Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Londra’nın Sıfır Atık Projesi: Useless

Londra’nın Sıfır Atık Projesi: Useless

Nice and Serious plastik içeren ürünlerin kullanımını azaltmak amacıyla alternatif dükkanların bulunduğu kitle kaynak modelini uygulayan bir site kurdu.

Tek kullanımlık plastik ambalajlar, poşetler, pet şişeler… Bu  ve benzeri ürünleri bir kere kullanıp atılmasından öte atıldığı zaman da kaybolmuyor oluşu olduça büyük bir problem teşkil ediyor. Birleşik Krallık’ta her yıl 2.5 milyar tek kullanımlık plastik bardak harcanıyor. 5.5 milyar plastik şişe geri dönüşüm ağlarının bulunduğu yerlere erişemiyor ve 400 yıl daha doğada kalmaya devam ediyor. 1.2 milyar poşet alışveriş için kullanılıyor ve sonrasında atılıyor.

Bu veriler Nice and Serious ajansı tarafından kurulan Useless sitesinde yer alan veriler. Londra ve New York’ta ofisleri bulunan Nice and Serious, plastik atık sorununa dikkat çekmek ve sıfır atık dükkanlarını tek bir çatı altında toplamak için bu dijital platformu kurdu.

Sainsbury’s, IKEA ve Ben & Jerry’s gibi şirketlerle çalışmış olan ajans Useless projesini ofis içerisinde kendi aralarında tartışırken bulmuş. Meyvelerin ve gıdaların sarıldığı plastik paketlerin bir kere kullanıldıktan sonra bir işe yaramadığını ve çöpe gittiğini konuşmalarıyla birlikte projenin temelleri de atılmış.

Useless projesi öğle yemeğindeki plastik artıklar fazlalaşması sonucu ortaya çıkmış

Nice and Serious kurucu ortağı Tom Tapper öğle yemekleri sonrasında ortada kalan plastik kapların git gide arttığını fark ettiklerini söylüyor. Sonrasında, gruptan birisi  şampuan şişelerini yakınlardaki bir dükkanda yeniden doldurabildiğinden bahsediyor. Grubun çoğunluğu bunun bir seçenek olduğunun bile farkında değil. Böylelikle fikrin tohumları o gün atılmış oluyor.

İnternet sitesinde bulunan interaktif harita sayesinde Londra’nın çeşitli bölgelerindeki dükkanlara ulaşmak mümkün. Kullanıcılar posta kodlarını girerek veya harita üzerinden bulundukları bölgeyi seçerek çevresindeki perakendecilerin listesine ulaşabiliyor. Dükkanların sahip oldukları özellikler küçük ikonlarla dükkanın isminin altında gösteriliyor. Bununla birlikte dükkanın ismine tıklandığı zaman mekanın açılış ve kapanış saatlerine, açık adresine, ürünlerin stok durumuna ve yer hakkında detaylı bilgiye ulaşmak mümkün oluyor. Böylelikle kullanıcılar plastik ambalajlar kullanmadan ürün satan dükkanlara veya tuvalet ve banyoda kullanılan temizlik sıvıları gibi ürünler için yeniden doldurma alanları bulunan mekanlara tek bir site üzerinden erişebiliyorlar.

Plastik içeren her türlü ürünün alternatifine ulaşmak mümkün

Sitenin tasarımı da işlevi kadar başarılı. Eğlenceli ve canlı renklerin tercih edildiği sitede bilgiler net bir şekilde basit görsellerle sunuluyor. Çevrimiçi site harita özelliğinin yanı sıra ambalaj atıklarını azaltmak için farklı alternatifler sunan Survival Kit (Hayatta Kalma Kiti) bulunduruyor. Burada diş macunundan yeniden kullanılabilir makyaj temizleme pamuğuna; bambu gövdeye sahip çatal, kaşık, bıçak, diş fırçası ve jiletten doğal deodoranta kadar geniş bir yelpazede ürün bulunuyor.

Useless 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde kullanıma açıldı. Kitle kaynak modeli ile ilerlemesini sürdüren çevrimiçi site kullanıcıların önereceği yeni mekanları inceleyip onaylamasıyla genişlemesini sürdürüyor. Böylelikle daha fazla dükkanı bünyesinde barındırırken daha çok insana ulaşıyor.

Görsel: Nice and Serious, dezeen, itsnicethat