Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsan Kompostu ile Ölüler Fidana Fidanlar Ağaca

İnsan Kompostu ile Ölüler Fidana Fidanlar Ağaca

Sürdürülebilir ve çevre dostu defin seçeneği insan kompostlama ile ortalama 90 kg ağırlığındaki bir kişi kilosunun 2,5 katı kadar organik gübreye dönüşebiliyor.

Geçtiğimiz hafta imzalanan bir yasa tasarısıyla Kaliforniya, ABD’de genelinde insan kompostlamayı yasallaştıran beşinci eyalet oldu. Kaliforniya sakinleri 2027 yılından itibaren öldükten sonra gömülme veya yakılma seçenekleri dışında vücutlarının toprağa dönüştürülmesini tercih edebilecekler.

Organik maddelerin daha basit organik ve inorganik maddelere ayrıştırılması sürecini kapsayan kompostlama işlemi, yakın zamanda Terramation adıyla öldükten sonra insanlar üzerinde uygulanabilen yeni bir defin yöntemi olarak ortaya atıldı. Bu yöntem ile saman, yonca, talaş ve birtakım organik maddelerden oluşan doğal bir yatağın üzerine yatırılan bedenler, bakteriler tarafından sindirilerek 60 günün sonunda toprağa dönüştürülüyor.


Doğal yatağın üzerine ölen kişinin yakınları tarafından çiçek, mektup gibi çözünebilir nesneler de bırakılabiliyor. 90 kilogram ağırlığındaki bir insanın çözünebilmesi için 272 kilogramlık doğal bir yatak hazırlanıyor. Çözünme sonunda 227 kilogram ağırlığında bir kompost elde ediliyor.

Çözünmenin son aşamasında implant gibi vücuttaki yabancı maddeler ve kemikler ayıklanıyor. Daha sonra kemikler öğütülerek kompostun içine karıştırılıyor.

Kompostlanmayı tercih edenlerin sayısı artıyor

2019 yılında insan kompostlamayı (Terramation) ilk kez yasalaştırarak kabul eden Washington eyaletinde 2020 yılından bu yana 252 kişi bu yeni defin yöntemini tercih etti. Aynı dönemde ölenlerin yüzde 79’u kremasyon ile yakılan, yüzde 16’sı ise gömülen Washington’da kompostlanmayı tercih edenler henüz ufak bir kitleyi oluşturuyor.


Yalnızca ABD’de kremasyon işlemlerinin 360 bin ton CO2 emisyonuna neden olduğu tahmin ediliyor. Diğer bir ifadeyle verilere göre yaşarken de öldükten sonra da gezegene zarar vermeye devam ediyoruz. Ancak fosil yakıt ve geleneksel cenaze törenlerindeki gibi tonlarca çelik, beton ve kimyasal gerektirmeyen insan kompostlama, çevre dostu bir defin seçeneği olarak giderek daha fazla taraftar kazanıyor. Recompose, 1.200 kişiden öldükten sonra kompostlanmaları için kayıt aldı bile. Bir diğer şirket Return Home ise bu alanda şu ana kadarki en büyük tesisi açtı.

Return Home ayrıca, çoğu insan için kulağa ürkütücü gelen insan kompostlama fikrinin toplum tarafından kabul görmesini kolaylaştırmak amacıyla TikTok üzerinden yoğun olarak açıklayıcı nitelikte paylaşımlar yapıyor. İskelet ve kağıttan kemikler kullanarak kompost sürecini detaylandıran şirketin videoları şimdiye kadar 5 milyonun üzerinde beğeni aldı.

@returnhomenor

Reply to @megthecraftyzebra life-giving soil is returned to the family or to The Woodland 🌱 #humancomposting #naturalburial #greenburial #mortician #funeraldirectorlife #funeraldirector #sustainableliving #greenfuneralhome #greenfuneral #deathcare #composting #naturalburial #terramation

♬ Sunny Day – Ted Fresco

Fikir ilk kez bir mimarlık öğrencisi tarafından ortaya atıldı

Esasında yiyeceklerimizi binlerce yıldır kompostluyoruz. Ancak insan kompostlama fikri oldukça yeni. 2013 yılında mimarlık öğrencisi Katrina Spade’in yüksek lisans tezinde ortaya attığı bu fikir, Katolik kilisesine rağmen kısa sürede kendine uygulama alanı buldu. Mezun olduktan sonra insan kompostlamayı yasalaştırmak üzere çalışmalar yapan Spade, aynı zamanda Recompose şirketinin de CEO’su. Spade’in insan kompostlamaya ilişkin bilgilendirici TED konuşmasını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Görseller: ReturnHome, Instagram, Twitter, TikTok, Youtube