Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gojeko – Plastik Poşete Şık Alternatif

Gojeko – Plastik Poşete Şık Alternatif

Gökçe Yedidal (çok sevdiğimiz bir dostumuzdur aynı zamanda), plastik poşetlerin kullanımını azaltmak için her türlü kumaş ve malzemeden yapılma pratik çantaları özendirmek ve satışlarını yapmak amacıyla bir blog açmış. Henüz çok yeni proje ama epey model görülebiliyor. Siteden Gökçe’nin cümlelerini buraya ekliyorum:

GOJEKO çantaları defalarca kullanılmak için üretilmiştir. GOJEKO’yu renkli ve neşeli bir şekilde çevremizi korumak, plastik poşet yerine kumaş ve hatta organik kumaş çantalar kullanmak isteyenler kullanabilirler. Amaç ülkemizi temizlemeye başlamak, denizlerde yüzen, ağaçlara takılan, yeşili pisleten, hayvanların ve balıkların boğulmasına sebep olan plastik poşetleri azaltmak. Bu aslında sadece bir alışkanlık değişikliği.

Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte onbinlerce plastik poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup ölüyorlar. Ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. Bu hayvanlar öldükten sonra plastik poşetler boşa çıkıyorlar ve kısır döngü devam ediyor.

Doğa bu sentetik maddeyi ayrıştıramadığı için doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. İnsanlar olarak biz yok edelim desek te yapamıyoruz çünkü bütün plastik poşetleri toprağa gömmek toprağa zehirli maddenin yayılmasına sebep oluyor. O zaman yakalım desek yine olmuyor çünkü bu sefer de atmosfere zehir yayıyoruz.

Ne yazık ki plastik poşetlerin sadece %1’i geri dönüştürülebiliyor.