Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Karton Kutular “Sonsuza Dek Onarılabilecek” Mobilyalara Dönüşüyor

Karton Kutular “Sonsuza Dek Onarılabilecek” Mobilyalara Dönüşüyor

Max Lamb, biriktirdiği karton atıkları ev yapımı tutkalla birleştirerek tamamen bitki bazlı bir mobilya koleksiyonu hazırladı.

İngiliz tasarımcı Max Lamb, kendi stüdyosundaki karton atıkları kullanarak yaptığı 33 farklı mobilya parçasını Londra’da sergiliyor. Gallery Fumi’de gerçekleşen ve Box adını taşıyan sergide tüm parçalar, karton ve un ile su karışımından yapılan ev yapımı yapıştırıcı kullanılarak yapılmış. 23 sandalyenin yer aldığı koleksiyonda, kanepe, sehpa ve yemek masası gibi daha ağır parçalar da bulunuyor. Mobilyaların üzerinde uygulanan boyalar da petrol esaslı hammaddeler yerine mineral pigmentler ve keten tohumu yağı kullanılarak yapılmış.

Evde mevcut malzemelerle onarılabilen parçalar

Sonuç olarak Lamb; koleksiyonun tamamen plastikten arınmış olduğunu, sonsuza kadar geri dönüştürülebilir olduğunu vurguluyor. Ayrıca mobilyalar onarıma ihtiyaçları olduğunda, çoğu insanın evinde zaten mevcut olan malzemelerle ve aletlerle kolayca tamir edilebilebiliyorlar. Bu mobilyaları aynı zamanda sonsuza kadar evde onarılabilir kılıyor.

“Sadece fazladan karton kutulara ve biraz una ihtiyacınız var. Biraz un ve suyu karıştırıp karton parçalarıyla yapabilirsiniz.” diyor tasarımcı.

Bir parantez açayım, papier-mâché tekniğini bilenler bu ev yapımı un-su karışımı yapıştırıcıya oldukça aşinadır. Atık kağıtları ve bu yapıştırıcıyı kullanarak maske, abajur gibi küçük dekoratif nesneler yapan çok sayıda sanatçı ve tasarımcı var. Fakat bu tekniğin mobilya gibi ağır yük kaldıracak nesnelerde kullanılması gerçekten ustalık gerektiriyor. Zaten Lamb’in amacı da her yerde bulunan bu malzemenin plastik takviyelere ihtiyaç duymadan kendi başına dayanıklı olup olamayacağını keşfetmek imiş.


Max Lamb koleksiyonu hazırlarken hiç yeni karton alımı yapmamış. Bunun yerine karton kolilerden tuvalet kağıdı rulolarına ve kontakt lens ambalajlarına kadar son birkaç yılda stüdyosunda biriktirdiği atıkları kullanmış.

Lamb mümkün olduğu kadar kartonları bütün halinde bırakmış. Onları bir sandalye veya masa şeklini alacak şekilde farklı konfigürasyonlarda istiflemiş ve ev yapımı yapıştırıcıyla yapıştırmış. Bu anlamda Rus tasarımcı Vadim Kibardin’in yaptığı karton mobilyaları anımsatıyor. Ancak elbette Lamb daha sürdürülebilir bir yaklaşıma sahip. Lamb’a göre karton, un-su karışımı tutkal ve keten tohumundan elde edilmiş boya kullanması koleksiyonun tamamen bitki bazlı olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda hiç plastik içermeyen bir koleksiyon.

Görsel: Thomas Joseph Wright, Gallery Fumi