Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Comic Sans Disleksiler İçin Tasarım Dünyasına Geri Döndü

Comic Sans Disleksiler İçin Tasarım Dünyasına Geri Döndü

Comic Sans'in disleksiler için önemine dikkat çeken Disleksi İskoçya ve WeTransfer, tasarımcıları daha az komik ve daha kolay okunabilir fontlar tasarlamaya davet etti.

İnternetin en çok kullanılan ve bir o kadar da nefret edilen, yasaklanması için imza kampanyası başlatılan, hakkında bir manifesto dahi yayınlanan yazı tipi Comic Sans, disleksilere yönelik uluslararası bir kampanya için tasarım dünyasına geri döndü.

Disleksi İskoçya kuruluşu tarafından WeTransfer işbirliğiyle Disleksi Farkındalık Ayı için özel olarak hazırlanan “Disleksi Hakkında Komik Bir Şey Yok” adlı uluslararası kampanyanın başrolünde Comic Sans var.

Steve Jobs, Agatha Christie, Albert Einstein, Muhammed Ali ve Pablo Picasso’nun da aralarında bulunduğu disleksiler bugün dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Buna karşın halen Comic Sans gibi sık sık yanlış anlamalarla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Cincent Connare tarafından gençler ve çocuklar için bir kelime-işlem yazılımı olan Microsoft Bob için yaratılan Comic Sans, piyasaya sürüldüğü 1995 yılından bu yana hedef kitlesi çocuk ve gençlerin dışında evlilik davetiyelerinden mezar taşlarına kadar pek çok farklı alanda kullanıldı.

Yıllar sonra The Guardian’da yayınlanan bir röportajında Connare, “Bir yazı tipi ne için yaratıldıysa, o işlevi görmeli. İşte bu yüzden Comic Sans ile gurur duyuyorum. O, bilgisayar kullanmaya yeni başlayan kişiler içindi ve bu segmentte başarılı oldu. İnsanlar Comic Sans’i yanlış kullanıyorlar. Eğer bir fontun nasıl kullanıldığını anlamıyorlarsa, fontun onlar için bir gücü veya anlamı olmayacaktır.” sözleriyle sorunun Comic Sans’da değil, yanlış anlamalarda olduğuna dikkat çekmişti.

Öte yandan tipografi olarak kötü ve başarısız bulunan Comic Sans’in asimetrik ve düzensiz nitelikleri, aslında disleksilerin daha kolay odaklanarak metni daha rahat okuyabilmelerini sağlıyor. Disleksiler ile Comic Sans fontu arasındaki bu ortaklıklardan yola çıkan Disleksi İskoçya, Innocean Berlin imzalı yeni kampanyasında tasarım dünyasına seslendi.

Tasarımcılardan disleksilerin dışlanmasına neden olacak okunması zor yazı tipleri yerine komik bulmadıkları disleksi dostu yazı tipleri tasarlamalarını istedi. Comic Sans ile tasarlanan görselleriyle tasarım dünyasında disleksiler için daha kapsayıcı bir anlayışına ihtiyaç duyulduğunun altı çizilen kampanya, hem geleneksel hem dijital kanallarda yayınlandı.

Londralı grafik tasarımcı Daniel Britton tarafından hazırlanan aşağıdaki çalışma, Disleksi İskoçya’nın neden böyle bir kampanyaya giriştiğini çok daha iyi açıklayabilir. Helvetica temel alınarak hazırlanan bir metinde yazı karakterlerinin yüzde 40’ı disleksiler tarafından görülemiyor.

​Bir Disleksiğin Gözünden Yazı Karakterleri

Görseller:WeTransfer, Instagram