Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Netflix’in Kültürel Yakınlık Araştırması

Netflix’in Kültürel Yakınlık Araştırması

Netflix, 7 ülkede gerçekleştirdiği Kültürel Yakınlık Araştırması ile farklı ülkelerden Türk yapımlarını izleyenlerin Türkiye ve Türkçe'ye yönelik artan merakını istatistiki olarak ortaya koydu.

Netflix, 7 ülkede gerçekleştirdiği Kültürel Yakınlık Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Basis Research tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre platformda bulunan yerli yapımlar dünya çapında  Türk kültürüne ve tarihine ilişkin büyük merak uyandırıyor.

Araştırma sonuçlarına göre yerli yapımları izleyenler arasında “Türk kültürüne ilgi duyuyorum” diyenlerin oranının, izlemeyenlerden yüzde 29 daha yüksek olduğu ortaya çıktı. İzleyenlerin ise Türk insanıyla tanışma, iş yapma isteği yüzde 27, Türkiye’de üretilen ürün ve hizmetleri satın alma isteği ise yüzde 17 oranında artış gösterdi.

Netflix’teki Türk yapımlarını izleyen kişilerin Türkiye’yi turist olarak ziyaret etme isteğinin 2.6 kat arttığı belirtilen araştırmada, Türkçe öğrenme isteğinin ise tam 4.6 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Türkçe öğrenmeyi en fazla isteyenler ise ABD’liler. Benzer şekilde Türk mutfağına ilgi yüzde 29, Türk tarihine ilgi yüzde 27, Türk edebiyatına ilgi ise yüzde 22 oranında artmış görünüyor.

ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Suudi Arabistan ve Şili’den 13 bin kişinin katıldığı Kültürel Yakınlık Araştırması’na göre turistik ilginin en çok arttığı üç ülke ise sırasıyla Brezilya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Netflix aracılığıyla 190 ülkeye taşınan toplamda 30 yerli yapım bulunuyor. Araştırma ayrıca kreatif sektöre de ilginin arttığını gösteriyor. Türk yapımlarını izleyen kişilerin Türk yönetmenlere ilgisi 4.6 kat, oyunculara ilgisi 4.9 kat artarken; oyuncuları sosyal medyada takip etme oranı tam 5.2 katına çıkıyor.

2023 yılında 190 ülkede yayınlanacak Netflix dizileri arasında, başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in yer aldığı Şahmaran, Perihan Mağden’in aynı adlı romanından uyarlanan Biz Kimden Kaçıyorduk Anne, Çağan Irmak’ın yaratıcısı olduğu ve yönetmenliğini üstlendiği Yaratılan gibi çok sayıda yapım bulunuyor.

Nejat İşler’in başrolünü üstlendiği İyi Adamın 10 Günü, Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’u yeniden bir araya getiren Last Call For Istanbul ve Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Ayzek ile Bir Gece ise gelecek yıl 223 milyon Netflix üyesiyle buluşacak filmlerden birkaçı.

Görseller: Netflix