Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kadınlara Özel, Normalinden Daha Pahalı Pembe Kutulu Tavuk

Kadınlara Özel, Normalinden Daha Pahalı Pembe Kutulu Tavuk

Burger King; Chick Fries isimli pembe kutulu kızarmış tavuğu daha pahalıya satarak cinsiyetler arası eşitsizliğe vurgu yapıyor.

Burger King, iletişiminde yaratıcı ve cesur yollara gitmeyi seven bir marka. Üstelik öyle suya sabuna dokunmamayı seçenlerden de değil. Pek çok konuda söyleyecek bir şeyi var ve bunu sıra dışı işlerle ortaya koymaktan çekinmiyor. Burger King’in en politik işlerinden biri ağ tarafsızlığı konusunu ele aldığı sosyal deneydi. Trump hükümetinin ağ tarafsızlığına yönelik kuralları kaldırmasına yönelik tartışmada Burger King bu deneyle tarafını belli etmişti. Şimdiyse benzer bir çalışma Pink Tax konusu için geliyor.

Nedir Bu Pink Tax?

Pink Tax ya da Türkçe olarak ifade edecek olursak Pembe Vergi, kadınlara yönelik hizmet ve ürünlerin erkeklere seslenenlerden nedensiz ve üretim maliyetlerinden bağımsız olarak daha pahalı olmasını anlatan bir kavram. Pek çok üniversite ve araştırma şirketi tarafından yürütülen sayısız araştırmanın ortaya koyduğuna göre; kadınlara yönelik hijyen ve kişisel bakım ürünleri, kıyafetler, oyuncak gibi ürünler ve saç kesimi ya da kuru temizleme gibi pek çok hizmet sadece ABD’de değil; dünya çapında daha pahalı. Yani, kadınlar zaten erkeklere oranla dünya genelinde daha az kazanırken, bir de üstüne satın aldıkları şeyler için daha fazla ödüyorlar. Adaletin bu mu dünya durumu kısacası.

Pembe Kutulu Chick Fries

Burger King’in Chick Fries isimli sosyal deneyi ise tam olarak bu cinsiyet odaklı fiyatlandırma sorununu ele alıyor. Bunu da tıpkı Ağ Tarafsızlığı işinde olduğu gibi ürünleri üzerinden yapıyor. Deney için Chick Fries isimli bir ürün yaratılmış. Daha doğrusu bildiğimiz Burger King kızarmış tavuğun kadınlara seslenen versiyonu için pembe bir külah hazırlanmış. Tavuk ise aynı tavuk. Külahın üzerinde kirpikli bir tavuk resmi yer alıyor. Yani pembe artı kirpik kombosuyla, bu ürünün kadınlar için olduğundan emin oluyoruz. Ürünün tek farkı kutusu değil. Fiyatı da farklı. Normal tavuk kızartması 1,69 dolarken, Chick Fries’ın fiyatı 3,09 dolar. Neden? Çünkü kadınlara seslenen bir ürün, tabii ki daha pahalı olacak!

Deneyde kadın müşterilere yüksek fiyatı ve pembiş kutusuyla Chick Fries veriliyor. Fiyatın neden daha yüksek olduğunu soranlara ise sevimli pembe ambalaj gösteriliyor. Deneyin videosunda insanların duruma tepkileri izlenebilir. Şaşıranlar, kızanlar, tepki gösterenler gırla. Bir kadın kutunun pembe olmasının hiç umrunda olmadığını söylerken bir diğeri aynı ürün için neden yanındaki erkek arkadaşından daha fazla ödemek zorunda olduğunu sorguluyor.

chick fries_burger king_pink tax_abd_bigumigu_6 chick fries_burger king_pink tax_abd_bigumigu_6 chick fries_burger king_pink tax_abd_bigumigu_6 chick fries_burger king_pink tax_abd_bigumigu_6

Durumun Saçmalığı Üzerinden Eşitlik Mesajı

Deneyin sonunda Burger King çalışanı kadınlara önemli bir soru soruyor: Markete gidip kendinize bir tıraş bıçağı aldığınızda ve daha fazla fiyat ödediğinizde bunu sorguluyor musunuz? Yanıt hayır tabii. Deney durumun gülünçlüğünü tavuk kızartması üzerinden başarıyla ortaya koyuyor ama işin gerçeği, videonun da belirttiği üzere kadın ürünler %42 oranında daha pahalı. Aslında bu da aynı tavuğu pembe kutuda daha pahalı satmak kadar saçma bir durum ama hepimizin normal karşılamaya alıştığı bir şey nedense.

Deney, kongre üyesi Jackie Speier’in bu durumun önüne geçilmesi için önerdiği Pink Tax Repeal Act isimli yasa tasarısına destek niteliğinde. Burger King de bu çalışmayla; eşitlik mesajını verdikten sonra insanları fiyat eşitsizliğine son vermek için callmycongress.com üzerinden destek vermeye çağırıyor.

Künye:

Reklamveren: Burger King
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Tony Kalathara
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Danny Alvarez, Jason Wolske
Sanat Yönetmeni: Aaron Willard
Reklam Yazarı: Jaime Villalva
Küresel Yapım Sorumlusu: Veronica Beach
Yapımcı: Carlos Torres, Nick Bourne, Kelly Allen
Yapım Yardımcısı: Brenda Osorno
İş İlişkileri Yöneticisi: Barbara Karalis
Strateji Yönetmeni: Jon Carlaw
Planlama: Matias Candia, Gabriel Roldan
Müşteri İlişkileri Başkanı: Carmen Rodriguez
Müşteri İlişkileri Yönetmeni:  Stephanie Clark
Müşteri İlişkileri Süpervizörü: Jenny Gobel, Katie Heinerikson
Yapım: Here Be Dragons
Yönetmen:  Kris Belman
Yönetici Yapımcı: David Richards
Yapımcı: Pete Slowey
Yapım Başkanı: Mamta Trivedi
Yapım Süpervizörü: Aaron Bradley
Görüntü Yönetmeni: Robert Chappell
Yapım Tasarım: Ron Beach
Halkla İlişkiler: Alison Brod Marketing + Communications

Görsel: YouTube