Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bellek Kayması (1 Mayıs 1977)

Bellek Kayması (1 Mayıs 1977)

Füsun Turcan Elmasoğlu’nun geçen yıl Radikal için hazırladığı 1 Mayıs 77 albümü.

Füsun Turcan Elmaslıoğlu, geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ta Radikal için bir foto-montaj proje gerçekleştirdi. Projede, ülke tarihimizin en üzücü olaylarından biri olarak bilinen ve “Kanlı 1 Mayıs” olarak anılan 1 Mayıs 1977 olaylarında çekilmiş eski siyah beyaz fotoğraflar, aynı açılardan çekilmiş güncel fotoğraflarla katıştırılarak sanatçının “bellek kayması” adını vererek nefis bir şekilde tanımladığı durumu ortaya çıkartıyor.

“Tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen o gün 34 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı. Bugün aynı yerden geçenler ise, tarihle olan o kötü randevunun hiç de farkında değiller”


Sabahın erken saatlerinden itibaren Saraçhane Meydanı’nda toplanan grup Taksim Meydanı’na ulaşmaya çalışan kortejlerin zaman zaman yavaşlatılması 1 Mayıs alanına ancak akşam saatlerinde ulaşabilecekti.


Beşiktaş’tan Taksim’e ulaşmaya çalışan kortejin başında Disk’e bağlı işçiler vardı.


Taksim’deki miting tüm coşkusuyla sürerken halen alana ulaşamayan kortejler vardı. En görkemli pankartlar o gün için hazırlanmıştı.


Disk’in Taksim Meydanı’nda düzenlediği miting alanına düzenlenen silahlı saldırı yaşanmakta olan bayram coşkusunu ani bir panik haline bırakıyordu.


Meydanı kan gölüne çevirenler kaçarken Beyoğlu’ndaki araçları devirerek yakıyorlardı.


Kalabalığın dağılmasının ardından Taksim Meydanı’na gelen yüzlerce askeri 27 Mayıs İhtilali’nin sembolü, şimdilerde meydanda olmayan, süngünün etrafında toplanıyordu.

kaynak: fusunturcanelmasoglu.tumblr.com / fakfukfon.wordpress.comwww.radikal.com.tr

Güncelleme, 27 Nisan 2018: Projenin internet sitesi http://fusunturcanelmasoglu.tumblr.com’a şu anda ulaşılamıyor. Görsellerin kaynağına Füsun Turcan Elmasoğlu’nun Facebook albümünden de ulaşılabilir.