Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BMW’nin Renk Değiştiren Elektrikli Otomobili

BMW’nin Renk Değiştiren Elektrikli Otomobili

BMW’nin CES 2022’de ziyaretçilerin beğenisine sunduğu BMW iX Flow, saniyeler içinde renk değiştirebiliyor.

BMW, CES 2022’de fiziksel olarak etkinlik düzenlemiyor olsa da fuarda sergilenen BMW iX Flow isimli elektrikli otomobili, teknoloji ve otomobil tutkunlarının dikkatini çekiyor. Renk değiştiren otomobil olarak tanımlanabilecek BMW iX Flow, şirketin E Ink iş birliğiyle ortaya çıkarıldı.

Sektöre boyut kazandıran bu yeni teknoloji sayesinde otomobilin dış yüzeyi elektrik sinyalleriyle uyarılarak gövdenin istenen renge bürünmesine imkan tanıyor. Renk değişimini sağlayan bu teknolojinin arkasında saç teli kalınlığındaki mikrokapsüller yer alıyor. Bu mikrokapsüller negatif yüklendiklerinde beyaz, pozitif yüklü olduklarında ise siyah renge bürünüyor.

BMW iX Flow, elektroforetik teknolojisiyle renk değişimini sağlıyor

Seçilen renk ayarına göre E Ink teknolojisi, elektrik alanı vasıtasıyla renk pigmentlerini beyaz veya siyah mikrokapsüllerin yüzeyine toplıyor. Böylece aracın gövdesinin rengi değişiyor. BMW iX Flow’un proje yöneticisi Stella Clarke bu otomobilin kullanıcıların günlük ruh hallerinin ve farklı koşulların yansıması olacağını söylüyor.

Tabii ki renk değiştirmesi oldukça ilgi çekici bir görsellik sunsa da bu seçimin verimliliğe de faydası oluyor. Sıcak yaz günlerinde beyaz renkli otomobiller siyahlara oranlara ışığı daha fazla yansıtırken aynı durum soğuk ve kapalı günlerde de tersine işliyor. Dolayısıyla güneş ışığının az olduğu dönemlerde renk değiştirebilen otomobil, ısıyı daha fazla emerek araç içi sıcaklığını optimum seviyede tutabiliyor. Bu sayede otomobilin klima sistemi araç içini soğutmak ya da ısıtmak için daha az enerji kullanıyor.

CES 2022’de gösterilen BMW iX Flow’un sosyal medyada paylaşılan videoları bulunuyor. Bununla birlikte BMW’nin çevrim içi olarak gerçekleştirdiği CES 2022 sunumunda da renk değiştiren aracın özelliklerini görmek mümkün. Bu teknoloji şimdilik sadece BMW’nin CES 2022 şovunun bir parças gibi. Elektroforetik teknolojisinin araçlarda özel bir opsiyon olarak sunulup sunulmayacağı konusunda henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

BMW iX Flow dışında daha önce de değindiğimiz elektrikli otomobillerinin sürüş deneyimlerini canlı bir şekilde vurgulayan BMW IconicSounds Electric teknolojisi, 10 dakikalık şarj ile 150 kilometre gidebilen elektrikli otomobili BMW iX M60, 8K çözünürlüklü araç içi eğlence sistemi BMW Theatre Screen de CES 2022’de görücüye çıktı.

Görsel: BMW