Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayal Gücünün Erotikleştirdiği İlanlar

Hayal Gücünün Erotikleştirdiği İlanlar

Humo dergisinin erotik kitap promosyonunu duyurmak için hazırlanan basın kampanyası, yaratıcı mecra kullanımı ile erotik öğe içermeden erotik olmayı başarıyor.

Belçikalı kara mizah dergisi Humo, Charles Bukowski’den Sasha Grey’e uzanan bir erotik başyapıt seçkisini 10 hafta boyunca her hafta 1 kitap olarak dergiyle beraber vermeye karar veriyor. Reklam ajansı Mortierbrigade ise bunu yaratıcı mecra kullanımı ile hayal gücüne seslenerek duyuruyor.

Çift sayfa dergi veya gazetede farklı köşe kullanımlarıyla hazırlanan ilanlar, herhangi bir erotik öğe içermeden erotik bir algı yaratmayı başarıyor. Çift sayfa işlerde bir sayfada ya da köşede düz bir şekilde kitap duyurusunu görüyoruz. Sonraki sayfada ise görünüşte başka bir markanın sıradan bir reklamı var. Gazetenin içindeki ilanlarda ise bir köşe kitap duyurusuna ayrılırken ona yakın bir köşedeki gerçek bir haberin görseli duyuruyla bir etkileşim yaratıyor.

İlanın etkisi ancak bu iki öğeyi beraber algıladığımızda ortaya çıkıyor. O zaman hayal gücü devreye giriyor ve biz karşımızda erotik bir sahne görmeye başlıyoruz. Bu anlamda, ilanlar erotikanın yaptığını yapmayı da başarıyor; buradaki açık açık gösterilen bir erotiklik değil, kitapları okuyanın ya da bu ilanları görenlerin zihninde yaratılan bir algı yalnızca. İlanların sloganı da bunu destekler nitelikte: “Hayal gücünüzü çalıştırın. Her hafta 1 erotik başyapıt, Humo’yla.”

Kampanya için yaratılan haberler de “diğer” marka ilanları da sahte değil, De Persgroep Advertising’in yardımıyla gerçek reklamverenler katılmış. Bunlar arasında Belçika Ulusal Lotosu, Lidl ve Bicky Burger var.

İlanların bilinçli yapılıp yapılmadığı, bu sayfa düzenlemesinin tamamen talihsiz (veya tam tersine, talihli) bir tesadüf eseri ortaya çıkıp çıkmadığı da tartışma konusu olmuş.

Görsel: MortierBrigade