Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanatçılar Sağlık Çalışanlarını Çiziyor

Sanatçılar Sağlık Çalışanlarını Çiziyor

Türkiye'de illüstratör Zeynep Özatalay’ın öncülüğünde başlayan hareketle, sanatçılar sağlık çalışanlarının portrelerini çizmeye başladı.

COVID-19 salgını başladığından bu yana sanatçılar çalışma masalarının başında son sürat üretmeye devam ediyor. Bu üretimin şimdiye kadar ağırlıklıklı olarak üç farklı yöne gittiğini gözlemledik. Bazı sanatçılar sosyal mesafe, el yıkama, evde izolasyon gibi önlemlerin önemine dikkat çekiyor. Gerçekten de bu türden üretimlere çok ihtiyaç var ve Birleşmiş Milletler de yaratıcı insanlara bu yönde çağrı yapmıştı. Sosyal mesafeye göre yeniden yorumlanan albüm kapakları ve coronavirus logoları da bu konuya değinen keyifli tasarım işleriydi. Diğer gruptaki sanatçılar ise diğer insanları üretim yapmaya davet ederek psikolojik destek sağlıyor. Pejac’ın pencerelere yerleştirdiği figürler ve Eny Lee Parker’ın kilden ev yapma yarışması bunun örnekleriydi.

Sağlık çalışanları için sanat

Yularıda sıraladığımız türde üretim yapanların yanı sıra bir diğer sanatçı grubu ise sağlık çalışanlarına teşekkür eden, onlara olan minnettarlığımızı dile getiren üretimler yapıyor. Çin’de Duyi Han’ın sağlık çalışanlarına adadığı mural bu anlamda etkileyici bir örnekti. Türkiye’de de sanatçılar sağlık çalışanlarının portrelerini yapmaya başladılar.

14 Nisan’da illüstratör Zeynep Özatalay’ın öncülüğünde başlayan harekete zamanla diğer sanatçılardan da katılım olmaya başladı. İlk katılan isimlerden biri Bellek Kayması işlerinden tanıdığımız Füsun Turcan oldu.

Portreler #sağlıkçalışanlarınateşekkürler etiketiyle paylaşılıyor. Amaç hem teşekkür hem de sağlık çalışanlarını yakından tanıyıp onları biraz olsun mutlu edebilmek. Doktorlar, eczacılar, temizlik görevlileri, hemşireler, laborantlar ve güvenlikçiler portrelerini çizdirebiliyor. Portresini yaptırmak isteyen sağlık çalışanının sanatçıyla mesaj üzerinden iletişime geçerek, ad-soyad ve fotoğraf göndermesi yeterli.

Portre yapmak istediğini duyuran diğer katılımcılar şimdilik şöyle:

Görsel: Twitter