Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Çağında İçeriğin Kimlik Bilgileri

Yapay Zekâ Çağında İçeriğin Kimlik Bilgileri

Content Credentials; görüntünün kaynağını, üretilmesinde kullanılan yapay zekâlı araçları ve görüntünün düzenleme geçmişini detaylı olarak ortaya koyabiliyor.

Yapay zekâlı görüntü üreticiler, deepfake’ler, ses klonlama araçları derken dört bir yanımıza sentetik medya içerikleriyle sarılmış durumda. Tüm bunlar, gerçekliğin dönüştürülmesini, değiştirilmesini hatta gerçekte hiç var olmayan yeni içeriklerin yaratılmasını mümkün kılıyor. Dolayısıyla bugünlerde neyin doğru ve orijinal olduğunu söylemek gerçekten zor. Hele de dünya toplumunun, Filistin-İsrail Savaşı’na dair bilgiye ulaşmaya çabaladığı ancak görüntülerin gerçekliğini teyit etme fırsatı bulamadığı böylesine kritik bir dönemde sentetik medyanın ne kadar tehlikeli sonuçları olabileceğini hayal etmek zor değil. Adobe, Microsoft, Leica gibi devlerin ürünlerine entegre edilmiş olması nedeniyle bazılarımızın aşina olduğu Content Credentials’ın, bu noktada ne kadar önemli bir misyona sahip olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz.

Content Credentials ile “Bu görüntü nereden geldi?” sorusuna cevap bulabilmek mümkün

Behance’in kurucusu ve Adobe’un strateji,ürün ve tasarım alanlarında üst düzey yönetici olan Scott Belsky, aşağıdaki paylaşımıyla Content Credentials’a gelen güncellemelere dikkat çekti. Bu paylaşımda da görebileceğiniz üzere Content Credentials, Content Credentials Pin üzerinden görselin üretiminde Adobe’un yapay zekâlı aracı Firefly’ın kullanıldığını ortaya koyabiliyor.

Bu analiz içeriğin orijinal kaynaklarının telif hakkının korunması ve bu hakkın içeriğin üzerinde gizli bir etiket gibi bulunabilmesi açısından da çok önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Content Credentials’ın bu konudaki açıklaması şöyle:

“İçerik oluşturucuların çalışmalarının karşılığını almalarına olanak sağlıyoruz İçerik, çevrim içi olarak paylaşıldığında genellikle yanlış isimle anılıyor veya hiç isim referansı verilmiyor, bu da yaratıcılar için tonlarca fırsatın kaçırılmasına neden oluyor. Content Credentials, içerik oluşturucuların çalışmalarıyla tanınmalarına, bunu pazarlamalarına ve takipçilerini oluşturmalarına olanak tanıyor.”

Content Credentials, zaman içindeki düzenlemelerin/değişikliklerin ayrıntılı bir geçmişini de ortaya koyabiliyor. Doğrulama (Verify) özelliği, bu bilgilerin kullanıcı tarafından derinlemesine incelenebilmesine olanak tanıyor. Herhangi bir içeriği Content Credentials’a yükleyerek geçmişini sorgulayabiliyorsunuz. Öte yandan hala Beta aşamasında olduğu için geliştirme sürecinin devam ettiğini ve bazı görüntülerin kaynağını henüz saptayamadığını da belirteyim. Platformun iş birliği yaptığı yazlım ve donanım şirketleri çoğaldıkça, yeteneklerinin de artacağı kesin.

Content Credentials

Görsel: Content Credentials