Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doğal Zekâ Yapay Zekâya Meydan Okuyor

Doğal Zekâ Yapay Zekâya Meydan Okuyor

Nikon Peru, Natural Intelligence adlı kampanyasında eşsiz görüntüler oluşturmak için yapay zekâya ihtiyaç olmadığına vurgu yapıyor.

Polaroid‘in gerçek hayatın filtresiz ve olduğu haliyle güzel olduğuna vurgu yapan küresel kampanyasının ardından bu kez Nikon, gerçek dünyanın gerçeküstü görüntülerini ortaya koyan yapay zekâ karşıtı kampanyasını duyurdu. Ev aletlerini Katalan mimar Gaudi‘nin tarzında yorumladı; Nike‘yi Rönesans dönemine ışınladı. Her geçen gün daha da gelişerek ortaya koydukları tasarımlarla çoğunlukla büyük beğeni kazanıyor olsa da, yapay zekâ araçlarından halen daha yaratıcı olan bir şey var: Doğa. Nikon Peru, “Natural Intelligence’ (Doğal Zekâ) adlı kampanyası ile doğa adına yapay zekâya direniyor.


Kreatif ajans Circus Grey imzalı kampanyada, dünyanın çeşitli yerlerinde fotoğrafçılar tarafından Nikon kameralarla çekilen doğal yerlerin görüntülerinin yapay zekânın ortaya koyduğu görsellerden daha şaşırtıcı ve güzel olduğu mesajı veriliyor. Basılı ve açık hava kampanyası olarak kurgulanan çalışmanın reklam afişlerinde, yeryüzünün olağanüstü görüntüleri ile metinden görsel oluşturan yapay zekâ aracının bu görselleri oluşturmak için kullanabileceği istemlerin yer aldığı kısa bir parodi metni yer alıyor.

Gerçek dünya fotoğrafçılığının benzersizliğine ve eşsiz görüntüler oluşturmak için yapay zekâya ihtiyaç olmadığına dikkat çekilen reklam kampanyası aracılığıyla Nikon, fotoğrafçıların ve ürettikleri işlerin değerini savunuyor. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, bir web sitesine yalnızca birkaç anahtar kelime girerek gerçeküstü görüntüler oluşturuyor ve bu durum özellikle daha az kaynağa sahip yerlerde fotoğrafçıları doğrudan olumsuz yönde etkiliyor.

Her ne kadar Nikon “Gerçek dünyadan vazgeçmeyin” çağrısı yapıyor olsa da, son yıllarda kameralara eklenen teknolojiler zaten hali hazırda otomasyon düzeyini artırmış durumda. Diğer bir ifadeyle fotoğrafçıların karşı karşıya kaldığı gelir ve istihdam sorununun tek sorumlusunun yapay zekâ olduğunu söylemek yetersiz bir ifade olabilir.

Öte yandan Nikon’un haklı olduğu su götürmez bir gerçek var ki, onu da kampanya videosunda şu ifadelerle dile getiriyor: “Yapay zekâ çağında yaşıyoruz. Yapay olana olan bu saplantı, dünyamızın çoğu zaman kurmacadan daha tuhaf olan harika doğal yerlerle dolu olduğunu unutmamıza neden oluyor.”

Nikon Peru tarafından Circus Grey iş birliğiyle hazırlanan Natural Intelligence adlı kampanyasının örnek görsellerine aşağıda göz atabilirsiniz.

Görseller: Nikon