Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
HarperCollins Küçük Dokunuşlarla Binlerce Ağacın Kesilmesini Önlüyor

HarperCollins Küçük Dokunuşlarla Binlerce Ağacın Kesilmesini Önlüyor

New York merkezli yayınevi HarperCollins, kitap tasarımlarında yaptığı küçük değişikliklerle milyonlarca sayfadan tasarruf yapmayı hedefliyor.

Soluksuz okuduğunuz bir romanın sayfaları arasında kaybolurken genelde o kitabın hangi fontla ya da nasıl bir sayfa dizgisiyle basıldığını pek düşünmezsiniz. Ancak emin olun tüm bu detaylar üzerinde günlerce düşünüp karar veren birileri var!

İşte dünyanın en köklü yayınevlerinden biri olan HarperCollins’in tasarımcıları da tam olarak böyle detaylarla haşır neşir. Öyle ki yayınevinin tasarım direktörü Leah Carlson-Stanisic, bir polisiye romanında kullanılacak font seçimi / boyutu ile bir şiir kitabının tasarım elementlerinin hiçbir koşulda aynı olmaması gerektiğini belirtiyor.

Ancak HarperCollins yakın zamanda aldığı bir kararla, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda kitap tasarımlarında artık kullanıcı eğilimlerinden başka kriterleri de uygulamaya sokuyor.

Alternatif Font Seçimleri Ağaçları Kurtarıyor

Bu noktada yayınevinin attığı en büyük adımlardan biri ise, kitap basımında kullanılan her fonta karşılık daha çevre dostu -yani daha az yer kaplayan- alternatif font seçenekleri bulmak olmuş. HarperCollins, bu sayede okuyucuya aynı duyguyu ve aynı görsel deneyimi yaşatırken, her yüz sayfada ortalama 14 ila 18 sayfa tasarruf edilebiliyor. Üstelik iki font arasındaki fark, okuyucunun gözü tarafından oldukça zor algılanıyor. HarperCollins tasarımcıları, font değişikliklerinin yanı sıra sayfalardaki ölü alan kullanımını azaltmak için uzun mesailer yapıyorlar. Bu minik ayarlamalarla şu ana kadar 245,6 milyon sayfa, yani 5.618 ağaç adet tasarrufu sağlayan yayınevi, üretimde açığa çıkacak karbon ayak izini azaltmak adına kitap basımında kullanılan mürekkep miktarlarını azaltma üzerinde de çalışıyor. Ki mürekkep miktarının azaltılması yayınevleri için kağıt kalınlığının / ağırlığının düşürülmesi anlamına da geliyor.

Bu uygulamayı ilk olarak yayınevinin incil ve dini kitaplar basan alt şirketinde deneyen HarperCollins yöneticileri, sonuç olarak uygulamayı şirket politikası haline getirip yılda 10 bin ağacı kurtarmayı hedefliyorlar.

So Fetch, HarperCollins’in yeni tasarım şablonu ile piyasaya sürüldüğü için sadece bu kitaptan 1 milyon sayfa tasarruf edilmiş.

 

Görsel: HarperCollins Media Kit, Pixabay