2021 gezegenimiz, doğa, insanlık ve ekonomi açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 2020’de başlayan küresel salgın nedeniyle yaşanan değişim 2021’i de sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıl haline getirdi. Bu değişim hayatımızın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.
Bu yıl, yapay zekanın yaratıcı alanlara sızdığını gösteren gelişmelerle sıkça karşılaştık. Özellikle bir metne ya da eskize göre görüntü üreten yapay zekalı araçlar dikkat çekti. Yapay zekayla sanat eserleri, film posterleri, görsel kimlik, ev tasarımı yapılabildiğine hatta metin yazılabildiğine şahit olduk. Şimdi hep birlikte bu araçlara yakından bakalım.
Metinleri Gerçekçi Görüntülere Dönüştüren NVIDIA Aracı
NVIDIA, yeni yapay zeka destekli aracıyla metinlerden gerçekçi resimler yaratma imkanı sunuyor. GauGAN2 ile yalnızca üç veya dört kelimelik bir komut istemiyle sıfırdan fotogerçekçi manzaralar oluşturmak mümkün. Başka bir sıfat eklemek veya ifadeyi değiştirmek, gerçek zamanlı olarak farklı bir görünüm yaratıyor. Örneğin, “kayalık bir kumsalda gün batımı” yazdığınızda AI tarafından oluşturulmuş tam da bunu gösteren bir resim karşınıza çıkıyor. Daha sonra sahneyi değiştirmek için “gün batımını” “öğleden sonra” veya “yağmurlu gün” ile değiştirebilir, değişimi gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz.
Yapay Zeka Tarafından Yaratılan Film Posterleri
Netflix’in Science & Analytics grubu için veri görselleştirmeleri yapan Noah Veltman, yapay zekayı tasarım alanında test eden isimlerden biri. Bu amaçla bir proje hazırlamış ve yapay zekayı film afişleri tasarlaması için eğitmiş. Veri bilimcisi, “VQGAN+CLIP” isimli bir metinden görüntüye makine öğrenimi modelini kullanmış. Çeşitli filmlerin metin özetleriyle yapay zekayı besleyerek onun bir dizi poster yaratmasını istemiş. Model, neon vurgulu soyut çizgi film görsellerinden oluşan tutarlı bir sanat stili geliştirmiş gibi görünüyor ki bu da oldukça ilginç.
Yapay Zekanın Bir Kelimeden Yarattığı Eserler
Yapay zeka destekli uygulama WOMBO Dream, kullanıcıların yazdığı kelimelere ve tercih ettiği stillere göre görseller oluşturmaya imkan tanıyor. Uygulama iOS ya da Android üzerinden ücretsiz indirilebiliyor. İsterseniz internet sitesi üzerinden de hiçbir yükleme yapmadan deneyimleyebilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra anahtar kelimenizi/kelimelerinizi girdikten sonra çeşitli sanat stilleri arasında tercih yapıp geriye kalan tüm üretim sürecini yapay zekanın hünerli üretimine bırakıyorsunuz.
Ev Tasarımını Oyunlaştıran Yapay Zekalı Yazılım
Design With Frank, zaman ve bütçe gerektiren tasarım sürecini oyunlaştırarak ev tasarlamayı basit ve eğlenceli bir deneyim haline getiriyor. Mevcut çevrim içi inşa oyunlarının çoğu gibi, kullanıcılar bir evi özel olarak tasarlamak için 3B blokları kullanabiliyor, birbirine bağlayabiliyor. Tasarımları için kullanabilecekleri hazır planları programın içinde bulabiliyorlar. Bu pratiklik, projelerin bir fikirden sadece birkaç hafta içinde izin ve inşaata hazır kapsamlı mimari planlara dönüşmesine izin veriyor.
Kişiye Özel Sanat Eseri Üreten Yapay Zekalı Araç
Kullanıcının sanatsal beğenilerine göre ona özel eserler üreten yapay zekalı araç Artifly, teknoloji ve sanat arasındaki sınırları bir nebze daha bulanıklaştırıyor. Art AI, birbirlerinin çocukluk arkadaşı olan Ben Kovalis, Eyal Fisher ve Guy Haimovit tarafından yaratılmış bir girişim. Bugünkü “sanatçı” tanımlarımıza göre sanatçı değiller, üçü de birer teknoloji insanı. Belki de bu tanımlar yakın gelecekte değişecek ve onları da sanatçı diye anacağız. Teknoloji sanata, sanat ise teknolojiye dönüştüğünde hangisinin ne olduğuna kim karar verebilir? Art AI isimli girişimleri, altı aylık bir süre boyunca özel bir algoritma kullanılarak oluşturulan ve ardından bir buçuk yıl boyunca düzenlenip geliştirilen sanat koleksiyonları üzerine kurulu.
Yapay Zeka Kullanılarak Yaratılan Görsel Kimlik
CRTA, Zagreb Üniversitesi makine mühendisliği ve deniz mimarisi fakültesinde robot teknolojisi üzerine çalışmaların yapıldığı bir merkez. Bu fakülte ve CRTA, beyin cerrahisinde kullanılan robotik bir sistem olan RONNA gibi önemli yeniliklere imza atmış olmasıyla tanınıyor. CRTA’nın yeni görsel kimliği ise teknoloji konusundaki şöhretine yakışır şekilde yapay zeka kullanılarak yaratıldı.
Sanal Fırça Darbeleriyle Fotoğraflarınızı Tablolara Dönüştürün
Fotoğrafları birer tabloya dönüştüren yapay zeka destekli araç, fırça darbelerin resmi nasıl oluşturduğunu anlık olarak izlemenize imkan tanıyor. Neural painting, belirli bir görüntü için bir dizi fırça darbesi serisi üretme ve bu üretimi ileri beslemeli sinir ağları kullanarak fotogerçekçi olmayan şekilde yeniden yaratma prosedürüne verilen ad. Bu araç da belirli bir görüntü için üst üste gelen fırça darbelerini ve takviyeli öğrenmeyi (reinforcement learning) kullanarak yüklenen fotoğrafların resimlerini oluşturuyor.
Face Maker AI Portre Eskizini Fotoğrafa Dönüştürüyor
Massless Media API tarafından yaratılan Face Maker AI, portre eskizlerini gerçekçi görüntülere dönüştürüyor. Massless’in kurucu ortağı Jack Cohen, Face Maker AI’ın GAN (generative adversarial networks) adı verilen yapay zeka biçiminin potansiyelini göstermek için yaratılan ücretsiz bir araç olduğunu belirtiyor. Birlikte çalışan bir üreteç ve bir ayrıştırıcıdan oluşan GAN’lar, eskiz gibi harita işlevindeki malzemeleri gerçekçi görüntülere dönüştürebiliyor. Ayrıştırıcı, üretilen şeyin belirli yönlerini anlıyor. Örneğin, ayrıştırıcı portrenin en üstüne atılan çizgilerin saç olduğunu biliyor ve üretece bunun bir temsilini yaratması için komut veriyor.
NVIDIA Canvas Manzara Eskizini Fotoğrafa Dönüştürüyor
NVIDIA Canvas adlı mobil uygulama, yapay zekayı kullanarak manzara doodle’larını fotogerçekçi görüntülere dönüştürüyor. NVIDIA Canvas, size gereken stok fotoğrafın brief’ini verdiğiniz bir fotoğrafçı gibi çalışıyor. Renkleri ve kompozisyonu genel hatlarıyla çizerek, karşılığında fotoğrafı elde ediyorsunuz. Bir reklam kampanyasında zamanla yarışan bir sanat yönetmeni düşünün. Belli özelliklere sahip bir manzara fotoğrafına ihtiyacı olan bu yönetmen, NVIDIA Canvas’ı kullanarak yalnızca birkaç tıkla tam istediği gibi bir görüntü oluşturabilir. Böylece büyük oranda zamandan tasarruf edebilir. Dolayısıyla uygulama yaratıcı sektörün oldukça işine yarayabilir.
Emojilere Karanlık Dokunuş
Kendimizi ifade etmek ve mesajlarımıza biraz olsun renk katmak için kullandığımız neşeli emojilerin sarı gövdesinde karanlık bir evren olabileceğini hayal ettiniz mi hiç? Metinden görüntüye sentezleme ve yapay zeka sanatı alanında üretim yapan bir reddit kullanıcısı, böyle gerçeküstü bir evren yaratmayı denemiş. Sonuçlar da oldukça tekinsiz olmuş gerçekten. Bu tuhaf emojilerin ilham kaynağı da Zdzisław Beksiński adlı ressam.
Metin Yazarlığı Yapan Yapay Zeka: Jarvis
Conversion.ai, Jarvis isimli bir yapay zeka asistanı sayesinde kullanıcıların sadece birkaç dakika içinde istedikleri metni yazmasına yardımcı oluyor. Texas, Austin’de yaşayan küçük bir ekip tarafından yaratılan Jarvis, içerik oluştururken zamandan ve ekonomik açıdan tasarruf etmek isteyen girişimcileri, pazarlamacıları, sosyal medya uzmanlarını ve içerik üretimini artırmayı hedefleyen her alandan şirketi potansiyel müşterisi olarak görüyor.
Türkçe Dil Desteği Bulunan Yapay Zeka İçerik Asistanı: Rytr
Bir içeriği daha hızlı ve kusursuza yakın oluşturmaya yardımcı olacak yapay zeka destekli yazma asistanı Rytr, Jarvis’in yaptığı gibi içerik üreticilerin, pazarlamacıların ve girişimcilerin zamandan ve ekonomik açıdan tasarruf ederek metinler oluşturmasına imkan tanıyor. Üstelik Rytr’da Jarvis’den farklı olarak Türkçe dil desteği de bulunuyor. Rytr’da yüksek kaliteli metinler hazırlamak için yazmak istediğiniz metinle alakalı birkaç cümlelik bilgi vermek yeterli oluyor. Rytr, bu metin içindeki anahtar kelimeleri makine öğrenmeyi de kullanarak oluşturacağı metnin içine yediriyor.
Görsel: Noah Veltman