Her su şişesi birer yangın söndürücüye dönüştürülebilir mi? Peki ya güneş ışığı olmadan güneş enerjisi elde edilebilir mi? Bir de şu ambalajlar kendi kendilerine yok olabilseydi keşke. Akla gelmeyen, gelse de cevabı öyle kolay verilemeyen pek çok soru, önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da birbirinden farklı ve yaratıcı inovasyon projelerinin doğmasına neden oldu.
Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, yıl içinde ilham ve gelecek için umut veren sürdürülebilir inovasyon projelerine birlikte göz atıyoruz.
Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj Eden Otoyol
Fiat, Chrysler, Opel gibi markaların üreticisi olan otomotiv devi Stellantis; elektrikli araçları hareket halindeyken şarj eden “Arena del Futuro” isimli bir test otoyolu inşa etti ve testler başarıyla sonuçlandı. Testin sonuçlarına göre sistem işe yarıyor ve hayata geçirilebilir aşamada. Haberimizin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.
Kakao Atıklarıyla Yapılacak 3B Baskı Evler
Valentino Gareri Atelier’in imzasını taşıyan “Cacao Eco Village” Ekvador’daki kakao yetiştiricilerinin yaşayacağı sürdürülebilir yapılardan oluşacak. Yerel çiftçiler için inşa edilecek 3B baskı evler, geri dönüştürülmüş kakaodan yapılacak. Cacao Eco Village isimli yaşam alanı, Manabi sahilinde yer alacak. Evlerin hammaddesi, kakao çekirdeklerinden kakao yağı ve katı maddeleri çıkararak çikolata üreten çiftçilerin elinde kalan atıklar olacak.
Su Şişelerini Yangın Söndürücüye Dönüştüren Aparat
Yangınla mücadele altyapısının yeterli olmadığı yerler için tasarlanan Fire Conqueror adlı cihaz, sıradan su şişelerini birer yangın söndürücüye dönüştürebiliyor. Yu Zhang, HuaYing Xu, QingGuang Chen, Jia Xu adlı genç tasarımcıların imzasını taşıyan Fire Conqueror, aynı zamanda dünyanın önde gelen tasarım ödüllerinden Almanya merkezli IF Design Talent Award 2022‘nin de sahibi.
Samsung ve Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan Çevre Dostu Tuvalet Prototipi
“Tuvaletin Yeniden Keşfi” projesi için iş birliği yapan Samsung ve Bill & Melinda Gates Vakfı, atık su arıtma özelliğine sahip çevre dostu bir tuvalet prototipi geliştirdi. Samsung İleri Teknoloji Enstitüsü (SAIT), yaklaşık üç yıl süren araştırma ve geliştirme dönemi boyunca, projenin temel tasarımı üzerinde çalıştı. Ardından parçalara yönelik geliştirmelerle birlikte modüler teknolojiyi geliştirdi. Böylece evlerde kullanımına uygun başarılı bir prototip ortaya çıktı.
Bitkisel Yağdan Üretilen Kahve Fincanı
İngiltere merkezli tasarım ajansı IDC, bitkisel yağdan üretilen geri dönüştürülebilir kahve fincanı tasarladı. Ekolojik paketleme şirketi Reuser için IDC ekibinden Felix Reid, Luke Williams, Scott Leslie tarafından biyopolimerler kullanılarak tasarlanan kahve fincanları, birim maliyeti ve ürün dayanıklılığını korurken seri üretime sürdürülebilir bir yaklaşım getiriyor.
Ağaçlardan Üretilen Biyo-Piller
Düşük karbonlu yenilenebilir malzeme üreticisi Stora Enso, elektrikli araçlara güç sağlamak amacıyla ağaçlardan pil üretti. Helsinki merkezli şirket, özellikle lignin başta olmak üzere ağaçlardan elde ettiği hammaddeleri kullanarak ürettiği pilleri tüketici elektroniği, otomotiv endüstrisi ve büyük ölçekli enerji depolama sistemleri için kullanıma sunmayı planlıyor.
Doğrudan Güneş Işığı Olmadan da Enerji Üretebilen Güneş Paneli
Bitkisel atıklardan yapılan AuReus isimli panel, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymadan enerji üretebiliyor. Elektrik mühendisliği öğrencisi Carvey Ehren Maigue, bulutların güneşin UV ışınlarının bir kısmını azalttığı ancak tamamen bloke etmediği gerçeğinden yola çıkarak AuReus’u geliştirmiş. Bu panel, görünmeyen ancak yoğun bulut örtüsünü geçebilen ultraviyole ışığı toplayabiliyor.
Minik Güneş Hücreleri Sayesinde Elektrik Üreten Kumaş
İngiltere’deki araştırmacılar, gömülü güneş hücreleri sayesinde giysileri güç kaynaklarına dönüştüren bir elektronik tekstil prototipi geliştirdi. E-tekstil prototipi, 0,86 oranında güneş ışığına maruz kaldığında 335,3 mWatt ve tam güneş ışığına maruz kaldığında 394 mWatt enerjiyi başarıyla üretti.
Yenilebilir QR Kodlarından Gıda Etiketleri
Osaka Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, yenilebilir QR kodlarından gıda etiketleri üretti. Toksik olmayan, gıdanın lezzetini veya görünümünü değiştirmeyen yenilebilir gıda etiketleri yiyeceğe herhangi bir zarar vermeden okunabiliyor.
Biyomalzemeden Yapılmış Hediye Paketi
Kopenhag merkezli Natural Material Studio, moda devi Calvin Klein için sürdürülebilir bir Noel hediye paketi tasarladı. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi bu paket, yarı şeffaf bir poşet görünümünde. Stüdyo biyomalzemeden yapılmış tabakalara Procel adını verdi.
Enginar Yapraklarından Sıfır Atık Sabun Ambalajları
İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü son sınıf öğrencisi Alara Ertenü yeni çalışmasıyla plastik sorunu ile organik atık sorununu aynı anda ortadan kaldırıyor. Genç tasarımcı, enginar yaprakları ve bezelye kabuklarını kullanarak yüzde 100 çözünebilir suya dayanıklı sabun ambalajları üretti.
Çöpe Atıldığında Kendi Kendine Yok Olan Ambalajlar
Sürdürülebilir ambalaj şirketi Notpla’nın deniz yosunu kullanarak ürettiği tasarımlar kullanıldıktan sonra herhangi bir işleme gerek kalmadan yok olabiliyor. Çok sayıda tasarım ödülü bulunan Notpla, yalnızca plastik odaklı ve ona alternatif ürünler geliştirmiyor. Şirket bu yılın Mayıs ayında, kendi üretim süreçlerinden arta kalan deniz yosunlarını değerlendirerek ürettikleri zarf ve karton kutu tasarımlarını tanıtmıştı.
İki Adımda Geri Dönüşüme Hazır Hale Gelen İçecek Kutuları
Kaliforniya merkezli endüstriyel tasarımcı Pushan Panda, içecekler için tasarladığı sürdürülebilir ambalajıyla geri dönüşümü kolaylaştıracak bir çözüm sunuyor. Prototipi origami sanatını andıran tasarım, iki yana bölerek kullanıcıların kağıdı basitçe katlayabilecekleri astarları gösteriyor ve kağıt kartonu plastik astardan ayırarak ambalajın geri dönüştürülmesini kolaylaştırıyor.
Suda Çözünerek Kaybolan Vegan Bebek Ayakkabıları
Woolybubs tarafından üretilen ve biyolojik olarak tamamen parçalanabilen bebek ayakkabılarını 40 dakika kaynar suda bekletmek yeterli. Detaylara haberimizden göz atabilirsiniz.
Plastiği Birkaç Günde Parçalayabilen Enzim
Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bozunması yüzyıllar süren plastikleri birkaç günde hatta bazı durumlarda birkaç saat içinde parçalayabilen bir enzim geliştirdi.
Giyilebilir Teknolojilerin Yeni Yakıtı: Ter
Massachusetts Amherst Üniversitesi araştırmacıları, giyilebilir cihazlara güç sağlayacak elektriği üreten bir biyofilm icat etti. Yara bandı gibi cilde yapışan bu biyofilmin yakıtı ise insan teri!
Atık Kilden Geri Dönüştürülebilir Elektriksiz Hava Nemlendiricisi
Endüstriyel tasarımcı Jiaming Liu, 3 boyutlu yazıcı kullanarak kilden yapılan Print Clay Humidifier adında bir hava nemlendiricisi tasarladı. Endüstriyel süreçlerde atık olarak ortaya çıkan klinker (pişmiş kil içeren iri taneli bir malzeme) gibi malzemelerin yeniden kullanımı üzerine araştırmalar yapan Liu, çalışmasında hammadde olarak yüzde 30 oranında geri dönüştürülmüş seramik tozu eklenen kil kullandı.
Giyilebilir Plastik Atık Tesisi
Vücut ısısından yararlanarak plastikleri yok eden yemek kurtlarını barındıran Inxect Suit adlı giysi tasarımıyla her insan ayaklı bir plastik atık tesisine dönüşebilir. Inxect Suit, plastik atıkları yenilebilir proteinlere ayıran düşük karbon ayak izine sahip giyilebilir bir rejeneratif cihaz. İçinde insan vücut ısısıyla korunan plastik atıkları tüketen yemek kurdu kolonilerini barındırıyor. Protein açısından oldukça zengin olan yemek kurtları, toksik plastiği herhangi bir zarar görmeden yeme ve sindirme yeteneğine sahip.
Akıllı Bandaj
Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, elektriksel uyarımlarla kronik yaraların iyileşme sürecini hızlandıran bir akıllı bandaj geliştirdi. Kablosuz bandajın prototipi, iki katmandan oluşuyor. Üst katmanda, üzerine elektronik bileşenlerin monte edildiği sadece 100 mikron kalınlığında bir polimer film bulunuyor. Bu filmin altında ise yara ile temas halinde bulunan “deri benzeri lastiksi” hidrojel katman yer alıyor.
Güneşi ve Havayı Kullanarak İçme Suyu Üreten Makine
Tunuslu şirket Kumulus tarafından yaratılan Kumulus-1 adlı tasarım, yalnızca güneşten ve havadan faydalanarak şebekeden bağımsız temiz su üretebiliyor. Hava makineye girdikten sonra kirleticilerden arındırılmak üzere hava filtresinden geçiyor. Daha sonra makine havayı soğutuyor. Bu sayede içinde oluşan su, makinenin iç yüzeyinde yoğuşarak bir su tankında toplanıyor ve kullanıma hazır hale geliyor.
Sürdürülebilir Mayolar
Yüzme giyim ve aksesuarlarıyla tanınan İngiltere merkezli Speedo, kendi alanında karbon ayak izini azaltmak amacıyla ekolojik mayolar hazırladı. Bu yeni mayoların yapımında geri dönüştürülmüş iplik, plastik ve polyester kullanıldı.
Görseller: Youtube