Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ülkelerin Suretleri

Ülkelerin Suretleri

Güney Soykan, kişisel projesi Face of a Nation ile ülkelerin son 50 yılda başında olan kişileri tek görselde buluşturup ülkelerin çehrelerini çıkardı.

Cannes Lions başta olmak üzere pek çok küresel yarışmadan ödülle dönen The Next Rembrandt ve School for Justice kampanyalarının yaratıcı ekibinde yer alan sanat yönetmeni olan Güney Soykan, kişisel projesi Face of a Nation ile ülkelerin son 50 yılına tek karede bakmamızı sağlıyor. Bir ülkede kaç kişi yaşarsa yaşasın, kaç vatandaşı uluslararası bilinirliğe sahip olsun, o ülkenin yüzü başbakanı veya başkanı kısaca siyasi olarak en tepedeki kişisi oluyor. Piramidin en üstündeki isim, o ulusun mutlak temsilcisi oluyor. Face of a Nation projesi de büyük, küçük pek çok farklı ülkenin son 50 yılda başına geçmiş isimleri kronolojik olarak bir araya getiriyor. Ortada çıkan suret de ülkelere dair çok farklı ipuçları barındırıyor.

Kristal Elma 2017’de de ödüllü kampanyalarının hikayesini dinlediğimiz, sohbet ettiğimiz Güney Soykan, bu projesiyle kendi merak duygusunu giderirken ulusal siyasette ülkelerin ne kadar farklı dinamiklere sahip olduğunu gösteriyor. Son 3 senedir JWT Amsterdam’ın bir parçası olan ve Amsterdam’da yaşayan Güney, babasının yerel siyasetçi olması nedeniyle erken yaşta ülke liderlerinin yüzlerine aşina olmaya başlamış. Ve 2015’te de Face of a Nation’ın ilk filizleri ortaya çıkmaya başlamış.

Face of a Nation projesi; ABD, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra Mısır, Türkiye, Kuzey Kore, Küba, Güney Afrika gibi sanayileşmenin farklı basamaklarında bulunan ülkeleri de mercek altına alıyor. Angela Merkel’siz bir Almanya, Vladimir Putin’siz bir Rusya düşünmek özellikle büyüme çağını günümüzde geçiren kişiler için pek de mümkün değil. Üst nesil ise Margaret Thatcher’ın Birleşik Krallık’ı ve Fidel Castro’nun Küba’sını kolayca hatırlayabilirler. Sevsek de, sevmesek de bu isimler ülkeleri temsil eden mutlak simaya dönüşüyor. Aldıkları kararlar, uyguladıkları politikalar hem dış hem de iç siyasette izler bırakıyor.

Diğer tarafta ise İtalya’ya baktığımızda 19 liderin 28 kez başa geçtiğini görüyoruz. Güney Afrika’nın 50 yıllık yolculuğundaysa beyaz liderler koltuğu siyah liderlere bırakıyor. Bu da toplumun dönüşümü ve seçimlerine dair önemli ipuçları veriyor. Kuzey Kore’de ise sadece üç isim ve tek bir soyağacı görüyoruz. 1966’dan başlayıp 2016’ya giden yolculukta ele alınan 12 ülkeyle sosyal bilimlerin veriyle buluşmasına tanık oluyoruz.

Face of a Nation, soğuk bir güz akşamında çayımızı, kahvemizi alıp ağır ağır incelenmeyi hak eden bir proje. Çünkü görselleri inceledikçe merak duygusu törpüleniyor ve yeni sorular doğuyor. Ve tersine mühendislikle siyaset ve tarih içinde bir maceraya çıkmak için gereken motivasyonu veriyor.

 

Görsel: Güney Soykan