Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Biraz Farklı Bir “Kız Matematiği”

Biraz Farklı Bir “Kız Matematiği”

Kız Başına ve Senfonico, "kız matematiği" trendini kadınların günlük yaşamdaki sorunlarına dikkat çekmek üzere "Biraz Farklı Kız Matematiği"ne dönüştürdü.

Kız Başına, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddet türlerini azaltma amacıyla çalışan bir sosyal sorumluluk platformu. Yaratıcı ajans Senfonico‘nun Kız Başına ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya çıkan kampanya da platformun misyonunda olduğu gibi eşitsizliğe dayalı şiddete dikkat çekiyor. Kampanya dahilinde, günlük yaşamdaki kadın sorunlarını anlatan videolar üretilmiş. Kız matematiği trendine benzer bir doğallıkla fakat ondan çok daha akıllıca dile getirilen hikayeler, tüm kadınların deneyimlediği ve artık bir hayatta kalma mekanizmasına dönüşen stratejileri dile getiriyor. Ayrıca pedlere vc HPV aşısına erişimin sosyal bir hak sayılması gerekirken, ülkemizde  bunlara erişimin ekonomik açıdan  ne kadar zorlaştığına dikkat çekiliyor.

Kampanya geçtiğimiz yıl zirveye çıkan ve sıkça eleştirilen “kız matematiği” trendine dayanıyor.  O yüzden kız matematiği trendinin kökenlerine kısaca bir göz atmak, kampanyayı daha iyi kavramayı sağlayabilir. 

“Kız matematiği” trendi nasıl başladı ve neden eleştirildi?

“Kız matematiği” (girl math) terimi, geçtiğimiz yıl ortalarında sosyal medyada popülerlik kazandı. Bu terim, özellikle TikTok kullanıcısı @samjamessssss’in paylaşımıyla gündeme damgasını vurdu. Trendi kabaca tarif etmek gerekirse; bazı kadınların parasal harcamalarının ardındaki gerekçeleri ve düşünce süreçlerini şakacı bir üslupla detaylandırdıkları videolardan oluştuğu söylenebilir. Örneğin samjamessssss’e göre kız matematiği, “5 doların altındaki her şeyin bedava hissettirmesi” anlamına geliyor. Yine kendisinin anlattığına göre “50 dolar değerindeki bir ürünü iade edip ardından 100 dolar harcamak, yalnızca 50 dolar harcamış” gibi hissettiriyor. Aynı zamanda bu trend yoğun eleştirilere de maruz kaldı. Çünkü pek çok kadın bu trendin; “kadınlar mantıksız matematiksel hesaplamalar yapar”, “kadınlar çok para harcar”, “kadınların matematiği kötüdür” gibi cinsiyetçi rolleri beslediği görüşündeydi. Bunun da etkisiyle kız matematiği yavaş yavaş cinsiyetçi yapısından sıyrılıp daha eğlenceli bir noktaya evrildi. Örneğin, saç yıkama gününüzü hafta sonu etkinliklerine uyacak şekilde zamanlamak gibi.

Aynı trend dalgası ve aynı tartışmalar Zeynep Gümüş’ün paylaşımıyla ülkemizde de alevlendi. Fakat şimdi Kız Başına ve Senfonico sayesinde, bu trendin cinsiyetçi potansiyelinden arındırılıp adeta kadın direnişine dönüştüğü bir döneme merhaba diyor gibiyiz. Artık konumuz kız matematiğinden ziyade #BirazFarklıKızMatematiği!

“İşte size gerçek bir kız matematiği!”

Kampanya için üretilen içerikler, geniş kitlelerde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddet hakkında sosyal farkındalık yaratabilecek türden. Vasat denebilecek bir trendi, kadın haklarının ne olduğuyla şimdiye kadar pek ilgilenmemiş olanların farkındalık kazanması için sosyal bir harekete dönüştürüyor.

Kız Başına, bu kampanya ile her kadını sesini duyurmaya davet ediyor ve şöyle diyor: “Gündelik hayatta yalnızca kadın olduğumuz için karşılaştığımız sorunlara karşı sen de sesini duyurmak istersen bu videoyu paylaşabilir, #BirazFarklıKızMatematiği ile kendi deneyimlerini paylaşabilirsin.”

Görsel: Kız Başına