağaç çadırları ve hamakları üreten Tentsile’in yeni kamp çözümü; soğuk havalar başta olmak olmak üzere her mevsim için ideal, yapılandırılabilir ve kapitone bir barınma alanı sunan Insulated Cabin. Kullanıcının tercihi doğrultusunda, ağaca asılı olarak kurulabiliyor. Yine tercihe bağlı olarak zeminin hemen üzerine de kurulabiliyor. Turuncu nefes alabilen bir kumaşla kaplanmış. Bu 200 g/m2 içi boş elyaf polyester kumaş tam bir yalıtım sağlıyor. Üstelik iki katlı ve her kat için ayrı kapıları bulunuyor. 3 adet fileli pencereleri ve iç cepleriyle konforu artırıyor.


Suyun Üzerine de Kurulabilen ve Yüzdürülebilen Ayaklı Çadır

Dookan çadır; yalnızca toprağa değil su ve hava elementlerine de odaklanan bir tasarıma sahip. Klasik kamp deneyimine önemli değişiklikler katmak için yaratılmış. Tercihe göre kısa veya uzun bacaklar üzerine kurulabilen çadır; zeminden gelecek rahatsız edici unsurları (engebeli zemin ya da böcek ısırması gibi) tamamen devre dışı bırakıyor. Daha serin ve esintili bir uyku için ideal olduğu belirtiliyor. Üst kattakiler, düz asma zeminin keyfini çıkarırken, alt kattaki hamaklarla 2 kişinin daha keyif yapabileceği bir alan sunuyor. Çadır başlıkta da belirttiğim gibi, su üzerine kurulabiliyor ki bu da ayrı bir keyif ve yazın da serinlik sağlayan bir seçenek. Çadırın etekleri alt katı kapattığında Dookan 2 katlı bir barınma alanı haline geliyor.


Açık Havada Taşınabilir Sauna Keyfi

Portatif sauna üreten Japon outdoor ekipmanları üreticisi Sunga, soğuk ve açık havada sıcak kalmanın pratik bir yolunu sunuyor. Beş katmanlı yapıya sahip olan Hoyry sauna çadırı, optimum ısı yalıtımı sağlamak amacıyla boşluksuz ve ekstra kalın dolgulu yapıya sahip 300D Oxford kumaşından üretildi. Yarı yansıtıcı kaplamaya sahip kumaşın, bu nedenle Sibirya’nın aşırı soğuğuna bile dayanabilecek bir ısı tutma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. İstenilen herhangi bir mekana kolaylıkla yerleştirilebilen yapı 2,15×2,15×2 metre ölçülerine sahip.

Görsel: Martha