Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doğrudan Güneş Işığı Olmadan da Enerji Üretebilen Güneş Paneli

Doğrudan Güneş Işığı Olmadan da Enerji Üretebilen Güneş Paneli

Bitkisel atıklardan yapılan AuReus isimli panel, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymadan enerji üretebiliyor.

Güneş enerjisi kullanımında en temel sorun, güneş olmadığında neyin enerji kaynağı olacağı. Yağmurdan da enerji üretebilen şu hibrit paneller, bu soruya bir cevap niteliğindeydi. Peki ya yağmur da yağmazsa? Bulutlu bir gün için sürdürülebilir enerji kaynağı ne olabilir? Elektrik mühendisliği öğrencisi Carvey Ehren Maigue, AuReus ismini verdiği panelle bu soruna yeni bir çözüm öneriyor.

AuReus, yoğun bulut örtüsünü aşabilen ultraviyole ışığı topluyor

Carvey Ehren Maigue, bulutların güneşin UV ışınlarının bir kısmını azalttığı ancak tamamen bloke etmediği gerçeğinden yola çıkarak AuReus’u geliştirmiş. Bu panel, görünmeyen ancak yoğun bulut örtüsünü geçebilen ultraviyole ışığı toplayabiliyor.

Maigue ön testlerde AuReus’un performansını ölçmüş ve sıradan güneş panelleriyle karşılaştırmış. Standart güneş panelleri kullanımda olduğu sürenin yüzde 15 ila 22’sinde enerji üretebiliyorken AuReus zamanın yüzde 50’sinde enerji üretebiliyor. Bu oldukça büyük bir fark ve Maigue de emeklerinn karşılığını almış. Kendisi Dyson ödüllerinde küresel sürdürülebilirlik ödülü alan ilk isim olmuş.

AuReus güneş panelleri, doğrudan güneş ışığı olmadan enerji üretebilme yeteneğinin yanı sıra geri dönüştürülmüş bitki atıklarından üretilmiş olmasıyla da sürdürülebilir. Panellerin yapımında meyve ve sebze atıklarındaki ışıldayan partikülleri kullanıyor. Bu partiküller, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını emme ve onları görünür ışığa dönüştürme yeteneğine sahip.

Atıklar, iklim değişikliğinin neden olduğu hava olaylarından etkilenen yerel çiftçilerden toplanıyor

Maigue, AuReus güneş panellerinin pencerelere veya cephelere floresan kaplama olarak uygulanabileceğini belirtmiş. Bu strateji, kaldırımlardan ve çevredeki binalardan süzülen UV ışınlarını yakalayarak herhangi bir binayı performatif bir jeneratöre veya dikey güneş enerjisi çiftliğine dönüştürecek. Ancak Maigue, bu teknolojinin ne kadar güç ürettebildiğine dair detayları henüz açıklamamış.

Aureus panellerinin yapımında kullanılan bitki atıkları, iklim değişikliğinin neden olduğu hava olaylarından etkilenen yerel çiftçilerden toplanıyor. Çürümeye yüz tutan mahsüller bu sayede güneş enerjisine dönüştürülerek üretici için tekrar gelir kaynağı niteliği kazanıyor.

AuReus

Görsel: YouTube