Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sayfa Kenarlarında Gizlenen Asırlık Sanat Biçimi

Sayfa Kenarlarında Gizlenen Asırlık Sanat Biçimi

Martin Frost, kitap sayfalarının kenarlarını yaldızlı boyanın ardına gizlenmiş detaylı resimlerle süslüyor.

İngiliz kitap süsleme sanatçısı Martin Frost, yaldızlı sayfa kenarlarına gizlenmiş resimler yapıyor. Ancak ilk bakışta bu resimleri görmek mümkün değil. Öyle ki onun resimlerini yalnızca nereye ve nasıl bakacaklarını bilen gözler görebiliyor.

Yalnızca nereye ve nasıl bakacağını bilenler görebilir

Martin Frost’un uyguladığı kitap süsleme işi, antik dönemlerden bu yana varlığını sürdüren bir sanat biçimi. Kitap kapalı kaldığı sürece resimler görülemiyor, yalnızca sayfaların kenarındaki yaldızlar görünüyor. Yani yaldızlı süsleme, resmin orada olduğuna dair bir işaret ama aynı zamanda da resmi gizleyen bir materyal. Kitabı açıp, sayfalara belli bir açıyla baktığınızda ise resmi görebiliyorsunuz. Bazen bir kitap kenarında 2 farklı resim olabiliyor.

Bu sanat biçiminin geçmişi, 1660 yılı civarına kadar dayanıyor. Ancak 18. yüzyıla kadar popüler hale gelmemiş. Bu işi bir ustadan öğrenen Frost ise yaklaşık 40 yıldır bu süsleme sanatını icra ediyor. Kendisinin tahminine göre, dünya üzerinde bu işi ticari anlamda yapan tek kişi de o kalmış.

Frost, küçük boyutlu bir kitaba yaptığı çizimi birkaç saatte tamamlayabiliyor. Ortalama boyutta bir kitabı resimlemek 1-2 gün sürerken, İncil boyutlarında büyük bir kitap üzerinde ise bir hafta kadar çalışması gerekebiliyor. Bu büyük boyutlu kitaplar için verdiği emeğinin karşılığı yaklaşık 700 sterlin civarında. Videoda da gösterdiği örnekler arasında Harry Potter serisi, William Shakespeare kitapları ve 1920’lerde yayınlanmış Desert Island adlı bir kitap yer alıyor.

Görsel: Youtube