Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evde İdrar Tahlili Yapan Tuvalet Sensörü

Evde İdrar Tahlili Yapan Tuvalet Sensörü

Withings, evde idrar tahlili yaparak kullanıcının sağlığını takip eden klozet sensörü U-Scan'i CES 2023 fuarında tanıttı.

Hastanede tetkik yaptırmak; ileri yaştaki insanlar ve hareket zorluğu yaşayan diğer insanlar için kolay değil. Hatta sağlık sisteminin ve hastanelerin durumunu düşünürsek hiç kimse için kolay olduğu söylenemez. Hastanelerdeki insan yoğunluğu, sağlık çalışanlarının da işini zorlaştırmakta. Özellikle pandemi döneminde, bu yoğunluğun ne tür sonuçlar doğurabileceğini tüm dünya deneyimledi ve bu durum evde tetkik teknolojilerine olan ilgiyi de artırdı.

Şimdiye kadar; evde pap smear testi, akıllı telefonla sperm testi, evde tetkik için geliştirilen el ultrasonu gibi teknolojilere yer verdik. Ortodontistlerin, hastalarının ilerleyişini uzaktan takip edebilmesi ve hastaların diş taramalarını evlerinde yapabilmesi için tasarlanmış akıllı telefona entegre bir sistem olan SmileMate de dikkat çekmişti. Göz tansiyonunu erken tespit için geliştirilen Meteor Blaster isimli oyun benim favorilerimdendi. Akıllı telefona takılan bir eklenti olan At Skin, cilt kanseri dahil pek çok hastalığı erken aşamada tespit etmek için geliştirilmişti. Bu defa da CES 2023 tüketici elektroniği fuarında tanıtılan ve sağlık kategorisinde ödül alan U-Scan var karşımızda.

U-Scan, kullanıcının idrarını sürekli analiz ederek detaylı ve uzun vadeli sağlık takibi yapıyor

Withings tarafından geliştirilen U-Scan, klozete takılan ve kullanıcının idrarını analiz eden bir sensör. İlk bakışta klozete takılan koku gidericilere benziyor. Ama o adeta minik bir laboratuvar. İdrar tahliliyle elde edilmesi mümkün olan anlık sağlık verilerini (susuzluk, hamilelik, enfeksiyon, bazı organların sağlığı gibi) topluyor. Withings, cihazın 2023’ün ilk yarısında genel tüketiciye yönelik olarak Avrupa’da satışa sunulacağını açıklamış. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandıktan sonra ABD’de de piyasaya sunulması planlanıyor.

evde idrar tahlili

U-Scan’in farklı veri türlerine odaklanan 2 farklı kartuşu bulunuyor. Bunlardan biri ketonu, C vitamini seviyelerini ve idrarın pH’ını (düşük veya yüksek pH, böbrek sağlığı ve daha fazlasıyla ilişkili) analiz ediyor. Aynı zamanda beslenme durumunu ve metabolik bilgileri izlemek için tasarlanmış. Bu versiyonun adı Nutri Balance.

Cycle Sync isimli diğer kartuş ise adet döngülerini daha iyi takip etmek isteyen kişiler için LH (luteinleştirici hormon) dalgalanmalarını ölçüyor. LH, yumurtlamanın başlayacağı ve doğurganlığın en yüksek seviyede olduğu zaman zirve yapıyor. Bu döngü kartuşu aynı zamanda idrar pH’ını da ölçüyor.

LH dalgalanmaları ve keton seviyeleri gibi şeyleri tespit edebilen ev tipi idrar testleri zaten mevcut. Hatta akıllı telefondaki uygulamalarla eşleştirilip analizleri yorumlayan yeni nesil kitler de mevcut. Ancak bu kitler, kullanıcının efor ve ilgi göstermesini gerektiren kısa süreli takip yöntemleri sunuyor. Withings’in geliştirdiği tak ve kullan sensör ise çok daha zahmetsiz ve uzun vadeli analiz yapabiliyor. Withings CEO’su Mathieu Letombe bu farkı şöyle açıklıyor: “Bunun hakkında düşünmüyorsunuz ve sadece her gün yaptığınız şeyi yapıyorsunuz”.

U-Scan nasıl idrar analizi yapıyor? Kullanıcının idrarını, misafirlerinkinden veya klozetteki diğer sıvılardan nasıl ayırt ediyor?

Withings, cihazdan en yüksek verimi almak için klozetin önüne takılmasını tavsiye ediyor. Bu da ayakta işemek yerine klozete oturmayı gerektiriyor. Şirket, cihazın idrar ile tuvalet suyu gibi harici sıvıları ayırt edebildiğini belirtmiş. İdrar küçük bir toplama girişine akıyor ve bir termal sensör idrarın varlığını algılıyor. İdrar örneği cihazın test bölmesine taşınıyor. Analiz bittiğinde örnek cihazdan dışarı salınıyor. Sonuçlar kablosuz ağ üzerinden kullanıcının akıllı telefonuna aktarılıyor. Kullanıcı tüm sağlık verilerini Withings’in Health Mate uygulamasında görebiliyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Withings (@withings)’in paylaştığı bir gönderi

U-Scan’in, kullanıcının idrar akışını, evdeki diğer insanların ve misafirlerin akışından ayırt edebildiği de belirtilmiş. Mathieu Letombe, U-Scan’in “akışın mesafesine ve hızına” göre ayrım yapabildiğini açıklamış. Cihaz, kullanıcıya yaklaşık üç ay boyunca yetecek test şeritleriyle dolu bir kartuş içeriyor.

Henüz FDA tarafından onaylanmadığı için şu anda U-Scan yalnızca Avrupa piyasasına dair açıklama yapılmış. Nutri Balance veya Cycle Sync kartuşlarının her ikisi de Avrupa’da piyasaya sürülecek ve bir kartuş fiyatı 500 Euro olacak.

Görsel: Withings