Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Girdap Türbinleriyle Şebekeden Bağımsız Elektrik Sağlamak

Girdap Türbinleriyle Şebekeden Bağımsız Elektrik Sağlamak

Belçikalı şirket Turbulent, sudaki canlılara zarar vermeyen mikro girdap türbinleriyle merkezden uzak yerleşim alanlarına temiz enerji sağlamayı vadediyor.

Turbulent, kendi tasarladığı girdap türbinlerini kullanarak ve yerel halkın bunların bakımını ve kullanımını öğrenmesine yardımcı olarak merkezden uzak bölgelere temiz ve uygun fiyatlı elektrik getirmeyi hedefliyor. Tasarım ekibi, projelerini güçlendirmek için doğal akarsulara yönelmiş. Suyun sürekli olarak kendi kendine dönerek bir girdap oluşturmasını sağlamak için kıvrımlı bir yapı inşa etmişler. Türbinlerin yerleştirileceği bölgelerdeki insanlar, bu enerjiyle her türlü cihazı çalıştırabilecek. Ayrıca türbinler, yol aydınlatmasını elektriklendirmek için de güç kaynağı olarak kullanabilecek.

Turbulent: “1 türbin, 50 ila 500 haneye güç sağlayacak”

Turbulent’in geliştirdiği teknoloji sayesinde, daha önce nehirlerden ve kanallardan elde etmenin mümkün olmadığı düşünülen yüksek seviyelerde temiz enerji sağlanabilecek. Bu mikro girdap türbinleri, türbin başına yılda yaklaşık 120.000 ila 560.000 kWh elektrik üreterek 50 ila 500 haneli topluluklara, şehirlere ve köylere güç sağlayabilecek.

Şirket, girdap türbinlerinin nehirler, kanallar ve barajlar gibi doğal akarsulara kurulacağını ve bu sayede tüm yıl boyunca 7/24 enerji tedariki sağlayabileceğini garanti ediyor. Bu alçak yapılı hidroelektrik santralleri ayrıca su veya kurulum izni gerektirmiyor. Bu nedenle bu girdap türbinlerini her zaman ve her yere kolayca yerleştirilebiliyor.

Türbinler, su canlılarının yaşamını etkilemeyecek şekilde tasarlanmış

Beş temel parça, Turbulent’in girdap türbinlerinin benzerlerine göre farklı olmasını ve verimli çalışmasını sağlıyor. Bunlardan biri 15 ila 70 kW arasında bir akım üretmek için suyu büken sualtı türbini pervanesi. Bir diğeri ise gelen akışı düşük basınçlı bir girdaba dönüştüren eğimli havuz. Bu havuzun şekli sudaki yaşamın zarar görmeden geçmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış. Bu gibi detaylar sayesinde Turbulent, tasarımlarının hiçbir su canlısını etkilemediğinin altını çiziyor.

Koruyucu ince bir ağ, herhangi bir nesnenin/çöpün türbine sızmasını ve onu kirletmesini önlemek için girdap türbininin üst kısmına yerleştirilmiş. Sua meydana gelen gelgiti kontrol etmek için otomatik bir bent kapısı da mevcut. Herhangi bir büyük nesnenin/çöpün kavisli havuza girmesini engellemek için kapının altında ek bir koruyucu çöp yolu yerleştirilmiş.

girdap türbini

Turbulent’in mikro girdap türbinleri önceden monte edilmiş olarak teslim ediliyor. Şirkete göre, yetkili kişilere kiti doğru yerlere taşımak ve yerleştirmek kalıyor ki bu da oldukça basit. Bakıma nezaret etmekle ve türbine göz kulak olmakla görevli konut sakinlerine, türbinlere herhangi bir zamanda herhangi bir yerden motor hakkında bilgi toplama ve kontrol etme olanağı sağlayan bir izleme yazılımı sunuluyor. Bu sayede kullanıcılar, türbini sürekli olarak yanına gidip kontrol etme endişesi yaşamıyor.

Turbulent ekibi; Fransa’da Versailles, Estonya’da Otepää, Endonezya’da Green School Bali ve Şili’de Molino California Donihue dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli noktalara mikro girdap türbinleri kurmuş. Ayrıca Şili’de Patagonya’da, Tayvan’da Yilan’da, Filipinler’de Mindanao’da, İngiltere’de Denver’da ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde de bu türbinlerin yerleştirilmesi için yapılan çalışmaları devam ediyor.

Temiz enerji konusunu ilginizi çekiyorsa sıra dışı ısıtma ve soğutma çözümlerini bir araya topladığımız şu derlemeye göz atmak isteyebilirsiniz. Bu derlemede bonus olarak; ter, su yosunu, ısı farkı, okyanus dalgaları ve bisiklet freni gibi beklenmedik kaynakları elektriğe dönüştüren sistemler de yer alıyor.

Görsel: Turbulent, Instagram