Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BMW, ‘Dört Tekerlekli Sanat Eseri’ i5 Flow NOSTOKANA’yı Tanıttı

BMW, ‘Dört Tekerlekli Sanat Eseri’ i5 Flow NOSTOKANA’yı Tanıttı

Alman otomotiv devi BMW e-Ink teknolojisini kullanarak ürettiği renk değiştirebilen otomobilini Güney Afrikalı görsel sanatçı Esther Mahlangu’nun desenleriyle tam bir sanat eserine dönüştürüyor.

Otomotiv sektörünün en köklü ve gelenekçi üreticilerinden BMW, Los Angeles’ta gerçekleşen Frieze Sanat Fuarı’nda sergilediği i5 Flow NOSTOKANA modeli ile sektöre tasarım odaklı yenilikçi bir bakış açısı getiriyor.

Peki Nasıl Çalışıyor Bu e-Ink?

Aslında BMW, 2022 yılının Ocak ayında yine BMW’nin inovasyon departmanında araştırma mühendisi olan Stella Clarke tarafından geliştirilen e-Ink yani elektronik mürekkep teknolojisini ilk defa kullanmıyor. En basit anlatımla, e-okuyucularda kullanılan teknolojiyi kullanan BMW, film bölümleri içindeki milyonlarca küçük kapsülün elektrik yüklerine tepki vermesini ve renk değiştirmek için bir araya gelmesini sağlıyor. e-Ink’in “bistabil” doğası ise bu teknolojinin kilit noktasını oluşturuyor. Ve sürekli güç gerektiren ışık kaynaklarının aksine, e-Ink elektrik olmadan rengini koruyabiliyor.

Aynı yıl gerçekleşen CES 2022’de görücüye çıkardığı renk değiştiren otomobil BMW iX Flow, firmanın bu alanda yaptığı ilk ses getiren iş oldu. Ancak bu model, araç içinde bulunan bir düğme ile siyah ve beyaz renkler arasında geçiş yapabilme imkanı sağlıyordu. Ve bu özellik, yalnızca görünüm kaygısı değil, aynı zamanda yaz ve kış geçişlerinde renklerin ışığı yansıtma ve soğurma özelliklerinden de faydalanma amacı güdüyordu. Kısacası BMW iX Flow sürücüleri, yaz mevsiminde araçlarının gereğinden fazla ısınmaması için yaz boyunca ışığı yansıtan beyaz rengi tercih edebilirken, kış mevsiminde ise araçlarını siyah renge döndürebiliyorlardı.

BMW e-Ink’i Bu Kez Sanat İçin Kullanıyor

İşte yukarıda bahsettiğimiz bu teknolojiyi -bu kez çok daha cömert şekilde- yeni konsept aracında kullanan BMW, i5 Flow NOSTOKANA modelinde Güney Afrikalı görsel sanatçı Esther Mahlangu’nun özgün tasarımlarına yer veriyor. İsmini sanatçının ilk oğlunun isminden alan bu konsept aracın bir özelliği de, BMW ile Mahlangu’nun 1991 yılında BMW 525 modeli üzerinde yaptıkları tasarım işbirliğine de selam çakması.

Ester Mahlangu imzalı Güney Afrika kültüründen izler taşıyan geometrik desenlerin, fırça sesini anımsatan ve izleyiciye gerçek zamanlı bir yaratım hissi veren ses efektleri ile zenginleştirildiği BMW i5 Flow NOSTOKANA, kullanan ve izleyenlere baştan sona bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.

 

Görsel: BMW Basın Odası