Yıl sonu yaklaşırken ardı ardına trend raporları geliyor. Havas PR ve JWT raporlarından sonra şimdi de dünyanın en tanınmış mimari ve tasarım dergilerinden olan Dezeen, tasarım editörü Alice Morby ile yıla tasarım anlamında hakim olan trendleri inceledi. Morby’e göre 2017 yılına siyasi tepkiler, çevre-dostu ürünler ve yiyecek odaklı tasarımlar damgasını vurdu. Biz de bu 10 trendi burada haberini yaptığımız işlerle harmanlayarak sunuyoruz.
Yiyecek Ön Planda
Yemek konusu bu sene endüstriyel tasarımcıların eğildiği konulardan oldu. Özellikle halihazırdaki tüketim alışkanlıklarına değinen ve malzemeleri ele alan işler öne çıktı. Bunlara bir örnek, yiyecek tasarımcısı Marije Vogelzang’ın “Volumes” adlı serisiydi. Yiyeceklere dair normal algılarımızı kesintiye uğratmak ve yeniden düzenlemek amacıyla doğrudan tabağa yerleştirilmiş nesnelerden oluşan seri göz doyurarak tüketimiz azaltmayı hedefliyor. Bunun dışında sosyal medyada da mimari çizgilerle yaratılmış pastalar, saykodelik desenlerle hazırlanan smoothie’ler, ince ince resmedilmiş içecekler ve renk renk vegan tatlılar dikkat çekti.
Tasarımcılar Politikleşiyor
Bu yıl herkes gibi tasarımcılar da siyasetten uzak kalamadı. Brexit, göçmenler, Trump’ın duvarı, kadın hakları, ırkçılık gibi gündemdeki pek çok konuya dair söyleyecek bir şeyi olan tasarım çalışmaları öne çıktı. Tasarımcı Günye Soykan’ın liderlerin fotoğraflarıyla hazırladığı kolaj çalışması “Face of a Nation” ve ABD’de yükselen siyah-beyaz çatışmasına yönelik siyahların gördüğü şiddet hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan “No More Black Targets” bu alanda verilebilecek güçlü örneklerden.
Büyük Markalardan Çevreci Çözümler
Bu sene markalar için sosyal sorumluluk önem kazandı. Bu nedenle pek çok marka özellikle çevre konusundaki duyarlılığını belirtecek ürün ve ambalaj tasarımlarıyla dikkat çekti. Michelin, geri dönüştürülmüş malzemeyle üretilen yeni konsept lastiğini tanıtırken Dell ambalajlarını atık plastikten üreteceğini duyurdu. Emirates uçaklarındaki battaniyeleri geri dönüştürülmüş pet şişelerden üretmeye başlarken Hyundai de elektrikli katlanır scooter‘ını tanıttı.
Regl Normalleşiyor
Cinsiyet eşitliği ve kadın hakları 2017’nin en ateşli konularındandı. Yükselen taciz suçlamaları ile dünya çalkalanırken “kadın” konusu her zamankinden daha çok konuşuldu. Doğal olarak bu, tasarım alanına da sıçradı. Regli bir tabu olmaktan çıkarmayı ve kadınlara daha sağlıklı alternatifler sunmayı hedefleyen çalışmalar her yerde gözümüze çarparken regl kanını betimleyen iç çamaşırları da hem beğeni topladı, hem de tepki çekti. Ülkemizde ise regl öncesi sendrom konusuna eğilen sergi, çeşitli sanatçıların etkileşimli işlerine ev sahipliği yaptı.
Apple’ın Azılı Rakipleri
Apple, iPhone X ile orijinal iPhone’dan bu yana en büyük sıçraması yaptığını belirtirken rakipleri de geri kalmadı ve pazarın hakimiyetini ele geçirme hedefiyle, ürünlerini büyük ölçüde geliştirdi. BlackBerry, dokunmatik arayüzle çalışan akıllı telefonunu piyasaya sürerken Facebook da modüler bir telefon üzerinde çalıştığını duyurdu. Google ise Pixel 2 ve 2 XL ile teknolojik bir üründe iyi tasarım prensiplerine nasıl uyulacağını gösterdi.
Milennial Pembesi
Millenial pembesi olarak tanımlanan pembe, bu sene her yerdeydi. Mimari yapılardan tasarımlara, sosyal medyadan yerleştirme çalışmalarına her alanda pembe gördük. Hatta, bitter, beyaz ve sütlünün yanına yeni ve pespembe bir çikolata türü eklendi bu sene: Ruby! Ürün tasarımlarında da pembe kullanımı öne çıktı. Truba Animation tarafından hazırlanan ve büyük beğeni toplayan animasyon film “The Future” ise yarattığı pembe dünyayla dikkat çekti.
Seneye Damgasını Vuran Marka: IKEA
Dezeen de Bigumigu’da olduğu üzere 2017 IKEA haberleriyle doldu taştı. Gerek reklam çalışmaları, gerek yeni ürün tasarımlarıyla IKEA hareketli bir sene geçirdi. Bu sene IKEA yeni ürün gamları duyurdu. Hayvanlara yönelik mobilyalar, akıllı aydınlatma serisi, yemek yapmayı kolaylaştıran posterler, alet kullanma ihtiyacını ortadan kaldıran ürün serisi gibi pek çok yenilik ve tasarım haberi geldi IKEA’dan.
Daha Az Yeni Ürün, Daha Çok Gündem ve Teknoloji
2017 her ne kadar IKEA için oldukça verimli geçmiş olsa da özellikle ev eşyaları ve kendin-yap alanındaki pek çok marka için sakin bir sene oldu. Tasarım haftalarında markaların yeni ürünleri değil; daha çok yerleştirmeler dikkat çekti. Gündem, siyasi ve kültürel anlamda bu kadar kalabalıkken belki de anlaşılabilir bir yaklaşım… Dezeen’e göre insanlar 2017’de yeni ürün haberleriyle pek karşılaşmadılar ama onun yerine sanal gerçeklik, robotlar, sürdürülebilir malzemeler, artırılmış gerçeklik, göçmenler, Trump ve iklim değişikliği gibi konulardaki haberlere yöneldiler.
Robotik Geleceğe Adım Adım
2017 de robotlar ve yapay zeka gündeme oturdu ve geleceğin nasıl olacağına, robotik teknolojisinin hangi yöne gittiğine ve yapabileceklerine ilişkin sinyaller verdi. Dünyanın en akıllı robotu Sophia, Suudi Arabistan’dan vatandaşlık kazanırken iki kollu robot Yumi de tenor Andrea Boccelli’nin solist olarak yer aldığı orkestrayı yönetti.
Üretimde Tuhaf, Sıradışı Malzemeler
Sürdürülebilirlik kaygıları artarken pek çok tasarımcı bu yöne doğru ilerledi ve daha çevreci malzemelerle üretim yapmanın yollarını aradılar. Mantar pek çok tasarımda başrole yerleşirken pet şişeler de geri dönüştürülerek ayakkabıdan giysiye pek çok üründe kullanıldı. Suriyeli mültecilerin ardında bıraktığı şişme botlar şık çantalara dönüşerek hem mültecilere destek, hem de çevre ve okyanus kirliliği adına farkındalık sağladı.
Görsel: Dinara Kasko