Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Benim Şehrim, Benim Sesim” Programı Kadın Müzisyenleri Bekliyor

“Benim Şehrim, Benim Sesim” Programı Kadın Müzisyenleri Bekliyor

Kariyerlerinin başındaki kadın müzisyenlere yönelik “Benim Şehrim, Benim Sesim” programının üçüncüsü için başvurular başladı.

Benim Şehrim, Benim Sesim programı, Beats By Girlz Türkiye ve British Council iş birliğiyle hayata geçiriliyor. Atölye çalışması ve mentorluk programı niteliğindeki eğitim, British Council’ın “Kültürde Kadın Gücü Destek Programı” kapsamında düzenleniyor. Üçüncüsü gerçekleştirilecek olan program bu defa Türkiye sınırlarının dışına çıkacak ve Ankara’dan Balkan şehirlerine uzanarak coğrafyanın özgün seslerini keşfe koyulacak.

Türkiye’den Balkanlar’a kadın müzisyenlerden şehir hikayeleri

Program ilk kez, WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un bir parçası olarak 2021 yılında hayata geçirilmişti. Geçtiğimiz yıl ikincisi düzenlenen programda yine bu coğrafyanın ilham veren seslerinin peşine düşülmüştü. İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’dan 15 kadın müzisyen ile çalışılmıştı. Programın rotasına bu yıl, Türkiye’den Ankara ve Balkanlar’dan Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan da eklenmiş.

Şehirler şarkılara dönüşecek

Programda kadın müzisyenlerin yaşadıkları şehirlerin seslerinden ilham alarak kendi müziklerini yaratmaları amaçlanıyor. Program kapsamında üretilen her bir şarkı, bireysel bir hikayeden yola çıksa da o şehrin günlük ve kolektif yaşantısından da birer kesit sunacak. Şehirler, müzisyenlerin ilham aldığı sesler eşliğinde şarkılara dönüşürken tüm bu üretim süreci de bir belgesele dönüştürülecek ve hem işitsel hem görsel farklı platformlara yayılan bir anlatı yaratılacak.

Program, Manchester merkezli alternatif bir müzik girişimi olan Brighter Sound partnerliği ile Beats By Girlz Türkiye’nin kurucusu da olan İstanbul merkezli müzisyen, müzik yapımcısı ve ses tasarımcısı Beril Sarıaltun’un küratörlüğünde gerçekleşecek.Programda yer alan eğitim başlıkları ise şöyle: Ses Tasarımı, Müzik Prodüksiyonu, Sanatçının İyi Olma Hali, Sanatçılar için Marka Yaratma, Sanatçılar için Müzik Yayınlama Stratejileri.

Kasım 2023’ten Mart 2024’e uzanacak 5 aylık bir program olan “Benim Şehrim, Benim Sesim”e, henüz kariyerinin başındaki ses tasarımcısı, enstrüman çalan ya da vokalist tüm kadınlar başvuru yapabilecek. Son başvuru tarihi 23 Ekim.

Başvurular sonucu seçilecek 20 kişi, çevrim içi atölyeler ve mentorluk oturumları eşliğinde, ses tasarımının temel ilkelerini öğrenecek ve şehirlerinde seçilen bölgelerde kaydettikleri seslerle kendi şarkılarını tasarlayacaklar. Program boyunca birlikte çalışacak katılımcıların bu süreçte ürettikleri orijinal besteleri, Mart 2024’te dijital müzik kanallarında yayımlanacak olan ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’in ilk albümünde yer alacak.

“Benim Şehrim, Benim Sesim” programına ait albümlere Spotify, YouTube gibi dijital platformlarından ulaşmak mümkün. Aşağıda, önceki programların tüm aşamalarını aktaran belgeselleri görebilirsiniz.

Beats By Girlz Türkiye, kendi müziğinin peşindeki, kendi hikayesini anlatmak isteyen genç kadınları destekleyen bir müzik ve teknoloji girişimidir. 2013 yılında New York merkezli bir girişim olarak başlayan ve ABD’nin birçok eyaletinin yanı sıra Danimarka, Lizbon, Londra, Berlin, Prag, Güney Afrika ve Paris gibi yerlerin de olduğu 30’un üzerinde bölgede faaliyet gösteren Beats By Girlz ağının bir parçası.

Görsel: British Council


Bigumigu Yazarı
| GENEL