Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sony ve Honda’nın Hareketli Eğlence Alanı

Sony ve Honda’nın Hareketli Eğlence Alanı

Sony Honda Mobility şirketi, araç içi eğlence entegrasyonunu yeni bir boyuta taşıyan Afeela adlı ilk elektrikli otomobilini tanıttı.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında stratejik ortaklıklarını duyuran Japon otomobil üreticisi Honda ile teknoloji şirketi Sony, Sony Honda Mobility şirketi çatısı altında elektrikli otomobil üretmek için bir araya geldi. İki Japon üretici, Afeela adını verdikleri ilk EV otomobil prototipini geçtiğimiz hafta düzenlenen CES 2023’te tanıttı.

Honda’nın otomotiv mühendisliği ve satış sonrası servis desteği sağladığı, Sony’nin ise sensörlü teknolojisi ve video oyunlarıyla eğlence kattığı Afeela, yuvarlak köşeli, siyah tavanlı, gri renk orta boy bir sedan. Sony’nin CES 2020’de tanıttığı Vision-S sedan otomobil konsepti ile benzer bir tasarıma sahip.

Afeela’da, çeşitli görevleri yüksek performansla yerine getirebilmek amacıyla otomobilin dijital kasasına entegre biçimde Qualcomm teknolojisi kullanılıyor. Otomobilin tüm sistemleri Sony’nin bir abonelik modeline bağlı olarak sürekli olarak güncelleneceğini belirttiği özel bir yazılımla çalıştırılacak.

Otomobilin en çok dikkat çeken özelliklerinden biri, yaklaşık 45 adet kamera ve sensöre sahip olması. Bu kamera ve sensörlerle üçüncü seviye otonom sürüş deneyimi sunan Afeela, belirli koşullar altında sürücülerin hareket halindeyken akıllı telefon kullanmasına veya film izlemesine izin verecek. Öte yandan bu sensörlerle aynı zamanda sürücülerin araç kokpitini biyometrik verilerine göre kişiselleştirmelerine olanak tanınacak.

Kamera ve sensörlere ek olarak Afeela’nın hem içinde hem dışında Epic Games tarafından geliştirilen arayüzlere sahip film, oyun ve bilgi-eğlence ekranları bulunuyor. Ekranları aracılığıyla insanlarla etkileşime geçen Afeela’da, ayrıca ön tarafta yer alan dijital ekranda şarj hızı, pil ömrü ve hava durumu gibi çeşitli içerik ve bilgiler paylaşılacak.

Aracın arka bölümünde ise her koltuk için ayrı olarak yerleştirilen surround ses sisteminin yanı sıra iki büyük dijital ekran bulunuyor. Artırılmış gerçeklik destekli bir navigasyon sisteminin bulunacağı otomobilde, Epic Games’in Unreal Engine 3D oluşturma aracı da sürücülerin kullanımına sunulacak.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Sony (@sony)’in paylaştığı bir gönderi

CES 2023’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Sony Honda Mobility CEO’su Yasuhide Mizuno, otomobili “hareketli bir eğlence alanı” olarak tanımladı ve sürüş dinamikleri ile performansın yanı sıra yazılım, ağlar ve arayüzleri de geliştirip evrimleştireceklerini ifade etti. Basın toplantısının tamamını ve Afeela’nın tanıtım videosunu aşağıdaki videolar üzerinden izleyebilirsiniz.

2026 yılının ilk yarısında ABD pazarında ikinci yarısında ise Japonya’da satışa sunulması planlanan Afeela prototipinin üretim modelinin geliştirilmesi üzerinde çalışmalar sürüyor. Sony’nin sensörleri ile Honda’nın sürücü güvenliği konusundaki deneyimini birleştiren iki şirket, Afeela için dünyanın en yüksek düzeyde otonom ve destekli sürüş sistemini geliştirmeyi hedefliyor.

Görseller: Sony Honda Mobility, Twitter, Instagram, Youtube