Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Su Şişelerini Yangın Söndürücüye Dönüştüren Aparat

Su Şişelerini Yangın Söndürücüye Dönüştüren Aparat

Yangınla mücadele altyapısının yeterli olmadığı yerler için tasarlanan Fire Conqueror adlı cihaz, sıradan su şişelerini birer yangın söndürücüye dönüştürebiliyor.

Dalian Minzu Üniversitesi’nden Çinli dört tasarım öğrencisi tarafından tasarlanan Fire Conqueror adlı cihaz, sıradan su şişelerini yangın söndürücüye dönüştürebiliyor. Yu Zhang, HuaYing Xu, QingGuang Chen, Jia Xu adlı genç tasarımcıların imzasını taşıyan Fire Conqueror, aynı zamanda dünyanın önde gelen tasarım ödüllerinden Almanya merkezli IF Design Talent Award 2022‘nin de sahiplerinden.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

iF DESIGN (@ifdesign)’in paylaştığı bir gönderi

Yangınla mücadele altyapısının yeterli olmadığı yerler için tasarlanan Fire Conqueror, mücadele ekipmanlarının daha ulaşılabilir olmasını sağlamak amacıyla tasarlandı. 28 milimetre genişliğindeki yapısıyla standart su şişeleri ile uyumlu olan aparat, üstten vidalanarak şişeye oturtuluyor.

Su şişesinde bulunan suya sirke veya kabartma tozu katarak nötralize eden cihaz, suyu CO2 üreten bir çözelti haline getiriyor. Yangını anında söndürebilecek olan Co2 kabarcıkları çözelti, aynı zamanda şişenin içinde basınç yaratıyor. Cihazın üzerindeki valfin açılmasıyla standart bir yangın söndürme tüpünde olduğu gibi mekanizma harekete geçiyor ve püskürtmeli şekilde yangına müdahale edilebiliyor.

Fire Conqueror, ufak tefek ev kazaları için pratik bir hayati çözüm olmakla birlikte büyük felaketlerin de büyümeden önüne geçebilmek için etkili bir cihaz olabilir. Ne de olsa tasarım amacı yangınla mücadele altyapısı yetersiz olan yerlerdeki ekipman sıkıntısını gidermek. Bu açıdan örneğin 2022 yılı hariç geçtiğimiz 10 yılda 26 bin 311 adet orman yangını meydana gelen ve yangınlarla mücadele etmek için bu zamana dek yalnızca 3 uçağı ve 19 helikopteri olan 783 bin 562 kilometrekarelik ülkemizde satılan her su şişesinin yanında dağıtılabilir.

Görseller: IF Design, Instagram