Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nikon, Sony ve Canon’dan Yapay Zekâ Tehditine Karşı Yeni Teknolojiler 

Nikon, Sony ve Canon’dan Yapay Zekâ Tehditine Karşı Yeni Teknolojiler 

Nikon, Sony Group ve Canon; gerçek fotoğrafların sahte görüntülerden ayırt edilebilmeleri için onlara dijital imza yerleştiren kamera teknolojileri geliştiriyor.

Sony, 2024 baharında bir donanım yazılımı güncellemesi yaparak dijital imza özelliğini, 3 farklı profesyonel sınıf aynasız SLR fotoğraf makinesine dahil edecek. Şirket, teknolojiyi videolarla da uyumlu hale getirmeyi planlıyor.

Bir fotoğrafçı bir haber kuruluşuna görüntü gönderdiğinde, Sony’nin kimlik doğrulama sunucuları dijital imzaları tespit ediyor ve bunların yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını belirliyor. Sony ve Associated Press bu aracı geçtiğimiz Ekim ayında sahada test etmiş.

Sony, uyumlu kamera modelleri serisini zamanla genişletecek ve diğer medya kuruluşlarının bu teknolojiyi benimsemeleri için görüşmeler yapacak.

Dijital imza; Nikon, Sony ve Canon tarafından kullanılan küresel bir standart halini alıyor

Canon da bu yıl benzer özelliklere sahip bir kamerayı piyasaya sürecek. Şirket aynı zamanda videoya dijital imza ekleyen teknolojiler de geliştirmeye başlamış.

Canon, 2019 yılında bir proje ekibi oluşturmuş ve Thomson Reuters ve Stanford Üniversitesi ile Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin ortak kurduğu bir enstitü olan Starling Veri Bütünlüğü Laboratuvarı ile bir geliştirme ortaklığı kurmuş.

Ayrıca Canon, görüntülerin insanlar tarafından çekilip çekilmediğini anlayacak bir görüntü yönetimi uygulaması da sunuyor.

Nikon, foto muhabirler ve diğer profesyoneller için kimlik doğrulama teknolojisine sahip aynasız fotoğraf makineleri sunacak. Kötüye kullanıma karşı korumalı dijital imzalar; tarih, saat, konum ve fotoğrafçı gibi bilgileri içerecek.

Özetlemek gerekirse, dijital imza bu yıldan itibaren Nikon, Sony ve Canon tarafından kullanılan küresel bir standart halini alıyor. Şirketler kendi cihazlarına bu özelliği entegre edecek yenilikler yapmakla meşgul. Japon teknoloji devlerinin, küresel dijital kamera pazarının yaklaşık %90’ını kontrol ettiği düşünülürse bu hamlelerin de önemli bir etki yapması bekleniyor.

Diğer teknoloji şirketleri de sahte içeriğin yayılmasına karşı ciddi adımlar atıyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın deepfake’leri 2023’te viral olmuştu. Giderek daha gerçekçi olan sahte görüntüler ortaya çıktıkça buna karşı daha somut adımların gelmesi aslında beklenen bir şeydi.

Küresel haber kuruluşları, teknoloji şirketleri ve kamera üreticilerinden oluşan bir ittifak, görüntüleri ücretsiz olarak kontrol etmek için Verify adlı web tabanlı bir aracı kullanıma sundu. Bu araç, bir görüntünün dijital imzası varsa bu site tarihi, konumu ve diğer kimlik bilgilerini görüntülemeyi sağlıyor. Bir görüntü yapay zekâyla oluşturulmuşsa veya üzerinde oynanmışsa Verify isimli araç, görüntüyü “No Content Credentials” (İçerik Kimlik Bilgisi Yok) olarak işaretliyor.

Ağustos ayında Google, yapay zekâ tarafından oluşturulan görüntülere görünmez dijital filigranlar yerleştiren bir araç yayınladı. 2022’de Intel, görüntüdeki kişinin derisinin altındaki kan akışını gösteren ten rengi değişikliklerini analiz ederek bir görüntünün gerçek olup olmadığını belirleyen bir teknoloji geliştirdi. Hitachi, çevrim içi kimlik doğrulama için sahteliğe karşı koruma sağlayan bir teknolojisi geliştiriyor.

Hem içeriği tüketenin gerçek bilgiye ulaşması, hem de içeriğin üretiminde rol oynayan kişilerin haklarının korunması açısından Content Credentials büyük önem taşıyor. Bu nedenle aşağıdaki habere de göz atmanızı önerebilirim.

Yapay Zekâ Çağında İçeriğin Kimlik Bilgileri

Görsel: Unsplash