Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2018 Trend Raporunda “D” İle Başlayan Kelimelerin Etkisi

2018 Trend Raporunda “D” İle Başlayan Kelimelerin Etkisi

Havas PR, yayınladığı 2018 trend raporunda sıklıkla "D" ile başlayan kelimelerle tanımlanan 2017'nin, 2018 trendlerini nasıl şekillendirdiğini anlatıyor.

Çalkantılı bir sene geçirdik. Peki 2018 nasıl olacak? JWT’nin raporundan sonra şimdi de Havas PR North America yıllık trend raporunu yayınladı. Havas PR raporu, önümüzdeki yılın da bu parçalanmalarla (disruption) devam edeceğini öngörüyor. Hatta yılın “D” harfi ile başlayan başka kelimelerin etkileriyle de şekilleneceğini iddia ediyor: Destruction (Yıkım), Depression (Depresyon), Deception (Hayal Kırıklığı), Discontent (Memnuniyetsizlik), Death (Ölüm). Ne kadar da “Daraltıcı” bir tablo, öyle değil mi?

Rapora göre; 2018’in tohumları Donald Trump’ın garip ve şaşırtıcı iktidara yükselişiyle atıldı. Bu sayede “sahte haber” 2017’nin kelimesi oldu.  Sene bu garip etkilerle devam ederken pek çok alanda parçalanmalar ve bozulmalar ortaya çıktı. Dolayısıyla genel olarak bozmak, yıkmak anlamına gelen “dis” ve “de” ön eklerinin giderek daha sık kullanılıyor olması çok da şaşırtıcı değil.  “The D-Words: On Disruption, Despair and Dumpster Fires—20 Trends for 2018” adlı rapor, bu D’li kelimelerin 2018’de davranış ve inanışları nasıl dönüştüreceğini anlattıklarını söylüyor ve 2018 için 20 trend belirliyor.

Trendlerin Belirlediği Ana Temalar

Verimli Olalım Ama Birbirimizden de Vazgeçmeyelim

Terör saldırıları, ünlü ölümleri, doğal felaketler, polis şiddeti ve siyası düzeysizlik nedeniyle insanlarda bir uyuşma hali artarken, kaygı da günlük hayatın bir parçası olmaya devam ediyor. Bu nedenle  yapay zeka, iş yeri oyunları, sosyal medyanın beslediği bir şeyleri kaçırma korkusu (FOMO) gibi trendler ortaya çıksa da gerçek bağlar kurma ve sıcaklık ihtiyacı da devam ediyor. Hatta “iyilik” bu senenin raporundaki trendlerden biri.

trend_havas pr_2018 trend raporu_bigumigu

Şuna Karşı Bu

Her alanda kutuplaşma ve çatışma yükseliyor.  Yeni trendler STEM dünyası ile STREAM arasındaki çatışmayı öngörüyor. Evliler bekarlarla çarpışıyor, orta yaşlı çalışanlar gençlerle. Yani 2018, iş ve günlük hayat dahil her alanda karşı karşıya gelmelerin yaşanacağı bir yıl olacak gibi.

trend_havas pr_2018 trend raporu_bigumigu

Şehirler İçin Uyanma Vakti

Hava kirliliği ciddi sağlık sorunlarına ve lojistik problemlere yol açarken Barselona, Amsterdam ve Venedik gibi şehirlerdeki aşırı turistikleşme insanları protesto için sokağa çıkmaya itiyor. Ulusal politikaların vatandaşların sorunlarıyla başa çıkamaması şehirleri hemen önlem alınması ve harekete geçilmesi gereken bir konu haline getiriyor.

trend_havas pr_2018 trend raporu_bigumigu2

Ücretsiz olarak indirilebilen rapor, bu ana temalarıla özet geçilen 20 trendle 2018’in ruh haline ve önümüzdeki yıl gelecek etkilere bakıyor.

Görsel: Havas PR