Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
6-7 Eylül’de Dün Neler Oldu, Bugün Neler Oluyor?

6-7 Eylül’de Dün Neler Oldu, Bugün Neler Oluyor?

Sanatçı Füsun Turcan Elmaslıoğlu, Bellek kayması: 6-7 Eylül isimli kolajında tarihimizin en karanlık günlerinden birine ışık tutuyor.

Daha önce 1 Mayıs 1977 olaylarından görüntüleri Taksim bölgesinin güncel görüntüleriyle kolajlayan Füsun Turcan Elmaslıoğlu, Bellek Kayması adını verdiği bu çalışmasıyla tarihimizin en kanlı günlerinden birine ışık tutuyordu. Şehrin aynı noktasında bugün olanlarla o gün olanları aynı karede kıyaslama imkanı veren çalışma;  belki farkında bile olmadan geçip gittiğimiz sokaklarda yaşanmış şiddeti hatırlıyordu.

Sanatçı, dün yani 6 Eylül günü, benzer bir yaklaşımla hazırlanmış bir başka kolaj çalışmasını sosyal medya hesaplarından paylaştı. Bellek Kayması: 6-7 Eylül adlı bu çalışma, tarihimizin bir başka kanlı gününü gündeme getiriyor.

Tarihimizin En Karanlık İki Günü: 6-7 Eylül

1955 yılında İstanbul’da yaşayan gayrımüslim azınlığa karşı 6-7 Eylül günlerinde gerçekleştirilen saldırılar, tarihimizin en utanç verici, karanlık olaylarından. Bu iki günde ellerinde sopa ve kazmalarla sokağa dökülen yüzlerce, binlerce kişi; Rum’lara ait iş yerlerini yakıp yıkmış, darp, linç, yağma ve saldırılar yaşanmıştı. Toleranssızlık ve ayrımcılığın simgesi olarak görülebilecek bu olaylar, belki de bir çatırdamanın başlangıcı sayılmış, büyük göç dalgalarına neden oldu.

Füsun Turcan Elmaslıoğlu’nun kolajında da bugünün Börek Center’ın yanında o zaman duran dükkanın yağmalanışını, sokaktan geçen tankları ve askeri araçları görmek mümkün. Bugün ve dünün yan yana durmasının yarattığı tezat, olayların şiddetinin daha da net bir şekilde ortaya çıkmasını sağlıyor.

Şu an için 6-7 Eylül’den bir kolaj çalışması bulunuyor. Seriye yeni görseller eklenip 1 Mayıs 1977 çalışmasındaki gibi o gün yaşananlara ilişkin bir dosyaya dönüşecek mi, takipteyiz.

bellek kayması_6-7 Eylül_Füsün Turcan Elmaslıoğlu_türkiye_bigumigu_

Görsel: Twitter