Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Video Oyunların Dönüştürücü Gücü [Bigumigu’da 2022]

Video Oyunların Dönüştürücü Gücü [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022’yi özetliyoruz: İyileştirici gücü ve kapsayıcı projeleriyle 2022 yılında toplumsal rolüyle öne çıkan video oyun dünyasında yaşanan gelişmeler.

Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, artan oyuncu sayısı kadar her geçen gün daha fazla kapsayıcı proje ile karşımıza çıkan video oyun dünyasındaki gelişmelere göz atıyoruz.

Ekran başında geçirilen uzun saatler nedeniyle çoğunlukla insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin konuşulduğu video oyunlarının iyileştirici bir etkiye sahip olabileceği çoğu ebeveyn için ilk başta inandırıcı sayılmasa da, son dönemdeki çalışmalarıyla video oyun geliştiricileri bu alana odaklanmış durumda.

X-Box ve Minecraft gibi şirketler çeşitli sağlık sorunlarına yönelik projeler geliştirip bunların sonuçlarını paylaşırken, Girls Who Code gibi oyun geliştirici topluluklar da erkek egemen oyun dünyasında hakim olan cinsiyetçi dili iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürüttü. Oyunların iyileştirici ve geliştirici etkisini kabul eden Microsoft ise aldığı bir kararla nostaljik oyunlarını şirketlerin kullanımına açtı.

Zamanda geriye gidelim ve bağ kurmanın birbirinden farklı yolları olduğunu gösteren projeleriyle 2022 yılında video oyun dünyasının öne çıkan işlerini hatırlayalım:

Minecraft’tan Disleksi Bireyler İçin Mindcraft

Dünya çapındaki 140 milyon oyuncusunun yüzde 38’i disleksik bozukluktan muzdarip olan Mindcraft, aynı zamanda bu rahatsızlığa sahip bireylerin hayatını kolaylaştıran bir oyun. Kullanıcıları arasındaki durumun farkında olan oyun geliştirici, geçtiğimiz yıl disleksiler için okumayı kolaylaştıran özel bir yazı tipinin bulunduğu yeni bir doku paleti geliştirdiğini duyurdu. Bu yıl ise hazırladığı özel bir harita oyunu ile disleksi bireylere yeni ve yaratıcı öğrenme yolları sunarak disleksi olduğunun farkında olmayan kullanıcılar için teşhis koymayı kolaylaştıran bir çalışmaya imza attı.


Gözü Kapalı Oyun Oynayabilenler İçin Bir Meydan Okuma

İnternet tarayıcısı Opera GX, bir TikTok meydan okumasıyla oyunseverleri ünlü Twitch oyuncusu Blind Warrior Sven gibi görmeden yalnızca sesleri duyarak oyun oynamaya davet etti.  Redbull Esports takımının profesyonel oyuncusu olan Sven, küçük yaşlarda görme yetisini kaybeden bir sporcu. Opera GX, geliştirdiği bu proje kapsamında hem diğer oyuncuların Sven ile empati kurmasını hem de engelli bireylerin oyun dünyasına aktif katılımlarını desteklemek amacıyla çalışan Able Gamers adlı kuruluşa destek olmayı amaçladı.


Video Oyunların İyileştirici Gücü

Xbox’ın çocukları iyileştirme sürecine destek olan yardım kuruluşu Gamers Outreach ile gerçekleştirdiği ortaklık bağlantı kurmanın ve ilişkileri kuvvetlendirmenin bir başka örneğini sundu. McCann Londra ile birlikte “A Player Like Me”adlı kısa bir belgesel hazırlayan Xbox, birbirlerinden uzakta ve benzer sağlık sorunlarıyla mücadele eden iki gencin hikayesini geniş kitlelere taşıdı. Bunun yanı sıra SXSW 2022’de konuşan şirketin oyun geliştirici deneyimi ve ekosistemden sorumlu başkan yardımcısı Sarah Bond, pandemi sonrası dünyada video oyunların dönüştürücü ve iyileştirici gücüne dair bir sunum gerçekleştirdi.


 

Video Oyunları için Gerçekçi Kadın Karakterler

Kadınların e-spor dünyasındaki rollerini desteklemek amacıyla çalışmalar yürüten Women in Games ile birlikte bir araştırma gerçekleştiren kişisel bakım markası Dove, kadınların yüzde 62’sinin oyunlarda yanlış temsil edildiklerini düşündüğünü ortaya koydu. Epic Games ortaklığıyla video oyunlardaki güzellik klişelerini yıkmak isteyen Dove, doğru temsil edilmeyen kadınlar için gerçek kadınlardan esinlenilen avatar karakterler yarattı.

Bu alanda benzer bir çalışma da, teknoloji alanında cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere çalışmalar yürüten Girls Who Code topluluğundan geldi. Topluluk, daha kapsayıcı ve cinsiyetçi olmayan oyun karakterleri oluşturmayı sağlayan Girls Who Code Girls (#GWCG) adlı mobil ve masaüstü deneyim platformunu piyasaya sürdü. Kızların kod kullanarak kişiselleştirilmiş video oyunu karakterleri oluşturmasını sağlayan platform, kullanıcılara kendilerini ve topluluklarını daha iyi yansıtan görünümler elde etme imkanı veriyor.


Yeni Kültür İkonları Olarak E-sporcular ve Yayıncılar

SXSW 2022’de gerçekleşen bir oturumda bir araya gelen Gamers First e-spor organizasyonun kurucusu ve aynı zamanda eski NFL oyuncusu Kenny Vaccaro, FaZe Clan’ın direktörü Matt “Bk” Augustin ve Kansas City Pioneers e-spor organizasyonunun kurucusu Lorenzo Browne (LJ Browne), Twitch yayıncısı Danielle’in (TravelDanielle) soruları eşliğinde video oyun endüstrisinin kültür üzerindeki etkisini tartıştı. Twitch yayıncılarının ve YouTuber’ların genç jenerasyon için nasıl bir anlam ifade ettiğinin, popüler kültürün nereye kaydığının ve bunun sonuçlarının değerlendirildiği oturuma dair detayları bu haberimizden okuyabilirsiniz.


Microsoft’un Nostaljik Oyunları Artık Ofislerde

Microsoft, yaygınlaşan hibrit çalışma koşulları ve dünya genelinde artan video oyuncu sayısı nedeniyle sevilen eski oyunlarını şirketlerin erişimine açmaya karar verdi. Yazılım devinin öncesinde yaptırdığı bir araştırma bu kararında hayli etkili oldu.

Görseller: Instagram