Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Minecraft’tan Disleksi Bireyler İçin Mindcraft

Minecraft’tan Disleksi Bireyler İçin Mindcraft

Disleksi bireylere yeni yaratıcı yollar öğretmek isteyen Mindcraft, disleksi teşhisini kolaylaştıran Mindcraft adlı bir harita oyunu geliştirdi.

Oyuncuların yaratıcılığına odaklanan sandbox tarzı oyunların en etkililerinden Minecraft, Fransız sağlık kuruluşu Puissance Dys ile birlikte disleksi bireylerin içlerindeki süper gücü ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak amacıyla Mindcraft adlı özel bir harita geliştirdi. Bir video oyunu olarak Minecraft, yaratıcı modunda pek çok şeyi kolaylıkla öğrenmelerini sağladığı için disleksi bireyler arasında oldukça tercih ediliyor.

Bir araştırmaya göre Minecraft oyununun dünya çapındaki 140 milyon oyuncusunun yüzde 38’i disleksik bozukluklardan muzdarip. “Birinin temel gücü okumak değilse, üzülmeyin: Okumanın birçok yolu vardır.” sözleriyle Minecraft’ın disleksi bireyler üzerindeki olumlu etkisine dikkat çeken ve üzerine bir de “Minecraft: The Mountain” adlı çok satan bir kitap yazan Max Brooks, onlardan yalnızca biri. Minecraft’ın bu kampanyasını hazırlayan BETC’nin yaratıcı direktörü Mathieu Nevians da bir disleksi. Minecraft ekibi de disleksi bireyler için ne denli önemli olduklarının farkında. Zira geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Minecraft disleksiler için okumayı kolaylaştıran özel bir yazı tipinin bulunduğu yeni doku paletlerini yayınlamıştı.

Pek çok insanın bilmeden disleksi ile yaşadığı ve belki de bunu öğrenmekten korkabileceği fikrine dayanarak oluşturulan Mindcraft projesi, Puissance Dys iş birliğiyle disleksi oyuncuları belirlemek için oluşturulan oyunlaştırılmış ücretsiz bir haritadan oluşuyor. Puissance Dys, 1992 yılında nöropsikolog Béatrice Sauvageot tarafından disleksi bireylerin günlük hayata adaptasyonu için yaratıcı yollar bulmak üzere kurulan bir Fransız sağlık kuruluşu. Minecraft, Puissance Dys ve BETC ile birlikte yer aldığı proje kapsamında geliştirdiği özel harita ile  yalnızca disleksi için tarama yapmakla kalmayıp aynı zamanda insanlara hayal güçlerini ve stratejik düşünme becerilerini yeni yollarla nasıl kullanabileceklerini öğretmeyi hedefliyor. Oyuna bu link üzerinden erişebilirsiniz.

Künye:
Kampanya: Mindcraft
İş Birliği: Puissance Dys
Ajans: BETC
Kreatif Direktör: Stephane Xiberras
Metin Yazarları: David Campese, Tiampa Bamrounsavath
Sanat Yönetmeni: Julien Lefevre
Harita Geliştirici: Axel Bierne
Grafik Tasarımcı: Maxime Delattre
Tanıtım Filmi: DIDJEMATHO, I.S.M.
Harita Oluşturucular: Mobiduck, TheGeek, Bidulia, Pinieapple, CachalotDodu, H&Z

Görseller: Youtube