Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’dan İyi Tasarım Dersi: Pixel 2 ve 2 XL

Google’dan İyi Tasarım Dersi: Pixel 2 ve 2 XL

Google'ın geçtiğimiz hafta San Francisco'da tanıttığı Pixel 2 ve 2 XL, teknolojide "iyi tasarım nasıl yapılır" konusunu bizlere çok güzel bir şekilde gösterdi.

Son birkaç yıldır tasarım, artık iyiden iyiye ihtiyaç olmaya başladı. Estetik kaygımız artıkça tasarım da bir o kadar elimizin altına geliyor ve ulaşılabilir oluyor. Markalar da eskiden uyguladıkları birbirinin aynı üretim felsefesinden kopmaya başladı. Özellikle telefon gibi kullanılan materyal, yazılım, donanım açısından aynı özelliklere sahip ürünlerde tasarımda farklılılaşmak daha da zor. Neyseki şansımıza tasarım okulları artık iyi çizimin sadece tasarım için yeterli olmadığını çözdü ve felsefeyle tasarlayan tasarımcılar yetiştirmeye başladılar. Apple, Google gibi şirketlerde bu felsefeyi destekleyen bir pazar yaratıyorlar.

Google da yeni tanıttığı Pixel 2 ve 2 XL ile, bu tasarımları görüyor ve artırıyor. Google’ın bu telefonları üretirken, “iyi tasarım nasıl yapılır” prensiplerine dikkat ettiği belli oluyor. Google, Pixel serisini iki senedir üretmesine rağmen bize sadece tutarlı bir telefon sunmuyor, rakipleri Apple ve Samsung’dan farklı bir estetik yol seçiyor. Yani kendisine pragmatik bir felsefe seçiyor Pixel 2 ve 2 XL.

Daha hızlı, daha akıllı: OK Google

Pixel 2 ve 2 XL’ı üreten Google olduğu için sadece yazılım ve donanımın birleşimi bir telefon sunmuyor bize. Bu denkleme ayrıca makine öğrenme konusunu da ekliyor. Google’ın sesli komutlara yanıt veren Assistant’ı telefonu elinizde hafifçe sıkarak da erişim sağlayabiliyorsunuz.

Selfie Portreler mi? Tek Kamerada mı? Çılgınlık ama Gerçek

Pixel 2 ve 2 XL telefonlarının arasında pek fark yok. Google, telefonlarını yazılım ve donanım açısından çok ayırmadan, zevkler ve renklere göre bir ayrım yapmış tüketici için. İkisi de tek kamera kullanıyor ve buna rağmen portre modunda fotoğraf çekebiliyorsunuz. Google iki kameradan çok sıkılmış olacak ki bunun için yapay zekayı kullanmış ve makine öğrenme konusundaki becerilerini bir kamerada toplamış. Adı gibi mükemmel piksellere sahip olan Pixel kamerası, ilk seride otoriteleri inanılmaz memnun etmişti. Açma tuşuna çift tıkla erişebildiğiniz kamera Pixel 2 ve 2 XL’da da övgü toplamaya devam edecek gibi görünüyor. Zaten tek bir kamerası olmasına rağmen gerek normal, gerek portre modundaki çekim kalitesiyle şimdiden internette adından sıkça söz ettirmeye başladı.

Evet, belki Pixel 2 ve 2 XL ilk bakışta sizi kalbinizden vurup nabzınızı yükseltmiyor. Gösterişli değil, evet, ama çirkin de değil. Ve pragmatik bir felfeseyle üretildiğinden tasarımının birçok faydası da oluyor. Telefonun hem altında hem de üstünde hoparlör olması daha kaliteli ve stereo duymanıza olanak sağlıyor. Ekranda uçtan uca bir tasarım yok ama bu sayede kavrama ve tutma kabiliyeti daha fazla. Ayrıca alüminyum kullanmalarına rağmen bunu da farklılaştırmışlar. Bizlere alümünyumu daha kavranabilir bir materyal olarak sunan Pixel 2 ve 2 XL ayrıca farklı renk kombinasyonları ile satışta. Pixel 2’de üç, 2 XL’de ise iki farklı renk kombinasyon seçeneği var. Beyaz Pixel 2 XL siyah arka camı, neon açılış tuşu ve beyaz gövdesiyle partici bir Stormtrooper havası vermiyor değil.

Sadece teknoloji değil tasarım tarihi açısından da önemli bir yere sahip olan Google, beğenelim ya da beğenmeyelim, temel prensiplerde çalışan, iyi bir tasarımı bizlere sunuyor.

Görsel: YouTube