Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
CES 2023’de Öne Çıkan İnovasyonlar

CES 2023’de Öne Çıkan İnovasyonlar

Las Vegas’ta gerçekleşen dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2023, yılın teknoloji gündemini belirledi.

Her yıl olduğu gibi ocak ayında gerçekleşen CES (Consumer Electric Show), 3200’den fazla katılımcı şirket ile yoğun ilgi gördü. Geçen yıla göre %70 daha geniş bir alanda düzenlenen etkinlik, 2020’nin başından bu yana gerçekleşen en büyük küresel teknoloji etkinliği oldu. 140’tan fazla ülkeden 150 000’den fazla profesyonel ismi ağırlayan fuarda ulaşım ve mobilite, dijital sağlık, sürdürülebilirlik, Web3, metaverse ve ötesi öne çıkan alanlar arasında yer aldı.

Kuzey Amerika’nın en büyük teknoloji ticaret birliği CTA’in (Consumer Technology Association) düzenlediği CES, ilk kez bir tema ile birlikte gerçekleşti. Birleşmiş Milletler İnsan Güvenliği Güven Fonu ve Dünya Sanat ve Bilim Akademisi ile ortaklık kuran CES, “Herkes için İnsan Güvenliği” temasını belirledi. Bu bağlamda gıda güvenliği, sağlık hizmetlerine erişim, kişisel gelir, çevreyi korumak, kişisel güvenlik, toplumun gelişimi, siyasi özgürlük ve daha birçok küresel konu üzerine geliştirilen inovasyonlar etkinlikte yer aldı.

Sizler için küresel markalardan yeni kurulmuş girişimlere kadar yenilikçi birçok şirketi bünyesinde bulunduran teknoloji devi etkinlikte öne çıkan inovatif ve yenilikçi ürünleri derledik.

BMW’den Renk Değiştiren Otomobil: BMW i Vision Dee

BMW, CES 2022’de saniyeler içinde renk değiştirebilen BMW iX Flow’u tanıtarak tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Bu yıl ise bu teknolojiyi daha da ileriye taşıyarak 32 farklı renk arasında geçiş yapabilen BMW i Vision Dee’yi tanıttı. “Dijital duygusal deneyim” sunmayı hedefliyen model, sürüş deneyimini kökten dönüştürmek için yapay zekayı ve tüm ön cam boyunca uzanan devrim niteliğinde bir baş üstü ekranı kullanıyor. Bu şekilde, insan ve otomobil arasında daha güçlü bir bağlantı oluşturmayı hedefliyor. Otomobilin en ilginç özelliklerinde biri ise dokunmaya duyarlı sensörlerden oluşan bir sistem olarak tarif edebileceğimiz “BMW Mixed Reality Slide”. Bu sistem sayesinde sürücü, sürüş deneyiminin ne kadar dijital olmasını istediğine kendisi karar verebiliyor.


Evde İdrar Tahlili Yapan Tuvalet Sensörü

Withings tarafından geliştirilen, klozete takılan ve kullanıcının idrarını analiz eden U-Scan; CES 2023’te sağlık kategorisinde ödül aldı. Bu mini sensör, idrar tahliliyle elde edilmesi mümkün olan anlık sağlık verilerini (susuzluk, hamilelik, enfeksiyon, bazı organların sağlığı gibi) topluyor. Kullanıcının idrarını sürekli analiz ederek detaylı ve uzun vadeli sağlık takibi yapıyor. Analiz sonuçlarını ise kullanıcının akıllı telefonuna aktarıyor ve tüm sağlık verilerini Withings’in Health Mate uygulamasından görüntülenebiliyor. Aynı zamanda klozetteki idrar harici sıvıları da ayırt edebiliyor.


Sony ve Honda’nın Hareketli Eğlence Alanı

Teknoloji şirketi Sony ve otomobil üreticisi Honda bir araya gelerek, Afeela adını verdikleri ilk EV otomobil prototipini CES 2023’te tanıttılar. Honda’nın otomotiv mühendisliği ve satış sonrası servis desteği sağladığı, Sony’nin ise sensörlü teknolojisi ve video oyunlarıyla eğlence kattığı Afeela, yuvarlak köşeli, siyah tavanlı, gri renk orta boy bir sedan.

Afeela’da, çeşitli görevleri yüksek performansla yerine getirebilmek amacıyla otomobilin dijital kasasına entegre biçimde Qualcomm teknolojisi kullanılıyor. Otomobilin en çok dikkat çeken özelliklerinden biri, yaklaşık 45 adet kamera ve sensöre sahip olması. Bu kamera ve sensörlerle üçüncü seviye otonom sürüş deneyimi sunan Afeela, belirli koşullar altında sürücülerin hareket halindeyken akıllı telefon kullanmasına veya film izlemesine izin verecek. Öte yandan bu sensörlerle aynı zamanda sürücülerin araç kokpitini biyometrik verilerine göre kişiselleştirmelerine olanak tanınacak.


Sony’den Engelli Bireyler İçin PS5 Kontrol Kiti: Project Leonardo

Sony, engelli bireyler için hazırladığı ilk erişilebilir PlayStation kontrol kumandası olan Project Leonardo’yu CES 2023’te tanıttı. Sony’nin oyunu daha erişilebilir hale getirme yolculuğunun bir sonraki adımı olarak duyurduğu Project Leonardo; birçok engelli oyuncunun oyunları daha kolay, daha rahat ve daha uzun süre oynamasına yardımcı olmak için “kutudan çıktığı gibi” çalışan bir kit. PS5 konsoluyla entegre olan bu kit uzun süre tutma, küçük düğme veya tetik kümelerine doğru bir şekilde basma veya standart bir kontrol cihazında baş parmakları ve parmakları en uygun şekilde konumlandırma gibi zorluklar da dahil olmak üzere, sınırlı motor kontrolüne sahip birçok oyuncunun karşılaştığı yaygın zorlukları ele almak için inşa edilmiş.


Filmlerin ve Oyunların Kokusunu Hissettiren Cihaz

Aromajoin tarafından geliştirilen “Aroma Shooter”, kullanıcıya filmleri ve oyunları kokularıyla deneyimleme imkanı sunuyor. Aromaları dijitalleştirebilen cihaz, kokular arasında 0,1 saniyede geçiş yapabilen ve koku permütasyonlarını kalıcı bir his yaratmadan anında karıştırabilen bir kartuşa sahip. Kokuyu dışarı veren bölüm, çevredeki havayı emerek ekranda olup biteni taklit eden bir kokuyu kullanıcıya doğru üflüyor. Ayrıca kullanıcı, videoya ya da oyuna tanımlanan mevcut kokuları da kendi isteğine göre özelleştirebiliyor. Japon merkezli şirket Aromajoin; bu ürünün metin, görüntü ve ses ailesinden oluşan sanal dünyada yeni bir iletişim kanalı açacağına inanıyor.


Yapay Zekâ Destekli Elektrikli Puset

Alman Glüxkind şirketi tarafından üretilen Ella adlı elektrikli bebek puseti, yapay zekâ desteği sayesinde otonom sürüş deneyimi sunuyor. Bünyesinde bulunan çok sayıda sensör ile yol üzerindeki engelleri ve insan kontrolünde olup olmadığını algılayabilen Ella, sensör ve kameralardan oluşan 360 derecelik bir güvenlik ağına sahip.

Glüxkind tarafından yayınlanan demo videosunda yokuş aşağı giderken yere düşen oyuncağı almak için pusetten uzaklaşan ebeveyni algılayan Ella’nın ilerlemeyi keserek durduğu görülüyor. Pusetin ebeveynlere sağladığı bir diğer kolaylık, uyutmak amacıyla ileri ve geri hareket ederek bebeği sallayabilmesi. Bunu yaparken beyaz gürültü özelliği de sunan Ella, ebeveynlere ihtiyaçları olan molayı, bebeklere ise derin bir uyku vadediyor.


Kendi Kendini Dengeleyen Robotik Motosiklet: Davinci DC100

Yüksek performanslı bir robotik elektrikli motosiklet olan Davinci DC100, CES 2023’te ABD’deki ilk lansmanı için sahneye çıktı. Fütüristik tasarımının yanı sıra çok sayıda bilgisayar çipi ve gelişmiş sensörle donatılmış olması, performans açısından da onu çarpıcı hale getiriyor.

Çinli üretici Davinci, DC100’ü 1.000’in üzerinde bilgisayar çipi ve 200’ün üzerinde gelişmiş sensör sayesinde iki tekerlekli bir robot olarak yaratmış. Bu sensörler ve çipler; sürücülerin çevrelerini, aracın hareket durumunu, yol koşullarını, akü ve motor sıcaklığını ve motorun yatış açısını ve tüm diğer önemli verileri takip etmelerine yardımcı oluyor. Sürüş sırasında DC100, bu verilerin tümünü birleştirerek motosikletin güç sistemini kontrol ediyor.


Hayvanların Sağlığını Fotoğrafları Üzerinden Analiz Eden Uygulama

Evcil hayvanların sağlığını tetkik ve koruma amaçlı olarak yaratılan mobil uygulama TTcare, can dostlarımızın tek bir fotoğrafı üzerinden sağlık sorunlarını tespit edebiliyor. Yapay zekalı yazılım, kullanıcı köpeğin veya kedinin fotoğrafını çektikten sonra görüntüyü analiz ediyor ve olası göz, cilt veya diğer yaygın sorunlar hakkında kullanıcıyı uyarıyor. Tüylü dostlarımızın yaşam süreleri uzatmayı ve yaşam kalitelerini iyileştirmeyi amaçlayan uygulama, CES 2023 fuarında, Yazılım ve Mobil Uygulama kategorisinde ödül aldı.


Anlık Çeviri Yapabilen Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü

Çinli tüketici elektroniği şirketi TCL, simültane çeviri ve ekran üstü yerleşik GPS navigasyon gibi interaktif özellikleriyle dikkat çeken RayNeo X2 adlı yapay zekâ destekli AR gözlüğünü CES 2023’te tanıttı. RayNeo X2’nin çerçevesinde gömülü bir mikrofon, kamera ve hoparlörler bulunuyor.

Ekran teknolojisinin çerçevelere yerleştirildiği gözlükte görüntüler mikro LED ekrana yansıtılıyor. Bu nedenle camlar değiştirilebiliyor ve görme problemi olanlar için numaralı camlar yerleştirilebiliyor. RayNeo X2 ile kaydedilen görüntüler Bluetooth ile akıllı telefonlara aktarılıyor ve kolaylıkla sosyal medyada paylaşılabiliyor. AR gözlüğünde en ilgi çeken özelliklerden biri otomatik simültane çeviri yapabilmesi. Yapay zekâ desteği sayesinde birden fazla dildeki konuşmaları algılayabilen RayNeo X2, çeviri yapıyor ve çevrilmiş bir metni altyazı olarak görüntüleyebiliyor. Bir diğer gelişmiş özelliği GPS navigasyon ile kullanıcının akıllı telefona bakmasına gerek kalmadan ekran üzerinden adres tarifi yapıyor. Navigasyon ve çevirinin yanı sıra RayNeo X2 AR gözlüğü ile ‘fısıltı modu’nda kulaklık takmadan müzik dinleyebilmek mümkün.


Sizin Yerinize Enerji Tasarrufu Yapan Akıllı Ev Sistemi

Schneider Electric’in geliştirdiği akıllı ev sistemi Schneider Home, CES 2023’te İnovasyon Ödülü almaya hak kazandı. Evin tüm enerji yönetimini gerçekleştiren sistem, enerji tasarrufunun maksimuma çıkacağı şekilde planlama yapıyor. “Dışarıda modu”na alındığı zaman televizyon gibi gerekli olmayan cihazlardan elektrik akışını kesiyor ve prizleri kapatıyor. Uzaktan prizleri kontrol edebilen sistem aynı zamanda elektrikli araç sahiplerine otomobillerini şarj etmeleri için elektrik kullanımının en ucuz olduğu zamanı öneriyor veya güneş panellerinin devreye girdiği zaman dilimini gösteriyor.


Uçan Araba Aska A5

Çocukluğumuzdaki uçan araba kavramının somutlaştıran Aska A5, geri çekilebilir kanatları ile araba ve uçak modları arasında kolayca geçiş yapabiliyor. 4 kişilik bir SUV boyutundaki yeni nesil araç, üzerindeki kanatlarıyla bir helikopteri andırıyor. 150 mil hızda uçabiliyor ve tek şarj ile 250 mil yol alabiliyor. Evde elektrikli otomobiller gibi şarj edilebiliyor. Aska, bu uçan aracın uzun yolcukların üstesinden gelebileceğini ve ileride büyük şehirlerde yaygınlaşacağını savunuyor. Şu an için bir pilota ihtiyaç duyan Aska A5’ler için 2030 yılına kadar havada çarpışmaları önlemek adına birbirleriyle iletişim kurarak tamamen otonom hareket edecekleri tahmin ediliyor.


Cihazları Şarj Edebilen Bisiklet Masa

Acer CES 2023’te iş ve sporu sürdürülebilirlik adı altında birleştiren ürünü eKinekt BD 3’ü tanıttı. Bu inovatif ürün pedal çevirerek ortaya çıkan kinetik enerji ile bilgisayarınızı, telefonunuzu ve diğer cihazlarınızı şarj etme imkanı sağlıyor. Ne kadar pedal çevrilirse o kadar bağlı cihazlara güç sağlansan da durmadan pedal çevirmek gerekmiyor. Çalışma modu veya spor modu seçilebiliyor. Bu seçimler sayesinde egzersiz veya çalışma için en verimli olacak şekilde masa ve sandalye ayarlanıyor. Aynı zamanda bir çanta askısı, USB bağlantı noktaları ve bir içecek tutucusu bulunuyor. Sürdürülebilirliğe odaklanan bu sabit bisikletin masası ve kasası, geri dönüştürülmüş plastikten üretiliyor. Ayrıca bisiklet masasıyla eşleşen eKinekt uygulaması ile sürüş süresi, hız, mesafe yakılan tahmini kalori, üretilen watt gibi istatistiklere erişilebiliyor.


Dalgaların Üzerinde Uçan Elektrikli Tekne Candela C8

Elektrikli otomobiller kadar elektrikli teknelerin de yaygınlaşacağının ilk sinyallerini veren Candela C8, bambaşka bir tekne deneyimi sunuyor. Tekneye entegre edilmiş havacılık sektöründe kullanılan hidrofiller suyun üzerinde uçma hissi veriyor. Sürekli ve otomatik ayarlanan hidrofil sistemi ile sudaki sürtünme %80’i azaltılıyor ve adeta süzülerek yol alınıyor. Tamamıyla elektrik ile çalışan tekne, şimdiye kadar yapılmış en verimli ve en uzun ömürlü tekne motorunu içeriyor. Bir insan ömrü boyunca bakım gerektirmeyen motorlar sessiz ve huzurlu bir sürüş deneyimi sunuyor. Aynı zamanda bu uçan tekne; hız, ivme, konum gibi etkenleri ölçen sensörleri sayesinde sürüşün güvenliğini arttırıyor.


Samsung’tan Futuristik Tasarım

Samsung, CES 2023’te OLED teknolojisine dair yenilikçi ürünlerini sundu. En dikkat çeken ürünlerden biri ise boyutunu değiştirmek için katlanabilen ve kayabilen bir ekrana sahip olan Flex Hybrid oldu. Tasarımı sayesinde 10.5 ve 12.4 inç ekran boyutları arasında geçiş yapabilen cihaz, aynı zamanda 4:3 ve 16:10 en boy oranları asında da geçiş yapabiliyor. Katlanabilir telefon ve tabletlerin bir sonraki aşamasının ipuçlarını veren ürün, dizüstü bilgisayar gibi katlanarak kapanıyor ve açıldığında ayarlanabilir bir tablet ekranı sunuyor.


Çift Ekranlı Dizüstü Bilgisayar Yoga Book 9i

Lenova, CES 2023’te katlanabilir çift ekranlı dizüstü bilgisayarı Yoga Book 9i’yi tanıttı. Her iki ekranı da OLED teknolojisine sahip olan modelin her bir ekranı 13.3 inç. Kişiselleştirilmiş deneyimi öne çıkaran cihaz, kullanıcının ihtiyacına göre dizüstü bilgisayar, tablet veya çadır modu arasında rahatlıkla geçiş yapabiliyor. Bir ekranda video izlerken diğer ekranda not almayı, bir toplantıda sunum görüntülenirken 2. Ekrandan sunumu kontrol etme deneyimini kolaylaştıran tasarım; günlük hayattaki birçok işi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda çıkarılabilir Bluetooth klavye ve akıllı kalemi ile kullanışlılığını öne çıkarıyor.


Erişilebilir Makyaj Deneyimi Sunan Hapta

L’Oréal, güzellik sektörüyle teknolojiyi bir araya getirerek erişilebilir bir ruj aplikatörü olan Hapta’yı tanıttı. Hapta, sınırlı kol veya el hareket kabiliyetine sahip kişilere yardımcı olmak için tasarlanmış. El titremesi olan kişilerin daha kolay yemek yemelerine yardımcı olacak elektronik araçlar üreten Alphabet’e ait bir şirket olan Verily Life Sciences ile birlikte geliştirilen Hapta, akıllı hareketler içeriyor ve 360 ​​derece dönme, 180 derece bükülme özellikleriyle kusursuz ruj sürme deneyimi sunuyor.

Görseller: TTcare