Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evde Pap Smear Testi

Evde Pap Smear Testi

Domi Care; ekonomik, psikolojik ya da iş yoğunluğu gibi nedenlerle sağlık kontrollerini yaptıramayan kadınlara evde pap smear testi imkanı sunuyor.

Sağlık kontrolleri; ekonomik sıkıntılar, sosyal güvenceye sahip olmamak ya da iş yoğunluğu gibi nedenlerle ertelenebiliyor. Söz konusu olan üroloji ya da kadın sağlığı olduğunda bu nedenlere tabular ve korkular da eklenebiliyor. Bununla beraber, bazı tetkiklerin evde yapılabilmesini sağlayan teknolojik çözümler de kendini göstermeye başladı. Örneğin erkeklerin kliniklerde sperm testi yaptırırken yaşadığı can sıkıcı durumlardan kurtulmasını amaçlayan YO adlı sperm testine geçtiğimiz yıl yer vermiştik. Bu test mobil telefon aracılığıyla üreme sağlığı kontrolü yapılmasına imkan tanıyordu. Benzer bir yaklaşımla tasarlanan Domi Care de kadınların evde pap smear (simir) testini kendi kendilerine yapabilmesini sağlıyor.

Uzaktan pap smear testi

Pap smear; kadın sağlığının takibi, önemli hastalıkların teşhisi ve kanserde erken tanı açısından hayati önem taşıyan bir test. Serviks kanserinin tarama testi olarak işlev gören pap smear, kanser öncülü değişikliklerin erken saptanmasını sağlıyor. Testin sunduğu erken tanı olanağı sayesinde bu hastalık nedeniyle yaşanan ölüm oranlarında da büyük bir düşüş sağlanmış. Aynı zamanda Kandida albicans ve Trichomonas vaginalis gibi çeşitli enfeksiyonların teşhisi için de kullanılıyor. Amerikan Kanser Derneği, kadınların ilk cinsel deneyimden 3 yıl sonra veya cinsel olarak aktif olsun ya da olmasın 21 yaşına geldiklerinde, 30 yaş ve üzerinde her yıl, üç yıl negatif sonuç çıkması durumunda 3 yılda bir PAP smear testi yaptırmaları gerektiğini belirtmiş. Bu arada testin mucidi Georgios Papanikolaou’yu da anmadan geçmeyelim. Ayrıca Aurel Babeş de bağımsız olarak aynı testi geliştirmiş. Anastasia Miller‘ın ve Lauren Emmerson’ın geliştirdiği Domi Care ise bu teste çağdaş bir dokunuş yapıyor ve testi ev rahatlığında gerçekleştirme imkanı sunuyor.

Mobil uygulamayla test sonucunu takip et, doktora danış

Pap smear testi, basit bir anlatımla rahim ağzından steril bir şekilde numune alınmasıyla gerçekleştiriliyor. Evde yapılan pap smear testi Domi Care de bu numune alma sürecinin evde kendi kendine gerçekleştirilmesini sağlıyor. Domi Care yalnızca kanser öncesi hücreleri saptama amacını taşıyor. Başka bir deyişle enfeksiyon ve diğer sorunlar için bir tetkik sunmadığını belirtelim. Kullanıcı öncelikle test yapabilmek için gereken aparatı sipariş ediyor. Aparat geldiğinde ise numune alma işlemini evde gerçekleştiriyor. Domi Care ile tampon kullanımına benzer şekilde basit adımlarla numune alabiliyor. Numuneyi anlaşmalı laboratuvarlara yolluyor ve ardından bir akıllı telefon uygulamasıyla kullanıcı test sürecini takip edebiliyor. Daha da önemlisi bu uygulama sayesinde doktorlarla doğrudan iletişim kurabiliyor. Dolayısıyla tekrar altını çizmek lazım, bu evde yapılan test yalnızca hastane korkusu olanlar için değil, sağlık hizmetine erişemeyen hastalar için de önemli bir misyona sahip. Hatta işlerinin yoğunluğu nedeniyle sağlık kontrolüne gitmeye zaman bulamayan kariyer sahibi kadınları da hedefliyor. Hedeflenen yaş grubu ise her yıl pap semar testinden geçmesi gereken 20-35 yaş aralığındaki kadınlar. Tüm süreci uzaktan gerçekleştirmeye yarayan Domi Care, aslında bir sağlık ürününden öte bir hizmet.

Domi Care, öğrenciler arası yarışma 2018 International Housewares Association Student Design Competition’da birincilik ödülü kazanarak bu yılın ilk başarısına imza atmış bile.

 

Görsel: Domicare