Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yenilebilir QR Kodlarından Gıda Etiketleri

Yenilebilir QR Kodlarından Gıda Etiketleri

Yiyeceklerin lezzetini ve görünümünü değiştirmeden yenilebilen QR kodlarından gıda etiketleri, ambalaj kaynaklı atık sorununa sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Gıda endüstrisi, bir yandan olumsuz çevresel etkilerinden dolayı kullandığı geleneksel ambalajlara alternatifler ararken, diğer yandan da gıda etiketlerini sürdürülebilir bir hale getirmeye çalışıyor. Özellikle Asya’da bununla ilgili yoğun bir çaba bulunuyor. Daha önce alkollü içeceklerin sahte olup olmadığını test eden yenilebilir QR kodu geliştiren Güney Koreli bilim insanlarının ardından Osaka Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, yenilebilir QR kodlarından gıda etiketleri üretti. Toksik olmayan, gıdanın lezzetini veya görünümünü değiştirmeyen yenilebilir gıda etiketleri yiyeceğe herhangi bir zarar vermeden okunabiliyor.

Yenilebilir QR kodlarının yiyeceklerin içine gömülmesine izin veren ‘interiqr’  adlı bir 3B baskı tekniği geliştiren ekip, ilk denemelerini atıştırmalıklar üzerinde gerçekleştirmeyi seçti. Pişmemiş kurabiyelere basılan ve gıdanın nereden geldiğine, neler içerdiğine dair bilgiler içeren QR kodları, pişirildikten sonra ışık altında okunabiliyor.

Araştırma ekibinden Yamato Miyatake, “Artık birçok gıda 3B yazıcılar kullanılarak üretilebiliyor. Çerezler gibi yenilebilir nesnelerin iç kısımlarının boş alan desenleri içerecek şekilde yazdırılabileceğini fark ettik. Böylece çerezin arkasından  ışık tuttuğunuzda QR kodu görünür hale gelir ve bir cep telefonu kullanılarak okunabilir.” diyor.

Güney Koreli bilim insanlarının ürettiği içeceklere orijinallik testi yapan QR kodundan etiket ise alkollü içeceğe batırıldıktan sonra bir akıllı telefon kamerasıyla okunabiliyor. İpekböceklerinin kozalarında bulunan flüoresan ipeği kullanılarak üretilen mini QR kodu içecekle birlikte yutulabiliyor.

Görseller: Pexels, Youtube